28% minder huishoudens beleggen

28% minder huishoudens beleggen. Nederlanders beleggen dit jaar met 28% minder en het aantal beleggende huishoudens komt daarmee onder een miljoen. 2012 is inmiddels 8 maanden op weg en de beleggerswereld is nog alles behalve een rustige.

28% minder huishoudens beleggen

Volatiele markten

We kunnen zelfs spreken van een zeer onrustige markt die zich kenmerkt in een enorme volatiele beurs met veel onzekerheden onder particuliere beleggers. Hoewel dit jaar de beurzen weer wat positiever begonnen zijn, wordt er nu eerder weer  een pas op de plaats gemaakt. Hoe gaat de particuliere belegger zich voorbereiden op de komende maanden, wat leidt hem naar beslissingen of wacht men nog af? Zet de trend zich voort dat de particuliere belegger steeds minder gebruik maakt van een beleggingsadviseur?

28% minder huishoudens beleggen

In 2012 belegden minder dan 1 miljoen huishoudens, blijkt uit de Retail Investor 2012 van onderzoeksbureau Millward Brown onder 2.500 huishoudesn. Mensen beleggen  meer online, 69 procent dit jaar en 60 procent in 2011.

Wantrouwen

Van de mensen die nog wel beleggen is 60 procent wantrouwender geworden over voorspelde rendementen. Maar liefst 70 procent heeft het vertrouwen in beleggen verloren door de Europese schuldencrisis.

Het beleggingsklimaat is ook veranderd, zegt Henk Schulte, directeur van het onderzoeksbureau. Hij ziet vooral kansen voor ervaren en actieve beleggers nu er minder risico wordt genomen . “ Beleggen is weer het speelveld geworden van de kenner en risiconemer; de gelukszoekers hebben gas terug genomen. Slechts de actieve, ervaren belegger maakt gebruik van de volatiele markt: deze beleggers zien eerder kansen op de beurs en handelen er ook naar.”

Minder aandelen en obligaties

Er zijn vooral minder mensen gaan beleggen in aandelen en obligaties, terwijl beleggingsfondsen nog altijd populair zijn. Twee op de drie Nederlandse beleggers steekt geld in beleggingsfondsen, terwijl beleggers door wantrouwen en pessimisme voorzichtig blijven.

 

Get Adobe Flash PlayerAls het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

AFM: beleggingskosten ondoorzichtig

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) roept banken en beleggingsbedrijven op de kosten voor de klant inzichtelijk te maken door altijd één totaal kostenpercentage te vermelden. Zie ook de reportage waaraan we eerder refereerden:

https://optieacademy.nl/banksters-niet-te-vertrouwen-wat-brandpunt-bewijst/

„Dat heeft de consument nu niet en dat is volgens ons onwenselijk”, zei Tim Mortelmans van de financiële waakhond zondagavond in het televisieprogramma KRO Brandpunt. Uit hun onderzoek naar de kosten bij 16 grote vermogensbeheerders blijkt dat het voor klanten bijna niet mogelijk is te achterhalen wat  ze precies betalen aan banken en beleggingsondernemingen. 

Alternatief voor beleggingsfonds

Wij vinden dat beleggingsfondsen vooral duur (beheerskosten) zijn, te veel beloven en te weinig waarmaken. Gelukkig zijn er betere alternatieven door zelf te gaan beleggen. Optie Academy kan u helpen om zelfredzaam te worden en zelfstandig in opties en eventueel in combinatie met aandelen te handelen.

Dealing Room Optie Acacemy
Dealing Room Optie Acacemy

 

Heft in eigen hand middels cursussen

Kijk welke cursussen wij aanbieden om uw kennis te vergroten, zodat u niet meer afhankelijk hoeft te zijn van beleggingsfondsen als u wilt beleggen. Sparen is immers geen alternatief momenteel.

Basiscursussen en Masterclasses

Optie Academy organiseert weer basiscursussen: https://optieacademy.nl/onze-diensten/ en Masterclasses Diensten OptieAcademy

Klik op bovenstaande links voor meer informatie.

 

 

Laat een reactie achter