Optie Trade van de Week: Bescherm uw portefeuille tegen koersdaling van de dollar met opties

Deze week krijgt u van OptieAcademy als Optie Trade van de Week gepresenteerd hoe u zich kunt beschermen tegen een koersdaling van de dollar met opties.

Weekly chart EUR/USD OptieAcademy
Weekly chart EUR/USD OptieAcademy

In de voorgaande columns op Beleggersplaats.com hebben we u de veelzijdige toepassingen van opties laten zien: van het vastklikken van winst, het maken van extra rendement, het repareren van een aandelenverliespositie met opties tot het slim toepassen van opties door met een beperkt risico inspelen op de kwartaalcijfers.

In deze column laten we u zien hoe u het valutarisico kunt beperken door gebruik te maken van opties op valuta. Dat doen we met een voorbeeld van de euro/dollar (EUR/USD), wat het meest verhandelde valutapaar ter wereld is. De aangereikte techniek kunt u zelf toepassen als u een aandelenportefeuille in andere valuta heeft, bijvoorbeeld in de Canadese dollar, de Australische dollar of anderszins.

Aandelen kopen in vreemde valuta: de valkuilen

Als u als Europese belegger buitenlandse aandelen koopt, is het raadzaam om euro’s eerst inwisselen voor de buitenlandse valuta waarin de effecten genoteerd staan. Kijk goed hoe de broker dat regelt. Stel dat u aandelen in Amerika koopt vanuit uw euro-rekening, dan is het verstandig om dollars te kopen ter waarde van de effecten. Anders komt u ‘short te zitten’ in de dollar (heeft u een tekort in dollars) en moet u er rente over betalen.

Als u de aandelen op een gegeven moment weer verkoopt, dan ontvangt u de opbrengsten ervan in de buitenlandse valuta, die u dan beter kunt omruilen voor euro’s om geen valutarisico te lopen.

Nu komt de crux: waardestijgingen of waardedalingen van deze buitenlandse valuta gedurende de tijd dat u de aandelen in bezit heeft, kunnen een gunstige of ongunstige invloed hebben op uw rendement.

Als u vorig jaar Amerikaanse aandelen zou hebben gekocht bij een EUR/USD-koers van $1,40 dan heeft u een valutakoerswinst behaald van ruim 21% bij een huidige EUR/USD-koers van $1,10. We hebben het hier dus uitsluitend over valutakoersrisico en niet over het eventuele rendement op uw aandelen.

Als u op uw dollarrekening bijvoorbeeld aandelen IBM koopt en het valutarisico wilt indekken, dan kunt u Amerikaanse dollars verkopen en euro’s kopen. In jargon noemen we dit: long gaan in de EUR/USD. In de Forex-handel is het usance om de EUR/USD te handelen (i.p.v. USD/EUR).

Als IBM dan bijvoorbeeld met 10% stijgt en de dollar met 10% daalt ten opzichte van de euro, dan boekt u in dit geval een winst van 10% op de aandelen en heeft de wisselkoersverandering voor u geen gevolgen. Stel dat u het dollarrisico niet had afgedekt, dan was uw 10% koerswinst op de aandelen geheel teniet gedaan door het verlies op de valutakoers.

Daggrafiek euro/dollar

Daggrafiekf EUR/USD OptieAcademy
Daggrafiekf EUR/USD OptieAcademy

In bovenstaande week- en daggrafieken ziet u dat de euro al meer dan een jaar in een vrije val zit. Mede door het soepele monetaire beleid van de ECB, is de euro aanzienlijk verzwakt. In januari gaf ECB-president Mario Draghi de euro een extra duw naar beneden door het nucleaire wapen ‘Quantitative Easing’ in te zetten: tot en met september 2016 koopt de ECB voor €60 miljard per maand aan obligaties, wat dus uitkomt op een totaal van €1.140 miljard.

Ironisch genoeg bereikte de euro een dieptepunt van $1,0465 in maart en herstelde aanzienlijk, nota bene de maand waarin ‘Super Mario’ de geldpers aanzwengelde. De exponentiële moving averages (40 en 47) zorgen echter wel voor sterke weerstand rond $1,1045 (zie grafiek). Op dit moment zouden we eerder een longpositie innemen dan een shortpositie in de EUR/USD. We sluiten een herstel richting $1,20 dan ook niet uit. Wel is het zaak voor de EUR/USD om de barrière rond $1,1045 te doorbreken.

We hebben nu geen positie in de EUR/USD, wat mogelijk ook middels een ETF op de EUR/USD bijvoorbeeld de FXE (long ETF) kan worden opgezet. Zodra we een optie positie gaan innemen in een fonds of ETF, zullen we dit uiteraard exclusief aan onze OptieAanbevelingen-abonnees communiceren. Hoe u met opties het wisselkoersrisico kunt beperken, tonen we u hieronder.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $1,1045.
Tweede weerstand: $1,1500.
Eerste steun: $1,0717.
Tweede steun: $1,0465.

Bescherm uw portefeuille tegen koersdaling dollar met call optie
Stel dat u een aandelenportefeuille heeft in Amerika ter waarde van €125.000 (waarde nu $137.500) en u wilt uw dollarexposure afdekken. Dat kan door een call optie te kopen op de EUR/USD. Dat betekent dus dat u geld verdient op de gekochte call bij een koersstijging van de euro (dus koersdaling van de dollar).

Onderstaand een tabel van de call opties met expiratiemaand juni op het zeer liquide futurecontract op de EUR/USD dat met tickersymbol 6E op de CME verhandelbaar is. De onderliggende waarde bedraagt: €125.000. Met andere woorden: de optiepremie moet u vermenigvuldigen met de ‘multiplier’ van 125.000. U kunt dit vergelijken met een call optie op aandelen, waarbij de ‘multiplier’ 100 bedraagt.

OptieAcademy call optie EUR/USD
OptieAcademy call optie EUR/USD

Voorbeeld bovenstaande quotes: 1 6E (EUR/USD) JUN 1,10 Call kost $0,0209 per contract. Dit betekent dat 1 call €125.000 maal $0,0209 = $2612,50 kost. Vanaf een EUR/USD-koers van $1,10209 ($1,10+$0,0209) maakt u dan winst op deze call.

Als u deze call koopt, dan geeft u dit bescherming als de dollar verzwakt. Dus stel dat de euro stijgt naar bijvoorbeeld $1,20 per euro, dan maakt u op deze call winst, terwijl uw aandelenwaarde uiteraard wel daalt.

Aangezien deze call kan worden uitgeoefend en €125.000 kan worden gekocht tegen een koers van $1,10 bedraagt de waarde van dit contract:

€125.000: ($1,20-$1,10)= $12.500. De winst bedraagt dan $12.500 minus de investering van $2.612,50: $9.887,50.

Stel dat u deze call niet had gekocht, dan zou u een valutaverlies hebben geleden bij een stijging van de euro met 10 dollarcent van $12.500.

Andersom geldt natuurlijk ook: stel dat de euro zou dalen richting $1 dan heeft u voor niets die call gekocht en heeft u $2.612,50 ‘te veel’ betaald. Daar staat uiteraard wel tegenover dat uw aandelenpositie t.w.v. €125.000 dan ook met $12.500 zou zijn gestegen. Zo ziet u dat u door het inzetten van de call u het risico beperkt van een dollar verzwakking, terwijl u wel profiteert als de dollar toch zou aantrekken.

Om het eenvoudig te houden, hebben we bij bovenstaande voorbeelden het resultaat op de aandelenportefeuille niet meegeteld.

Wel of niet wisselkoersrisico afdekken?
Afhankelijk van uw visie, kunt u beslissen of u wel of geen call koopt op de EUR/USD. Stel dat u een verdere verzwakking (versterking van de dollar) verwacht dan hoeft u dus geen call te kopen. In dat geval behoudt u wel het risico van een koersdaling van de dollar.

U hoeft een optie positie overigens uiteraard niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen. Zo ziet u dat u met opties heel flexibel kunt inspelen op marktverwachtingen en op welk gebied dan ook: van aandelen tot aan valuta.

Naar we hopen heeft u meer inzicht gekregen hoe u met valutarisico’s kunt omgaan door het slim toepassen van opties. We hebben in deze column getracht om u attent te maken op de invloed van wisselkoersen op uw portefeuille als u aandelen in een buitenlandse valuta heeft.

Als u verder nog vragen heeft, kunt u ons uiteraard mailen..

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: info@optieacademy.nl
Website: https://optieacademy.nl/

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft (nog) geen positie in de EUR/USD. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Geef een reactie