Scheve Butterfly VIX : goedkope bescherming tegen een crash

Er zijn talloze manieren om je te beschermen tegen een crash. De mainstream belegger zal doorgaans een putje op de index kopen. De iets gevorderde belegger zal waarschijnlijk long gaan in de VIX.

VIX optie
VIX optie


Optie Academy gaat een stapje verder middels een goedkope brandverzekering: een Scheve Butterfly in de VIX voor de maand oktober. De VIX is een maatstaf van de impliciete volatiliteit van de S&P500-index (SPX). Vuistregel, des te hoger de paniek(verwachting), des te hoger de VIX en vice versa.

Gisteravond hebben wij een scheve butterfly in de VIX opgezet voor $2,40 die maximaal $8 waard kan worden.

VIX
VIX

Nadelig Contango-effect

Een van de grote risico’s in van de VIX (futures/opties) zit hem vooral in het contango-effect van de futures. De optieprijzen zijn gebaseerd op de waarde van VIX futures. Bij een contangosituatie, zijn de verre futuresmaanden hoger geprijsd dan de dichterbij genoteerde futures.

Liever een (scheve) butterfly in de VIX
Wij prefereren verticale spreads (zelfde expiratiemaanden), butterflies, condors, driepoten en eenvoudige lange en korte opties. Dit in tegenstelling tot time spreads waarbij optieconstructies met verschillende maanden worden gehandeld. Op deze wijze tackle je het (enigszins) het contango-effect. Als je verre maanden koopt en kortere maanden geeft, dan loop je een risico dat je het stukje contango van de verre maand niet terug kunt verdienen.

Profiteren van theta
Optie Academy prefereert optieconstructies, waarbij ten minste kan worden geprofiteerd van de theta. Positieve theta betekent gewoon dat er een component is die van het verstrijken van de tijd zal profiteren. Laten we eens kijken naar een gemodificeerde butterfly positie: een Butterfly met gebroken vleugels. Laten we kijken naar de huidige grafiek patroon van de VIX.

Zoals duidelijk kan worden gezien in de bovenstaande grafiek, noteert de VIX nu op een relatief laag niveau. Gezien deze situatie, is de kans aanwezig van een beweging naar boven.

We kijken naar een affaire voor ongeveer 3 maanden (oktober) om voldoende tijd te hebben om deze affaire te laten werken. Het is eigenlijk een Long VIX butterfly, waarbij 1 vleugel meer naar een kant helt.

Scheve butterfly VIX

Brandverzekering middels Scheve Butterfly op de VIX

VIX October scheve Butterfly 14/22/23
We hebben een ´scheve butterfly´ opgezet voor oktober. Het is eigenlijk een VIX butterfy spread waar een vleugel overhelt. Onderstaande prijzen hebben we gehandeld.

Onderliggende waarde $13,14 (spot)
1 Long VIX OCT 14 Call $3,50 betalen
2 Short OCT 22 VIX 22 Call $1,00 * 2 ontvangen
1 Long VIX OCT 23 Call 0,90 betalen

Per saldo betalen we dus $2,40 voor de scheve butterfly die maximaal $8 (22-14) waard kan worden op oktoberexpiratie bij een koers van 22 in de VIX. Winst $5,60 maximaal. Maximaal risico: investering van $2,40.

Breakeven: $16,40.
Boven 23 heb je altijd gelimiteerde winst van $4,60

Het risico voor deze affaire is het totale bedrag ad $2,40 wat wordt geïnvesteerd. Wij vinden dit risico acceptabel en proberen een hoge waarschijnlijkheid optiestrategie op te zetten die van de huidige marktomstandigheden kan profiteren. Hoge waarschijnlijkheid, gecombineerd met een laag risico.

Wij hanteren altijd het motto ´put the money where your mouth is´: oftewel met ‘de ballen op het blok’.

OptieAanbevelingen vanaf €147 per kwartaal

Wilt u net als onze andere klanten als eerste  OptieAanbevelingen  ontvangen, dan is misschien een abonnement op onze Offensieve Optieportefeuille een idee. Wij kijken voornamelijk naar de technische conditie van een aandeel, waardoor wij niet ‘verliefd’ op een aandeel worden, maar een objectieve analyse kunnen uitvoeren.

Zodra wij een optie-affaire gaan opzetten, dan zullen wij dit uiteraard exclusief aan onze deelnemers aan de Optie Offensief Strategie communiceren. Lees hier meer info betreffende deze portefeuille: https://optieacademy.nl/optie-aanbevelingen/

Uiteraard kunt u ook uw eigen suggestie voor een Aandeel van de Week danwel optiestrategie naar ons doormailen naar mailto:info@optieacademy.nl

 

Let wel:  De verstrekte posities die wij daadwerkelijk hebben ingenomen zijn geen expliciet beleggingsadvies en hebben slechts een educatief karakter. 

 

 

 

Scheve Butterfly

10 thoughts on “Scheve Butterfly VIX : goedkope bescherming tegen een crash

 1. henk

  toch een rare constructie. Je maakt pas winst boven de 16,40. Ik zou nu alleen de onderkant kopen voor 2,50 en als de VIX inderdaad gaat stijgen de bovenkant verkopen. Komt je idee niet uit dan verlies je slecht 0,10 extra maar als je idee wel lijkt uit te komen, kun je je winst mooi vergroten door alsnog de bovenkant te schrijven.

 2. Harry Klip

  Beste Henk,

  We hebben deze affaire al eens eerder opgezet en toen meer ruimte genomen tussen de verschillende poten. Deze keer was de meer gebruikelijke geschreven poot de 20 strike echter slechter handelbaar en daarom hebben wij gekozen voor de 22 serie om te schrijven. Natuurlijk is het altijd mogelijk de gekochte callspread eerst te kopen en bij een flinke stijging pas de geschreven call spread te doen. Wij vinden het echter niet erg als de koers hard stijgt, omdat we dan toch al een goede winst hebben. Iedere optie affaire is altijd een balans tussen risico en rendement. Hier kon toen niet de gewenste 20 strike worden opgezet, dus werd het de 22 strike om te schrijven. Zo krijgen we wel meer exposure nog boven de 20 en hiervoor betalen we het verschil tussen de 20 en 22, dus dat kost ons slechts het verschil tussen de 22 strike voor 1 en de 20 strike voor 1,35. Voor die 35 meer investering hebben we 2 punten meer potentie.
  Onze ervaring is dat je zo een goede verhouding tussen risico en rendement krijgt.Maar nogmaals zoveel mensen zoveel meningen.

  1. henk

   Voor het schrijven van de call-spread 22-23 ontvang je slechts 0,10 (en daar moeten de kosten nog van af). Zonder deze geschreven call-spread ligt je break-even op 16,50 ipv 16,40. Boven de 22 verdien je echter altijd 5,50 ipv van 4,60 in jullie geval. Dus qua kosten en risico een stuk gunstiger. Maar inderdaad, zoveel mensen, zoveel meningen.

Geef een reactie