Cor Wijtvliet: Schlumberger een goed aandeel om de oliemarkt te bespelen

De koers van olieaandelen staat alweer geruime tijd onder druk. Heel even leek er aan het begin van dit jaar op dat de prijzen na het dal sinds 2014 weer zouden opveren tot boven $50 per vat. Deze hoop werd al snel de grond ingeboord door het herstel van de productie van schalieolie. Door dit herstel daalden de prijzen opnieuw en daarmee ook de koersen van olieaandelen.

De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) ligt nu ruim 14% lager dan aan het begin van het jaar. De koers van de ETF SPDR S&P Oil & Gas Explore & Production (XOP) noteert zelfs 24% lager dan aan het begin van het jaar.Voor veel beleggers lijkt het logisch om olieaandelen voorlopig maar links te laten liggen. Vooral contraire denkers zullen nu kansen zien, maar dan moeten prijzen wel meewerken. Dat is een duidelijke beperking. Daar staat tegenover dat grote risico’s met mooie rendementen beloond kunnen worden.

Het draait allemaal om het timen van de bodem in de markt. Cor Wijtvliet heeft een rapport geschreven met de 5 beste oliefondsen aandelen geselecteerd waarmee u wellicht succesvol de oliemarkt kunt bespelen. Het volledige rapport met andere 5 kansrijke oliefondsen is bij Beurshalte voor €47 verkrijgbaar. U kunt een e-mail sturen naar info@optieacademy.nl voor het rapporte. In deze column licht Cor Wijtvliet Schlumberger toe.

Schlumberger

Eén van de problemen voor beleggers in de energiesector is het ontbreken van aantrekklijke defensieve oliefondsen. Zeker onder de huidige omstandigheden is dat jammer. De traditionele maatschappijen torsen forse schulden met zich mee. Toeleveranciers zijn op hun beurt erg afhankelijk van de booractiviteiten van die maatschappijen. Namen als Exxon Mobile en ConocoPhillips zijn zo gediversificeerd dat ze minder of zelfs helemaal niet van een prijsherstel zullen profiteren.

Schlumberger heet in deze sector een defensief aandeel. Het is bovendien een aandeel dat gewoon goedkoop is, terwijl het dividend boven 3% ligt. Schlumberger is wereldwijd actief en is vaak dominant aanwezig in zijn markten. Daarom lijkt de huidige koersdaling overdreven. Schlumberger zal misschien niet het meest profiteren van een prijsherstel maar er schuilen weinig risico’s in het aandeel bij een stabilisering op het huidig prijsniveau laat staan bij een herstel!

Cor Wijtvliet
Hoofdredacteur Beurshalte.nl

Over Beurshalte: Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden! 

Disclaimer:
Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

 

Geef een reactie