Aandeel van de Week: GDX krijgt weer glans

GDX is deze week het Aandeel, of beter gezegd: ETF, van de Week. Vrijdag werden we op dit ETF gewezen door Harm van Wijk van de BeursBulletin/Beleggen.com. Een ETF is een zogenaamd Exchange Traded Fund, oftewel een fonds met een groot aantal onderliggende waarden, dat je makkelijk kunt verhandelen op de beurs. De goudkevers onder ons kunnen hun hart ophalen: GDX krijgt naar onze mening weer glans…

GDX aandeel van de week holdings
GDX aandeel van de week holdings

Hiermee vermijd je het fonds specifieke risico. Hoe vaak komt het voor dat je een bepaalde visie hebt op een sector, maar dat je net het verkeerde aandeel hebt gekozen. Dit probleem ontwijk je eigenlijk door een ETF te verhandelen. GDX is een ETF wat zoveel mogelijk de Gold Miners Index probeert te volgen.

Bovenstaande tabel geeft de top 10 van holdings weer, waarin GDX belegt. Deze holdings maken ruim 2/3 uit van het ETF. Klinkende namen komen er in voor, zoals Goldcorp, Barrick Gold, Newmont Mining, Silver Wheaton.

Veel liquiditeit

Het voordeel van dit ETF is dat er veel liquiditeit is: het gemiddeldevolume van afgelopen drie maanden bedraagt bijna 30 miljoen. Bovendien zijn er ook opties op genoteerd, wat ons als muziek in de oren klinkt. Meer info kun je vinden op de website van Van Eck.

 

Monthly chart GDX

GDX Monthly Chart
GDX Monthly Chart

Op bovenstaande maandgrafiek blijkt dat het aandeel sinds eind 2011 aanzienlijke klappen heeft opgelopen: een koersdaling van meer dan 50%. 

 

Weekgrafiek GDX

GDX Weekly
GDX Weekly

Bovenstaande weekgrafiek illustreert een fraaie downtrend tot net boven $20. Sinds juli is het ETF in herstel en consolideert momenteel rond $26,50.

 

 

Koersdoel GDX: $30

GDX Daily
GDX Daily

De dagchart ziet er wat vriendelijker uit: een stijgende trend sinds begin juli met een hogere boden rond $24 en een top rond $28. Als we momenteel zouden mogen inzetten, dan zouden we inspelen op een stijging richting $28 a $30 met een stoploss onder $24.

Levels

Eerste weerstand: $28
Tweede weerstand: $30

Eerste steun: $24
Tweede steun: $22

Optiestrategie mogelijk
Op GDX zijn opties genoteerd, wat dus mogelijkheden biedt voor een hausse strategie. Zodra wij een optie-affaire gaan opzetten, dan zullen wij dit uiteraard exclusief aan onze deelnemers aan de Optie Offensief Strategie communiceren. Lees hier meer info betreffende deze portefeuille: https://optieacademy.nl/optie-aanbevelingen/

 

Uiteraard kunt u ook uw eigen suggestie voor een Aandeel van de Week danwel optiestrategie naar ons doormailen naar mailto:info@optieacademy.nl

 

Harry Klip en Jan Robert Schutte

 

Disclaimer

Het Optie Academy-team heeft (nog) geen positie in GDX. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

2 thoughts on “Aandeel van de Week: GDX krijgt weer glans

  1. Jan van Dijk

    Leuke tip. Er zijn meerdere leuke posities mogelijk in goud resources. Ik kies voor Gamco Global Gold, Natural Resources & Income Trust. Beweegt nagenoeg parallel aan de GDX maar keert ook nog eens >10% dividend uit ook gedurende de afgelopen goudmalaise. Wellicht dus dubbelfeest.

Geef een reactie