Optie Trade van de Week: Starbucks met korting kopen

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Optie Trade van de Week gepresenteerd: Starbucks met korting kopen via een geschreven put.

Starbucks (tickersymbol Starbucks) is een Amerikaanse koffieketen met de bakermat in Seattle en heeft een marktkapitalisatie van meer dan $80 miljard. Het is dus behoorlijk groot bedrijf.De meningen over deze onderneming zijn verdeeld: sommigen vinden de koffie van Starbucks ‘overpriced’ en anderen hebben niets dan lof. Starbucks heeft evenwel klantvriendelijkheid en -service hoog in het vaandel staan. Je betaalt dan ook meer voor de sfeerbeleving.

De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Kengetallen:

– Marktkapitalisatie: $80,7 miljard.
– Omzet: $22,4 miljard.
– Nettowinst: $2,9 miljard.
– Dividendrendement: 1,8%.
– (toekomstige) Koers/winst-verhouding: 23,4.
– PEG (koers/winst/groei) ratio: 1,9.

De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst-verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter.

Daggrafiek Starbucks

Op bovenstaande daggrafiek is te zien dat Starbucks na publicatie van de resultaten eind juli zwaar is afgestraft. Naar onze mening te zwaar. Momenteel noteert het aandeel onder de Ichimoku Cloud (hier de rode wolk) die weerstand kan bieden tussen de $57 en de $57.

Op dit time-frame hebben de moving averages (Tenkan-Sen (rode lijn) en Kinjun-Sen (blauwe lijn)) dan ook nog geen koopsignaal gegeven. Op dagbasis is het nog niet overtuigend.

We vinden Starbucks op dit niveau desalniettemin wel kansrijk, aangezien dit aandeel op weekbasis aan de onderkant van de trading range 52/64 is beland en dat de koers steun heeft gevonden rond de $54.

Vanwege de daling is de optiepremie opgelopen, wat zich bij uitstek goed leent voor het schrijven van een put, mits je een gematigd positieve visie hebt.

Het blijft uiteraard koffiedik kijken, maar wij vinden het aandeel op dit niveau wel koopwaardig. Onlangs hebben we voor de USA-portefeuille een positie op Starbucks ingenomen via een geschreven put.

Beleggers die het aandeel wel willen kopen, maar het aandeel op dit moment iets te duur vinden, zouden dit aandeel in potentie met korting kunnen kopen middels een geschreven put, zoals onderstaand uitgelegd.

Steun- en weerstandsniveaus
Steun: $51
Weerstand: $58.

Wat is een geschreven put optie?     
De verkoper (schrijver) van een put optie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde af te nemen (te kopen) tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs.

Short Put

Met een geschreven put optie heeft u dus een (potentiële) afnameplicht. Besef goed dat dit niet hetzelfde is als een call kopen. Om dit beter te begrijpen kunt u het voorbeeld van een brandverzekering gebruiken, maar nu bent u (als schrijver van de put optie) de tegenpartij, dus de verzekeraar.

Een schrijver van een put optie kunt u vergelijken met een verzekeraar die speculeert dat een bepaalde gebeurtenis niet zal plaatsvinden: een onderliggende waarde die niet daalt onder een bepaalde prijs.

De tegenpartij (de putkoper) betaalt voor deze verzekering een premie aan de verkoper (schrijver). Uw bank/broker zal niet zomaar toestaan om deze risico’s aan te gaan, dit kan alleen als u voldoende margin (borg) heeft.

Short put Starbucks
Op Starbucks hebben we bij een koers van $54,99 een september put geschreven. De trade luidde als volgt:

“Actie:
We schrijven een put.

Toelichting:
We zien potentie in koffieketen Starbucks (tickersymbol: SBUX). De koers is opgeveerd vanaf de steun van $54 en weerstand vinden we op $58. We schrijven een out of the money put, zodat we profiteren van een zijwaartse tot stijgende markt. Huidige koers SBUX: $54,99.

Huidige positie:
Geen.

Transactie:
We schrijven (Open Sell): 1 SBUX SEP 52,50 Put @ $0,37.

Nieuwe positie:

Short: 1 SBUX SEP 52,50 Put .

Deze geschreven put optie, die een potentiële plicht geeft om 100 aandelen Starbucks tot september-expiratie te moeten kopen op $52,50 leverde $37 per optiecontract op.

De tegenpartij heeft het recht om 100 aandelen Starbucks aan ons te verkopen voor $52,50 per aandeel. Wij, als schrijver van de put optie, hebben daarentegen de plicht om deze aandelen af te nemen op $52,50 per aandeel als de koper van de put optie zijn optierecht gaat uitoefenen.

Maximale winst
De maximale winst bedraagt de ontvangen premie van $37. Dat zal het geval zijn bij een expiratiekoers hoger dan $52,50. We hebben vanaf het huidige koersniveau dus speelruimte voordat we in de problemen komen. Wel is het zo dat het verlies al voor de expiratie kan oplopen in het geval Starbucks zeer hard daalt.

Ontvangen premie in de tas
Mocht het aandeel boven de uitoefenprijs van $52,50 blijven, dan zal de put optie niet worden uitgeoefend en kunnen we de ontvangen premie in onze zak steken.

Break-even-point
Het break-even-point, dus het omslagpunt van winst naar verlies, ligt in dit geval op $52,13 (zijnde de uitoefenprijs ad €52,50 minus de ontvangen premie ad $0,37).

Verlies bij koersdaling onder uitoefenprijs put
Voor iedere geschreven put optie bedraagt het verlies $100 per iedere punt-daling onder $52,13. Als de koers op expiratie daalt tot bijvoorbeeld $50 zal het verlies $213 bedragen.

Altijd stop-loss hanteren
We adviseren altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist de geschreven put optie terugkoopt, om zo uw risico te beperken.

Dat kan zijn door een (mentaal) stop-lossniveau in Starbucks te bepalen, bijvoorbeeld bij een doorbraak van het steunniveau rond $53 of wellicht eerder.

U hoeft de geschreven put optie overigens niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen. Als u vragen heeft, kunt u ons mailen.

Wij wensen u veel succes met het optiebeleggen!

OptieAcademy
Met een beperkt risico naar een optie-maal resultaat

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957

E-mail: info@optieacademy.nl
Website: http://optieacademy.nl/
Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in
SBUX. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Geef een reactie