Optiestrategie Nokia

Nokia (NOK) heeft reeds een van de meest uitdagende jaren in zijn geschiedenis. Het heeft meer dan 40% van de marktwaarde verloren sinds het begin van het jaar, toen het besloot radicaal te snijden in zijn verkoop. Het wordt geconfronteerd met een existentiële bedreiging van twee grootheden; Google (GOOG) en Apple (AAPL).

Zowel de iPhone en Android aangedreven telefoons blijven marktaandeel winnen in de lucratieve smart telefoonmarkt. Bovendien blijven Aziatische fabrikanten vechten in de low-end telefoons bedoeld voor de opkomende markten. Dus wat is de toekomst voor Nokia en hoe kunt u profiteren van de hachelijke situatie? Er zijn twee mogelijke scenario’s; de stier (bull) en de beer (bear).

Nokia
– Nokia Corporation produceert en verkoopt mobiele apparaten en biedt Internet en digitale cartografie en navigatiediensten wereldwijd. Het apparaten en services segment ontwikkelt en beheert een portfolio van mobiele apparaten, zoals mobiele telefoons, smartphones en mobiele computers, diensten, toepassingen en inhoud. Het biedt ook internetdiensten gericht op muziek, navigatie, media en messaging, evenals hulpprogramma’s waarmee ontwikkeling toepassingen bekend zijn onder de merknaam Ovi.

Van het NAVTEQ segment worden verschillende digitale kaartinformatie en verwante locatie-gebaseerde inhoud en diensten aangeboden voor mobiele apparaat en o.a. handset fabrikanten.

Bull -NOK is een extreem ondergewaardeerd aandeel op basis van winst, cash flow en inkomsten. Het verkoopt op een kwart van zijn vijf jaar waardering bereik op basis van P/E (koerswinstverhouding). Nokia verkoopt op 10 keer de inkomsten van 2011 en ongeveer 8 keer volgend jaar consensus nadat u de ongeveer $3 per aandeel in de netto contante gestript heeft. Het heeft de  inkomstramingen van  de afgelopen twee kwartalen overtroffen en verkoopt nu op minder dan 4 keer de verwachte inkomsten. Het leverde 32% van alle mobiele telefoons wereldwijd in 2010 en verdiende meer dan $2.60 per aandeel sinds 2007. Het levert ook momenteel meer dan 7% dividendrendement.

Vorige week werd het gerucht gebracht dat het een buyout target van Microsoft  kan worden of  een interessante pickup door een verscheidenheid van spelers. Hun partnership met Microsoft op de slimme telefoonmarkt zou uiteindelijk indrukwekkende resultaten kunnen opleveren.

Daggrafiek Nokia
Daggrafiek Nokia

Bear -Nokia is in een vergelijkbare neerwaartse spiraal beland als een andere tijd leider, Palm. Het verliest snel marktaandeel aan Apple en  Droid in slimme telefoons. Het is ook geconfronteerd met toenemende concurrentie op de low end markt door een verscheidenheid van low-cost fabrikanten uit Azië. Het management is in wanorde en het verliest flink aan geloofwaardigheid op de straat. Hoewel het partnerschip met Microsoft garandeert dat het zal  een ommekeer kan  maken vooral omdat beide bedrijven belangrijke uitdagingen in de  consumentenmarkt hebben.

Prognose -het lijkt dat een van twee scenario’s  uitkomt. Nokia’s nieuwe producten gaan  de Apple/Droid lawine indammen, waardoor NOK worden geprijsd meer in lijn met de inkomsten en de inkomsten, in welk geval  $ 15 koersdoel voor  2013 reeel lijkt. In het tweede scenario,  zal geen van Nokia’s nieuwe producten aan blijken te slaan en blijft het marktaandeel verliezen aan Apple en Droid. Het tij wordt  zelfs met het partnerschap met Microsoft niet gekeerd en Nokia  wordt ofwel in stukken verkocht of het loopt door met  steeds lagere  cashflow en inkomsten. Het wordt de Palm van 2012 en eindigt rond of onder $2,50 .

Optie Strategie – aangezien beide scenario aannemelijk zijn,  denk ik dat de manier om dit te spelen is via opties. De toegevoegde waarde van koppelverkoop is om niet te veel kapitaal in één van beide manier weddenschappen te stoppen. Mijn spel is om te kopen een Jan 2013 $7,50 call voor $1.13 en twee Jan 2013 $5 put voor $0.63 voor een totale onkosten van $2.39 per positie. Als Nokia bij de optie expiratie op of boven $10 of onder $3,80 eindigt, maak je geld. Als Nokia uiteindelijk terug op $15 komt of  hoger gaat; dan heeft u een uitstekend rendement met weinig investering.

Een uitleg over butterfly en callspread

Geef een reactie