Tips om beter te beleggen

Honderdduizenden Nederlandse beleggers, waarvan we een aantal hebben gesproken, hebben de afgelopen jaren aan de zijlijn gestaan en hebben groot deel van het herstel sinds het dieptepunt in 2009 aan zich voorbij zien gaan. In maart 2009 veerde de AEX op vanaf een low rond 196 en sindsdien is de AEX omhooggeschoten, zij het met horten en stoten. We hebben in ieder geval een aantal tips voor je om beter te beleggen.

Sparen kost geld

‘Geen positie is ook een positie’ is een veelgehoord ‘excuus’ of de nervositeit die niet kon worden bedwongen en uiteraard: het zuurverdiende geld mocht niet in gevaar worden gebracht. Met als gevolg: een magere spaarrekening van nog geen 2% rente, inflatie die er met 300 basispunten er zwaar in hakt en niet te vergeten de vermogensrendementsheffing van niet minder dan 1,2%: dus tel uit je verlies. Sparen kost dus absoluut geld.

Koudwatervrees

Veel (beginnende) beleggers hebben koudwatervrees en zijn altijd bang om kostbare fouten te maken, wat helaas leidt tot meer uitstelgedrag – en dus meer gemiste kansen. Beleggen is geen sinecure en je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Fouten maken is niet erg, als het maar binnen de perken is en dat je ervan leert.

Onderstaand een aantal fouten dat maar beter kan worden vermeden, danwel tips om beter te beleggen..

1. Het bezitten van breedgespreide portefeuille met een groot aantal (beleggings)fondsen betekent niet dat je dan een veilig gespreide portefeuille hebt. Vaak hebben beleggingsfondsen dezelfde exposure in onderliggende waarden, waardoor je dubbel wordt gepakt als de markt inelkaar zakt. Ook is het belangrijk om te spreiden over verschillende asset classes.

2. Het nemen van emotionele beleggingsbeslissingen, waarbij vooral op nieuws wordt gehandeld. Dus bijvoorbeeld te verkopen bij slecht nieuws en kopen na goed nieuws zonder je te baseren op een strategie. Professionele beleggers en beleggers die door de wol geverfd zijn, profiteren dan van de emotioneel ingestelde beleggers die dan fouten maken.

3. Een groot bedrijf is niet altijd een goede investering. Een fundamentele blik op ondernemingen kan geen kwaad, maar vergeet niet dat je handelt op verwachtingen van beleggers en niet zozeer in het bedrijf zelf. De prijs is een afspiegeling van de waarde wat de markt eraan geeft. Een aandelenkoers kan sky high gaan of zeer diep vallen, waarbij de reden later pas zichtbaar is. Dan is het al te laat: dus handel op wat je ziet en probeer niet te redeneren waarom een koers naar beneden gaat of omhoog gaat.

4. Beleggingen met een hoog dividendrendement en/of een lage koers/winst-verhouden, geven niet altijd garantie tot succes. Sterker: vaak zijn het waarschuwingen, want een hoog dividendrendement staat er niet zomaar. KPN en Mobistar kenden een tijd lang een exceptioneel hoog dividendrendement, maar hebben bijvoorbeeld het dividend uiteindelijk moeten schrappen en bleven maar dalen. Vandaag veerde KPN op en kan KPN overigens door de verkoop van de Duitse dochter E-Plus aan Telefónica Deutschland tegen €5 miljard weer dividend uitkeren. Desalniettemin is het leed al geschied voor beleggers die het aandeel ooit op de top hebben gekocht: een verlies van meer dan 90%.

5. Impulsief en excessief handelen, waarbij doorgaans alleen maar de commissionair, bank en/of broker rijker wordt. Veelvuldig traden kan je aanzienlijk op kosten jagen, vooral als je bij een dure grootbank zoals Rabobank zit. Daarom kun je beter een goedkopere broker zoeken.

6. Kijken naar financiële zenders zoals RTL7. Dit leidt meestal alleen maar af. Voorts zendt RTL7 ‘tig’ keer herhalingen uit wat geen toegevoegde waarde biedt. CNBC is overigens voor mij (Jan Robert) een uitzondering, omdat daar wel inhoudelijk goed op de actualiteit wordt ingespeeld. Dat wil echter niet zeggen dat je je beleggingsbeslissingen hiervan moet laten afhangen.

7. Te lang wachten om te beginnen met investeren neemt de grootste troefkaart weg die je hebt als (jonge) beginnende belegger: tijd. Markten stijgen en dalen over kortere perioden, maar op de lange termijn, zullen winstgevende beleggingen dankzij compounding interest (samengesteld interest) in het voordeel werken. Er zal dus waarde worden geproduceerd en de rijkdom zal je helpen al je financiële doelen te bereiken.

8. Dus: wacht niet langer en ga direct aan de slag met beleggen. Liever vandaag dan gisteren! De financiële markten zijn weliswaar een ‘onzekere plaats’, maar dat biedt ook mogelijkheid tot rendement, mits een gedegen strategie wordt toegepast die bij je persoonlijkheid past. Maar met uw financiële toekomst op het spel, zul je toch de uitdaging aan moeten gaan om te gaan beleggen. Het vermijden van kostbare fouten die we net met je hebben gedeeld, zou je meer vertrouwen kunnen geven dat je met succes kunt beleggen.

9. Zet opties effectief in voor een nog hoger rendement en/of een lager risico.

Tot slot nog een paar money management regels:

  • Ga niet ‘full size’ in de markt. Dus als je 1000 aandelen wilt kopen, koop er bijvoorbeeld eerst 400, op een ander niveau (zij het waarbij je al op winst staat) pyramide je 400 bij en de laatste pluk van 200 neem je op een nog hoger niveau in (bij long gaan) en bij short gaan vice versa. Een andere verhouding kan natuurlijk ook.
  • Verlies niet meer dan 2% a 3% van je kapitaal op 1 trade.
  • Hou altijd cash achter de hand, want cash is king. Een belegger zonder cash, is hetzelfde als een winkelier die geen voorraden meer heeft om te verkopen.
  • Laat winstgevende posities (zoveel mogelijk lopen) en houdt verliezen kort.
  • Room op tijd je winst af.
  • Bepaal altijd een entry- en exitniveau. Dus plaats altijd een stoploss-order.
  • Stel voor jezelf een beleggings/handelsplan op waar je jezelf comfortabel bij voelt.

 

Crowd Optie Academy

Masterclasses van Optie Academy, danwel ons exclusief en uniek coachingsprogramma voor 3 maanden zou u daarbij kunnen helpen. Zie voor meer informatie op onze website…

Geef een reactie