Frankrijk: volgende PIIGS aan het spit? Carrefour afgeprijsd

Frankrijk: volgende PIIGS aan het spit? Carrefour afgeprijsd. De visie van Carmignac is: “Het beleggingsproces is moeilijk op dit moment. Je fundamentele  analyse kan goed zijn, maar er zijn andere krachten actief waar je rekening mee moet houden.

Frankrijk
Frankrijk

You need more balls than brains.”  Carmignac waarschuwt momenteel voor Frankrijk. Terwijl in Frankrijk de dreiging van een economische ‘melt-down’ voor de deur staat, heerst daar nog steeds de stemming van een soort ‘schemeroorlog’.

Carrefour afgeprijsd

Wij kunnen ons vinden in de visie van de bekende Franse exclusieve vermogensbeheerder en hebben er daarom voor gekozen om een belangrijke speler in de Franse CAC40-index short te gaan, namelijk Carrefour.

Frankrijk: volgende PIIGS aan het spit? Carrefour afgeprijsd.

Dit bedrijf is te vergelijken met Albert Heijn, maar heeft veel vooral luxe goederen en die zullen in een volgende crisis het minder goed gaan doen, verwachten wij. Technisch ligt dit aandeel er niet ook meer goed bij, zie onderstaande grafiek.

Carrefour
Carrefour

Zware weerstand Carrefour

Rond €17,67 ligt een zware weerstand, terwijl rond €16 een steun ligt. De steunzone wordt momenteel getest. We verwachten een verdere daling en een acceleratie bij het doorbreken van €15,75. We verwachten een verdere afprijzing richting €13. We zullen binnenkort een optiestrategie optuigen om van de daling te kunnen profiteren. Bij een stijging boven €17,67 zal de visie niet meer opgaan.

Verstorende krachten: Centrale Banken

De voornaamste krachten die die analyse verstoren, zegt fonds manager Leroux van Carmignac, zijn de centrale banken, die massaal geld in de markt pompen. “Zo’n enorme liquiditeitspomp is op korte termijn veel belangrijker voor de markt dan al het andere. Dat biedt dus ook kansen op de korte en middellange termijn. Wij zijn nu bullish op aandelen. De opkoopactie van de ECB vermindert op korte termijn drastisch het risico van een breakup van de eurozone. En het brengt de risicobereidheid weer terug in de markt.”

Geen bazooka, maar een raket

Vorige week gebeurde er ook iets heel belangrijks; Ben S. Bernanke vuurde met zijn nieuwe ronde quantitative easing geen bazooka af, maar een raket. Het is echt gigantisch, je hebt het over $ 100 miljard per maand aan geld dat de markt in gaat en zelfs nog meer indien nodig voor zolang als dat nodig is.” Emerging markets, in januari nog door Leroux aangekondigd als “our biggest call”, hebben geen geweldig jaar achter de rug, maar gaan volgens de fondsmanager nu wel profiteren van de financiële injecties.

“Emerging markets en commodities gaan daar hoe dan ook voordeel van ondervinden. Een vraagteken daarbij is China. Tot de verkiezingen volgend jaar en de benoeming van een nieuwe leider zullen ze weinig doen om de groei te stimuleren. Maar in China nadert het moment waarop ze de terugslag in de groei weer kunnen gaan bestrijden. Dat is een extra reden om op termijn weer positiever op emerging markets te worden.”

Vinger aan de pols

“De stress in de eurozone is nog niet voorbij, maar voorlopig hebben mensen vertrouwen in Mario Draghi. We worden tegelijkertijd steeds positiever op de Amerikaanse markt. Daar zijn ze al verder in het herstellen van hun concurrentiekracht. Europa is nog lang niet zover. Maar op de korte termijn kunnen er nog best nare verrassingen optreden in Amerika, door tegenvallende cijfers en de onzekerheid over het begrotingsbeleid vanwege de verkiezingen. We zitten nu in een situatie waarin het allerbelangrijkste is dat je snel je exposure kunt afbouwen.” Maar voorlopig winnen de balls het toch nog even van de brains bij Carmignac. “Na de bazooka van Draghi en de raket van Bernanke moet je niet nadenken, maar long zitten in risico-assets. Zolang je maar oppast dat je niet in slaap valt.”

Franse yields door het dak

Op lange termijn is Leroux er van overtuigd dat de Verenigde Staten veel betere perspectieven bieden dan Europa.  “De injecties van de Fed kunnen twee gevolgen hebben: een hogere economische groei en een terugkeer van inflatie. Dat is allebei goed voor aandelen. De economische outperformance van de VS zal gepaard gaan met een sterkere dollar, omdat de Fed de eerste centrale bank zal zijn die de rente weer gaat verhogen.  De markt zal gaan anticiperen op het verlaten van het deflatietijdperk.”

De tweede reden waarom Leroux positief over Amerika is ligt in Europa. “De acties van Draghi zullen  waarschijnlijk niet genoeg  zijn om de eurozone te redden. De groei zal de komende tijd teleurstellen en zonder groei redt de eurozone het niet. Zes maanden geleden hadden we het vooral over de dreiging van Spanje, maar de volgende crisis zal ook Frankrijk meeslepen, schat ik in. Ofwel de onrust zal beginnen rond Frankrijk, ofwel Frankrijk wordt meegezogen in de onrust rond Spanje of Italië.”

Carmignac waarschuwt voor Frankrijk

Terwijl in Frankrijk de dreiging van een economische ‘melt-down’ voor de deur staat, heerst daar nog steeds de stemming van een soort ‘schemeroorlog’. De overheid, die zich wellicht beschermd waant door haar status als vluchthaven, lijkt niet door te hebben dat de concurrentiekracht van de economie dringend versterkt moet worden.

“Er wordt in Frankrijk geen enkele vooruitgang geboekt. Het verhogen van de belastingen zonder enige inspanning te leveren om de overheidsuitgaven terug te brengen is een beleid dat gedoemd is om te mislukken. De markten gaan dat op een gegeven moment ook zien. De macrocijfers voor komende maand zien er verschrikkelijk uit. Afgezien van technische redenen zijn de yields op Franse staatsleningen nog veel te laag. Kun je je voorstellen dat Frankrijk om hulp gaat vragen in ruil voor harde beloftes over saneren van de overheidsuitgaven?”

Flauw op Carrefour

We verwachten een verdere afprijzing richting €13. We zullen binnenkort een optiestrategie optuigen om van de daling te kunnen profiteren. Bij een stijging boven €17,67 zal de visie niet meer opgaan. Zoals eerder gesteld: we zijn flauw op de Franse retailer en komen binnenkort met een optiestrategie.

Good trading en met een opti(e)maal rendement.

Jan Robert Schutte en Harry Klip

www.optieacademy.nl

 

 

One thought on “Frankrijk: volgende PIIGS aan het spit? Carrefour afgeprijsd

Laat een reactie achter