Hoogtevrees in Tesla? Short call op Tesla Motors

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Optie Trade van de Week gepresenteerd: schrijf een call, oftewel een short call, op Tesla. 

Tesla Weekly
Tesla Weekly

Tesla is met tickersymbol TSLA aan de Amerikaanse technologie-index Nasdaq genoteerd.

Fundamentele analyse Tesla
Tesla (NYSE: TSLA) is een toonaangevende Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s. Tesla produceert technologisch hoogwaardige vehikels, waaronder het Model S dat een revolutie in autotechniek betekent. Het rijbereik is niet minder dan 400 km, wat heel veel is voor een elektrische auto.

Range Tesla
Range Tesla

Tevens is het acceleratievermogen van Model S indrukwekkend: trap het gaspedaal in en in slechts 3 seconden sprint Model S van nul naar 100 km/u. Zonder schakelmomenten, zonder vertragingen en zonder een druppel benzine te gebruiken.

Tesla 85s
OptieAcademy Tesla

We hebben tijdens het symposium Grip op je Vermogen, georganiseerd door ING, het model S gezien, een fantastische auto, maar wij blijven als belegger nuchter naar de feiten kijken.

Cees Smit heeft onlangs een scherpe analyse over Tesla op IEX.nl geplaatst: “Obama heeft wel weer groene plannen, maar de echte plannen zijn voor de volgende president. En de berichten dat Tesla 4.000 dollar per auto verliest doet ons bijna hopen op lagere verkoopcijfers”, aldus Cees Smit.  Zie http://www.iex.nl/Column/161912/Gaat-het-eindelijk-gebeuren.aspx

Wij delen Cees zijn ‘flauwe’ visie op Tesla en zien het aandeel, vanwege het technisch verslechterde beeld, nog wel verder dalen de komende maanden.

Kengetallen
De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden:

– Marktkapitalisatie: $30,73 miljard.
– Omzet (2014): $3,7 miljard.
– Dividendrendement: n.v.t.%. Tesla keert geen dividend uit.
– Koers/winst-verhouding: n.v.t. De winst per aandeel (ttm) bedraagt $4,13 negatief.
– PEG (koers/winst/groei)-ratio: n.v.t.

De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst-verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter. Meer informatie vindt u op de corporate website van TESLA: http://ir.teslamotors.com/

Daggrafiek Tesla
Tesla Daily Chart OptieAcademy

Tesla is dit jaar per saldo ruim 10% gestegen, met een piek van $286,65 in juli, wat dus een lagere top betekent ten opzichte van de ‘all time high’ van $291,42 in september 2014. Sindsdien is het met het aandeel hard bergafwaarts gegaan en is daarbij een belangrijke steun rond $250 doorbroken. Dit niveau kan ook wel worden gezien als een soort van head-& shoulder-toppatroon, waardoor het (minimale) koersdoel op 214 kan worden becijferd.

Het is een uiterst zwak teken dat de koers onder de 10, 20, 40 en 47-daags exponentiële moving averages noteert. Rond $255 vormen de dalende 40- en 47-daags exponentiële moving averages een zware weerstand (zie grafiek). Wij verwachten dat het aandeel de komende tijd de dalende trend gaat voortzetten, al zal de steun rond $232,74 nog wel overtuigend moeten worden doorbroken willen we een acceleratie van de dalende trend zien. We hebben onlangs een kleine short positie ingenomen middels een geschreven call die we onderstaand zullen toelichten.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $255.
Tweede weerstand: $271.
Eerste steun: $232,74.
Tweede steun: $220,25.

Short call Tesla
Short Call OptieAcademy

We hebben recent een call geschreven in Tesla voor augustus met een zeer lage delta, waardoor de kans van slagen heel groot is. Onze trade zullen we verderop uitleggen. We hebben deze trade uiteraard exclusief en als eerste aan onze OptieAanbevelingen-abonnees gecommuniceerd.

Onze trade luidde:

‘We zien short kansen in de Amerikaanse automobielfabrikant Tesla Motors (tickersymbol: TSLA). Tesla heeft onlangs een belangrijke steunzone doorbroken rond $250. We maken gebruik van het huidige herstel en schrijven (verkopen) 1 ‘far out of the money call’ voor augustus: Open Sell 1 TSLA AUG 270 Call @ $0,35 (ontvangen). Huidige koers Tesla: $244,30.”

Short call
De verkoper (schrijver) van een calloptie heeft een verplichting (maar niet het recht) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde te leveren tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs. Voor dit risico ontvangt de schrijver wel een optiepremie.

Schrijvers van callopties kunt u het beste vergelijken met een verzekeraar die speculeert op het niet geschieden van een bepaalde gebeurtenis. In het geval van een short call: een onderliggende waarde die niet boven een bepaalde prijs stijgt.

Short call structuur
Short Call OptieAcademy

De winst/verlies-structuur van een short call is via bovenstaande figuur geïllustreerd. De winst is beperkt tot de ontvangen premie. De geschreven calloptie levert pas een verlies op, zodra de koers van het aandeel boven de uitoefenprijs plus de ontvangen premie uitstijgt.

 

Scenario op augustus-expiratie
Onderstaand schetsen we de resultaatsscenario’s van 1 short TSLA AUG 270 Call @ $0,35. We hebben derhalve $35 ontvangen per contract.

Winst bij expiratiekoers lager dan $270
Een expiratiekoers van $270 of lager levert een resultaat op van $35 per contract.

Break-even-point
Break-even-point op expiratie: $270,35 (uitoefenprijs 270 call  + ontvangen premie ad $0,35). Op dit niveau wordt noch verlies, noch winst geboekt op expiratie.

Verlies bij expiratiekoers Tesla hoger dan $270,35

Het verlies bedraagt $100 bij iedere punt stijging boven $270,35. Stel dat de expiratiekoers $275 is, dan bedraagt het verlies derhalve $465. De uitdaging ligt alleen aan de bovenkant. Mocht Tesla onverhoopt te hard in de hoogste versnelling gaan stijgen, dan trekken we tijdig aan de noodrem door de call bijvoorbeeld terug te kopen of door te rollen.

Stop-loss hanteren
We adviseren altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist afscheid neemt van de geschreven optie, om zo uw risico te beperken. Dat kan zijn door een hard stopniveau in Tesla te nemen, bijvoorbeeld een doorbraak van de weerstand rond $255 of bij doorbraak van de uitoefenprijs van in dit geval $270 punten.

U hoeft de geschreven opties uiteraard niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten of doorrollen, mocht uw visie opeens veranderen. Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard mailen.

We zijn ons ervan bewust dat het handelen in opties niet eenvoudig is. Vandaar dat wij speciaal voor beleggers met weinig tot geen optie ervaring een Opleidingstraject Opties hebben ontwikkeld. Voor de snelle beslisser zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor de nieuwe lichting in september.

Start 6-maands Opleidingstraject Opties in september
Dit is een intensief en exclusief coachingsprogramma, waarbij u wordt begeleid door ervaren optie handelaren. Aan de hand van seminars, webinars, persoonlijke sparringssessies en case studies, gaan we aan de slag om van u een betere optie belegger te maken. In september starten we met een nieuwe lichting en er zijn in totaal 12 plaatsen beschikbaar.

Voordelen Opleidingstraject Opties

  • Coaching door professionele optiehandelaren
  • Goede individuele begeleiding
  • Kleine groep tot 12 personen voor ‘optiemale’ begeleiding
  • Praktijkgericht, vanuit de basis
  • Veilig leren optie beleggen
  • Grote verliezen vermijden, valkuilen omzeilen
  • Winstgevende optiestrategieën toepassen
  • Met gecalculeerd risico winst behalen

Voor meer informatie verwijzen we u naar onze website: https://optieacademy.nl/opleidingstraject-opties/

Wij wensen u veel succes met het optiebeleggen!

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957

E-mail: info@optieacademy.nl
Website: https://optieacademy.nl/

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in Tesla. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenome     n danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Geef een reactie