Optie Trade van de Week: Hoogtevrees? Schrijf een call op de Franse CAC40

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Optie Trade van de Week gepresenteerd: schrijf een call op de Franse CAC40-index: een short call. Op de Franse hoofdindex CAC40 worden opties verhandeld, wat ons mogelijkheden biedt om mooie optieconstructies op te tuigen.

CAC40 grafiek OptieAcademy
CAC40 grafiek OptieAcademy

Deze week reiken we een geschreven call voor mei op de CAC40 aan. De CAC40 is te vergelijken met de Amsterdamse AEX-index, alleen zitten er dan 40 fondsen in de Franse hoofdindex in plaats van 25 zoals bij de AEX. Zo maken bijvoorbeeld ArcelorMittal, Accor, Airbus AXA, BNP Paribas, Sanofi, Total, Michelin, Veolia Environnement, Société Générale deel uit van de CAC40. 

Daggrafiek CAC40

Daggrafiek CAC40
Daggrafiek CAC40

De CAC40 zit al maanden in een stevige uptrend, waarbij op 15 april een hoogste punt werd bereikt van bijna 5270 punten. Deze week nam de index eindelijk eens wat gas terug en eindigde vrijdag op 5143,26 punten. vervolgens nam het aandeel wat gas terug na oplaaiende angst van een nakende ‘Grexit’.

De exponentiële moving averages (10, 20, 40 en 47) kunnen als een steunzone fungeren voor de koers. Dat betekent dat de koers nog eens een slordige 140 punten kan zakken. Ondanks dat de trend vrij sterk opwaarts gericht is, sluiten we een test van de steunzone rond 5000 punten niet uit. We zouden op dit moment liever een call schrijven dan sec een put (spread) kopen, want zelfs als de CAC40 wat zou oplopen, kan er met een short call geld worden verdiend. In het geval van een gekochte put verliest men in dat geval wel de premie.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: 5200 punten.
Tweede weerstand: 5270 punten.
Eerste steun: 5096 punten.
Tweede steun: 5007 punten.

OptieAcademy OptieAanbevelingen:
We hebben momenteel (nog) geen optie positie in de CAC40. Een mogelijke optie strategie om op een verzwakkende CAC40 in te spelen is via een short call, hetgeen we hieronder uiteenzetten. Zodra we een nieuwe optie trade gaan doen, zullen we dit exclusief aan de OptieAanbevelingen-abonnees communiceren.

Short call
De verkoper (schrijver) van een calloptie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde te leveren tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs. Voor dit risico ontvangt de schrijver wel een optiepremie.

Schrijvers van callopties kunt u het beste vergelijken met een verzekeraar die speculeert op het niet geschieden van een bepaalde gebeurtenis. In het geval van een short call: een onderliggende waarde die niet boven een bepaalde prijs stijgt.
Short call structuur

Short Call OptieAcademy
Short Call

De winst/verlies-structuur van een short call is via bovenstaande figuur geïllustreerd. De winst is beperkt tot de ontvangen premie. De geschreven calloptie levert pas een verlies op, zodra de koers van het aandeel boven de uitoefenprijs plus de ontvangen premie uitstijgt.

Scenario op mei-expiratie
Onderstaand schetsen we de resultaatsscenario’s van 1 short CAC40 MEI Call 5500 @ €6. De multiplier van 1 CAC contract is 10. Er wordt in dit voorbeeld derhalve €60 ontvangen per contract.

Winst bij expiratiekoers lager dan 5500 punten
Een expiratiekoers van 5500 punten of lager levert een resultaat op van €60 per contract.

Break-even-point
Break-even-point op expiratie: 5506 punten (uitoefenprijs call 5500 + ontvangen premie ad €6). Op dit niveau wordt noch verlies, noch winst geboekt op expiratie.

Verlies bij expiratiekoers hoger dan 5506

Het verlies bedraagt €10 bij iedere punt stijging. Stel dat de expiratiestand 5516 punten is, dan bedraagt het verlies derhalve €100. De uitdaging ligt alleen aan de bovenkant. Mocht de CAC40 onverhoopt snel stijgen, trek dan wel tijdig aan de noodrem door de call bijvoorbeeld terug te kopen.

Stop-loss hanteren
We adviseren altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist afscheid neemt van de geschreven optie, om zo uw risico te beperken. Dat kan zijn door een hard stopniveau in de CAC40 te nemen, bijvoorbeeld een nieuwe high boven 5267,50 punten of bij doorbraak van de uitoefenprijs van 5500 punten.

U hoeft de geschreven opties overigens niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen. Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard mailen.

We zijn ons ervan bewust dat het handelen in opties niet eenvoudig is. Vandaar dat wij speciaal voor beleggers met weinig tot geen optie ervaring een Opleidingstraject Opties hebben ontwikkeld, die net is begonnen. Voor de snelle beslisser zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Opleidingstraject Opties

Dit is een intensief en exclusief coachingsprogramma, waarbij u wordt begeleid door ervaren optie handelaren. Aan de hand van seminars, webinars, persoonlijke sparringssessies en case studies, gaan we aan de slag om van u een betere optie belegger te maken.

Voordelen Opleidingstraject Opties

  • Coaching door professionele optiehandelaren
  • Goede individuele begeleiding
  • Kleine groep tot 12 personen voor ‘optiemale’ begeleiding
  • Praktijkgericht, vanuit de basis
  • Veilig leren optie beleggen
  • Grote verliezen vermijden, valkuilen omzeilen
  • Winstgevende optiestrategieën toepassen
  • Met gecalculeerd risico winst behalen

Voor meer informatie verwijzen we u naar onze website: https://optieacademy.nl/opleidingstraject-opties/

Wij wensen u veel succes met het optiebeleggen!

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957

E-mail: info@optieacademy.nl
Website: https://optieacademy.nl/

Disclaimer

Het OptieAcademy-team heeft (nog) geen positie in de CAC40-index. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Geef een reactie