Weekbericht 15-19 Augustus

 

De afgelopen week werd een periode waarin de paniek opnieuw toesloeg. De handelsweek begon goed, maar later moest de AEX-index alsnog harde klappen incasseren, toen zorgen over de wereldwijde economische ontwikkelingen  de kop  opstak.

Nadat de AEX twee weken geleden al 10% moest prijsgeven, gevolgd door een daling met 1,5% vorige week, ging er deze week nog eens ruim 6% vanaf tot een slotstand van 274,15 punten.

Positief begin

De week begon nog wel zo positief, met een winst van 0,6% op maandag, gesteund door hogere beurzen in Azië en strenge bezuinigingen in Italië. Volgens een handelaar waren beleggers in afwachting van wat er op het vlak van de Europese schuldenproblemen zou gaan gebeuren. Ze keken vooral uit naar de ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy, de dag erna.

Dinsdag moesten de beurzen eerst teleurstellende economische groeicijfers van Duitsland en de eurozone verwerken, die de AEX-index in de min zetten. Toch bleef het verlies uiteindelijk redelijk beperkt, omdat kredietwaardigheidsbeoordelaar Fitch de triple A-rating van de Verenigde Staten bevestigde en het land een stabiele outlook gaf.

Economisch bestuur eurozone

Nabeurs maakten Merkel en Sarkozy ( al Merkozy genoemd) wereldkundig welke besluiten zij na een dag vergaderen hadden genomen. De leiders pleitten voor een economisch bestuur voor de eurozone, dat minimaal twee keer per jaar bijeen moet komen. Verder zal de Frans-Duitse tandem in september een voorstel indienen voor een Europese belasting op financiële transacties. Een voorstel wat in 2009 toch al eens op argumenten afgeschoten was.

De plannen leidden woensdag tot teleurgestelde reacties onder beleggers omdat een duidelijke oplossing voor de Europese schuldenproblemen uitbleef. Dit was vooral te zien bij de koers van het aandeel van de beurs zelf, die een flinke daling liet noteren. Toch wist de AEX-index met winst te eindigen, dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Amerikaanse retailers Target en Staples. De omzetten waren wel vrij laag, met een volume op Euronext van nog geen 100 miljoen stuks.

Duikvlucht

Donderdag ging het echt goed mis. Na een aarzelend begin zette de AEX-index een duikvlucht in. Opeens ging  om 11 uur ging de DAX 100 punten in een paar seconden omlaag. Uiteindelijk werd er 4,5% lager geëindigd.  Dat was het grootste verlies in meer dan 2 jaar!  “De bodem lijkt te zijn weggevallen”, zei een handelaar, die als aanleiding wees op zwakke economische cijfers uit de VS. Zo bleek uit het rapport van de Federal Reserve van Philadelphia dat de industrie in de centrale regio van de Amerikaanse oostkust in augustus onverwacht sterk was gekrompen tot -30! Bij een verwachting van 3.

Vooral de financiële waarden kwamen zwaar onder druk te staan. ING noteerde op de slotbel 8,5% lager en Aegon verloor 6,4%. Daar kwamen nog halfjaarcijfers van Boskalis en SBM Offshore bij, die de markt niet konden bekoren.

Vrijdag dook de AEX-index met nog eens 1,9% omlaag. Een vermogensbeheerder sprak van een volatiele markt waarbij de angst goed in de markt zit, ondanks het ontbreken van ‘echt’ nieuws. In de kranten van zaterdag werd er voortdurend gesproken dat de kans op een ‘double dip’ nu ruim aanwezig is. Toch is er volgens effectenbroker Alex onder particulieren geen paniek, want er zijn meer kooporders.

Het sentiment is wel uiterst breekbaar. Van de laatste 16 weken zijn er slechts 2 met winst gesloten. Ook is de AEX op het laagste punt sinds juli 2009 aangekomen. Een fonds met een korte historie als Aperam is van €32,20 naar €11,32 gedaald en ging vrijdag exdividend.Wat zeker is:  Er staat ons weer een onrustige week te wachten. Ook de volitility index liet een stijging zien tot 42.

Geef een reactie