Weekbericht

Weekbespreking 8-12 Augustus

De beurzen hadden het zwaar de afgelopen week. De opening van de week viel achteraf gezien erg mee en daarmee was maandag goed beschouwd nog de beste dag van de week. Eigenlijk merkwaardig aangezien juist deze dag in het weekend nog gezien werd als een mogelijk zwarte dag op de beurs.

Dit alles had te maken met het verlagen van de AAA status van de V.S. door Standard & Poor. Er schijnt bij enkele dealingrooms in het weekend overgewerkt te zijn om helemaal voorbereid aan deze bijzondere week te kunnen beginnen. De AEX wist op maandag zelfs nog even in de plus te komen, maar moest uiteindelijk de dag wel in het rood afsluiten.

De Telegraaf pakte flink uit door op dinsdag in chocalade letters te melden dat  een gemiddeld huishouden dit jaar gemiddeld 4000 euro op de beurs verloren heeft. Schattingen komen uit op meer dan  800.000 particuliere beleggers in Nederland.

Op dinsdag kwam alsnog de eerder verwachte koersval waar de AEX zakte naar het laagste punt van de week nog net boven de 265. De daling werd ook weer snel opgevangen waarna de AEX zelfs nog in het groen wist te sluiten. Die beweging was behoorlijk opmerkelijk, maar zou wel de start kunnen zijn geweest van de opluchting die we de week ervoor hadden verwacht. Eigenlijk stond alles klaar om te starten aan een rebound tot richting de 300.

Het gerucht op woensdag dat de Frankrijk mogelijk haar AAA-status zou verliezen was teveel van het goede waardoor de opgebouwde winst in een vrij snel tempo werd verloren. Achteraf schijnt een engelse tabloid op basis van een verzonnen! verhaal uit een frans magazine hier mede aan ten grondslag hebben gelegen.

Ook op donderdag moesten we na een redelijk positieve opening nog even terug tot onder de 270. Deze test is succesvol gebleken, waarna de index nu wel eindelijk kon starten aan een rebound.

Vrijdag kon de positieve trend dan ook vervolgd worden en sloot de AEX-index op de high op 291.9. Het slot was natuurlijk wel lager dan het slot van de vorige week, maar als je ziet dat we de afgelopen beursdagen van 340 naar 265 zijn gedaald, hetgeen een daling betreft van bijna 22%, dan is dit slot dat nog niet eens zo slecht.

In 4 landen (o.a. in Frankrijk) is net als in 2008 een stop aangekondigd om short te kunnen gaan in financieële aandelen. ‘Onze’ AFM heeft voorlopig besloten dit niet te volgen. In Nederland weten we toch dat zulke maatregelen niet werken, want je kunt ook short gaan door puts te kopen en calls te schrijven. Ook enkele pensioenfondsen, waaronder APG, kwam met het bericht dat de dekkingsgraad onder de 100 was gekomen. Daarentegen meldt Binck dat er enkele duizenden nieuwe klanten zich aanmelden! Gaan mensen zelf nu hun pensioen in eigen hand nemen. Feit is dat beleggen weer in het nieuws is.

Geef een reactie