Optie Trade van de Week: geschreven put op AMD

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Optie Trade van de Week gepresenteerd: Advanced Micro Devices met korting kopen via een geschreven put.

Advanced Micro Devices (tickersymbol AMD) is een Amerikaanse chipfabrikant met een marktkapitalisatie van meer dan $13 miljard. De (toekomstige) koers/winst-verhouding (K/W) bedraagt 47. Bovenstaande grafiek is beschikbaar gesteld door VectorVest.Er gloort op fundamenteel vlak hoop aan de horizon voor AMD dat jarenlang slecht heeft gepresteerd. AMD heeft een ijzersterke positie op de GPU markt. GPU’s zijn Graphics Processing Units, oftewel grafische chips. GPU’s worden gebruikt bij het ‘minen’ van Crypto Currencies zoals Bitcoins. AMD’s grafische kaarten zijn zeer efficiënt bij het ‘minen’.

Het zal dan ook geen verbazing wekken dat AMD kon meeliften op de stijgende Bitcoin-prijs. AMD is onlangs in het nieuws geweest omdat hun high-end gaming cards uitverkocht waren vanwege de ‘mining’-mogelijkheden. Dit heeft tot grote woede en controverse geleid onder gamers, de belangrijkste markt van AMD’s GPU’s.

De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.
Kengetallen:
– Marktkapitalisatie: $13 miljard.
– Omzet: $4,4 miljard.
– Nettowinst: -$461 miljoen.
– Dividendrendement: niet van toepassing.
– (toekomstige) Koers/winst-verhouding: 47.
– PEG (koers/winst/groei) ratio: niet van toepassing.

De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst-verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter.

Daggrafiek Advanced Micro Devices 

Op bovenstaande daggrafiek is te zien dat AMD sinds februari fors terrein heeft verloren vanaf de high van rond $15,50 tot $10 in mei. Momenteel noteert het aandeel boven de rode Ichimoku Cloud (hier de rode wolk) die steun kan bieden rond de $12,50.

Op dit time-frame hebben de moving averages (Tenkan-Sen (rode lijn) en Kinjun-Sen (blauwe lijn)) rond $11,50 een koopsignaal gegeven, wat ook wel wordt aangeduid als een ‘golden cross’.

We zijn niet alleen fundamenteel, maar ook technisch positief op het aandeel. Onlangs hebben we voor de USA-portefeuille een positie op AMD ingenomen via een geschreven put.

Steun- en weerstandsniveaus
Steun: $12,50
Weerstand: $15.

Wat is een geschreven put optie?
De verkoper (schrijver) van een put optie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde af te nemen (te kopen) tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs.Short Put Met een geschreven put optie heeft u dus een (potentiële) afnameplicht. Besef goed dat dit niet hetzelfde is als een call kopen.

Om dit beter te begrijpen kunt u het voorbeeld van een brandverzekering gebruiken, maar nu bent u (als schrijver van de put optie) de tegenpartij, dus de verzekeraar.Een schrijver van een put optie kunt u vergelijken met een verzekeraar die speculeert dat een bepaalde gebeurtenis niet zal plaatsvinden: een onderliggende waarde die niet daalt onder een bepaalde prijs.

Laten we een voorbeeld nemen: we verwachten niet dat AMD onder de $10 zal dalen tot aan de augustus-expiratie.De tegenpartij (de putkoper) betaalt voor deze verzekering een premie aan de verkoper (schrijver). Uw bank/broker zal niet zomaar toestaan om deze risico’s aan te gaan, dit kan alleen als u voldoende margin (borg) heeft.

Short put AMD 
Op AMD hebben we bij een koers van $12,56 een augustus put geschreven met uitoefenprijs $10. Daarvoor hebben we $0,27 ontvangen.

Open Verkoop (Open Sell): 1 AMD AUG18 10 Put @ $0,27.

Deze geschreven put optie, die een potentiële plicht geeft om 100 aandelen tot augustus-expiratie te moeten kopen op $10 leverde $27 per optiecontract op (dus 100 maal $0,27).

De tegenpartij heeft het recht om 100 aandelen AMD aan ons te verkopen voor $10 per aandeel. Wij, als schrijver van de put optie, hebben daarentegen de plicht om deze aandelen af te nemen op $10 per aandeel als de koper van de put optie zijn optierecht gaat uitoefenen.

Maximale winst
De maximale winst bedraagt de ontvangen premie van $27. Dat zal het geval zijn bij een expiratiekoers hoger dan $10. We hebben vanaf het huidige koersniveau dus voldoende speelruimte voordat we in de problemen komen. Wel is het zo dat het verlies al voor de expiratie kan oplopen in het geval AMD zeer hard daalt.

Ontvangen premie in de tas
Mocht het aandeel boven de uitoefenprijs van $10 blijven, dan zal de put optie niet worden uitgeoefend en kunnen we de ontvangen premie van $27 in onze zak steken.Break-even-pointHet break-even-point, dus het omslagpunt van winst naar verlies, ligt in dit geval op $9,73 (zijnde de uitoefenprijs ad €10 minus de ontvangen premie ad $0,27).

Verlies bij koersdaling
Voor iedere geschreven put optie bedraagt het verlies $100 per iedere punt-daling onder $9,73. Als de koers op expiratie daalt tot bijvoorbeeld $9 zal het verlies $73 bedragen. We hebben dus nog voldoende ruimte voordat we in de problemen komen.

Altijd stop-loss hanteren
We adviseren altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist de geschreven put optie terugkoopt, om zo uw risico te beperken. Dat kan zijn door een (mentaal) stop-lossniveau in AMD te bepalen, bijvoorbeeld bij een doorbraak van het steunniveau rond $12,50 of wellicht eerder. U hoeft de geschreven put optie overigens niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen.

Als u vragen heeft, kunt u ons mailen. Wij wensen u veel succes met het optiebeleggen!

OptieAcademy
Met een beperkt risico naar een optie-maal resultaat

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: info@optieacademy.nl
Website: http://optieacademy.nl/

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in AMD. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Geef een reactie