Werking putoptie uitgelegd

Op 15 januari heeft OptieAcademy een inleidende column geplaatst over opties: opties zijn een veelzijdig instrument. In deze vervolg column behandelen we de long en short putoptie.

Long Put
Long Put

Figuur: Long put

De koper van de putoptie heeft het recht (maar niet de verplichting) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde te verkopen, tegen een vooraf vastgestelde prijs en binnen een bepaalde periode.

Long put

U kunt een putoptie vergelijken met een optie op een verzekering: u mag uw huis voor bijvoorbeeld €350.000 verzekeren binnen een bepaalde periode. Stel dat uw huis in waarde daalt tot €300.000 dan kunt u uw verkooprecht uitoefenen en heeft u een winst van €50.000. In de optiehandel is een optie niet gratis, maar moet de verkoper voor deze verzekering een prijs betalen (de optiepremie).

Voorbeeld Aperam 10 put
Bovenstaande grafiek is een putoptie weergegeven op Aperam (tickersymbol AP) met uitoefenprijs €10 waarvoor €1 is betaald. Des te lager het aandeel staat, des te hoger de premie van de put en dus de winst. De break-even-koers is in dit geval €10-€1 = €9.

Het verlies is beperkt tot de bepaalde optiepremie van €1. Dit is maal 100 want de optie heeft betrekking op de onderliggende waarde van 100 aandelen, dus hier is dat €1x 100. Zelfs als Aperam stijgt naar €50 dan kunt u nooit meer verliezen dan de betaalde optiepremie van €100. Stel Aperam noteert €5,88. De AP 10 Put is in ieder geval dus €4,12 waard, want de intrinsieke waarde is 10-5,88 = €4,12. De winst bedraagt dus €(4,12-1)= €3,12: een winst van 312%.

Short put
De verkoper (schrijver) van een putoptie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde af te nemen tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs.

Schrijvers van putopties kunt u het beste vergelijken met een verzekeraar die speculeert op het niet geschieden van een bepaalde gebeurtenis: een onderliggende waarde die niet daalt onder een bepaalde prijs.

Figuur: Short put

Short Put OptieAcademy
Short Put OptieAcademy

De grafiek van een short put (zie bovenstaande figuur) is dus het omgekeerde van de long put van eerdergenoemd voorbeeld. De winst is beperkt tot de ontvangen €1. De geschreven putoptie duikt in de min zodra Aperam onder de €9 zakt. Het verlies op een koers van €7 bedraagt dan €2 (x 100), dus €200 op expiratie.

Long- versus shortposities
Kopers van opties hebben een premie-longpositie en schrijvers (verkopers) van opties hebben een premie-shortpositie. Als u een call of put koopt, gaat u dus long in de optie. Als u een call of put verkoopt (die u niet bezit), gaat u dus short in de optie.

Bij het handelen in opties zijn er de volgende ordermogelijkheden:

Open Buy Call (openingsorder van een gekochte calloptie (openen van longpositie)).
Close Sell Call (sluitingsorder van een gekochte calloptie (sluiten van longpositie)).
Open Sell Call (openingsorder van een geschreven calloptie (sluiten van shortpositie)).
Close Buy Call (sluitingsorder van een geschreven calloptie (sluiten van shortpositie)).

Concrete trade Long Put Gemalto

Long Put Gemalto OptieAcademy
Long Put Gemalto OptieAcademy

In november vorig jaar, hebben we een affaire opgezet, waarbij we inspeelden op een daling van Gemalto. We hebben deze trade voor onze OptieAanbevelingen gedaan en de abonnees hebben dit ook kunnen uitvoeren:

“Gemalto breekt neerwaarts uit een consolidatiedriehoek van 4 maanden. De moving averages zijn negatief gedraaid en fungeren nu als een weerstandszone.

We vinden op dit moment Gemalto verkoopwaardig en zetten in op een verdere koersdaling met een koersdoel van €69. We zetten een diagonale putspread op. Het tickersymbol van Gemalto bij Binck is GMT en bij Interactive Brokers is dat GTO.

Transactie:

Open Buy GMT Jan 78 Put @ €2,20 betalen.
Open Sell GMT Dec 75 Put @ €0,30 ontvangen.

Initiële investering bedraagt €1,90 per putspread.

We hebben tussentijds, net voor de december expiratie, de gekochte put gesloten, waardoor er uiteindelijk een short put overbleef. We hadden nog steeds een plus resultaat van €20 per putspread, hoewel de verwachte koersdaling uitbleef.

Het voordeel van spreads kan zijn dat je langer in een positie blijft zitten en niet verleid wordt om voortijdig winst te nemen. Hier hebben we ook gewacht tot net voor de december expiratie.

Close Sell GMT Jan 78 Put @ €2,10 ontvangen.

GMT Dec 75 Put @ 0 geëxpireerd.”

Wilt u ook soortgelijke optieconstructies ontvangen, dan kunt u nu tijdelijk als cadeau Optie Aanbevelingen 1 maand op proef krijgen. Meldt u zich hiervoor aan via de website of via e-mail.

Concrete winstgevende optiestrategieën kunt u vinden in onze handleiding: Diensten OptieAcademy 

E-book Handelen in opties als een professional

U kunt natuurlijk zelf optieconstructies opzetten of uw portefeuille crashbestendig maken bijvoorbeeld met de optiehandleiding van Harry Klip Handelen in opties als een professional.Diensten OptieAcademy

Wij wensen u veel succes met het (optie-)beleggen,

Jan Robert Schutte (06-50746210) en Harry Klip (06-31903957)
E-mail:info@optieacademy.nl

OptieAcademy
Think, Talk and Trade like a Winner

 

 

 

 

One thought on “Werking putoptie uitgelegd

Geef een reactie