Dividend alarm 10 tot en met 13 april 2012

Dividend alarm!!! Als service ontvangt u van ons een dividendalarm. In deze verkorte handelsweek vanwege Pasen, gaat er een drietal fondsen ex-dividend. In dit geval zijn dat zijn fondsen die in de Midcapindex voorkomen. Allereerst zal Imtech op 10 april ex-dividend gaan (€0,70 per aandeel) en op 26 april zal de dividendbetaalbaarstelling plaatsvinden.
Onderstaande fondsen noteren de komende week ex-dividend.

 

AMX Ex-dividenddatum Dividend per aandeel Betaalbaarstelling
Imtech 10-apr-12 0,7 26-apr-12
Logica 11-apr-12 2,3 pence 16-mei-12
Mediq 13-apr-12 0,46 8-mei-12


Op woensdag 11 april zal logica 2,3 pence ex-dividend noteren. De betaalbaarstelling zal zijn op 16 mei. En tot slot zal Mediq op vrijdag 13 april €0,46 ex-dividend noteren. Mediq zal het dividend op 8 mei betaalbaar stellen.

Dus noteer deze data alvast in de agenda want het is heel belangrijk om de dividenddata te kennen. Dit is vooral belangrijk als u long calls of short calls in portefeuille heeft. Bijvoorbeeld als een call te ‘deep in de money’ is en dan voornamelijk de kortlopende, dan kan het zijn dat een call een early exercise is. Dat hangt van een aantal factoren af zoals de rente en de hoogte van het dividend.

Met andere woorden: als een call rond ex-dividenddatum dusdanig gewaardeerd is dat het aantrekkelijker is om een deze uit te oefenen, dan kun je er rekening mee houden dat deze zal worden uitgeoefend.

‘Gevaarlijke call’

Eenvoudig gezegd als je een call in portefeuille hebt die (heel) diep ‘in het geld’ is met zeer weinig tijds- en verwachtingswaarde, dan kan het raadzaam zijn om die uit te oefenen. Dit is dan een zogenoemde ‘gevaarlijke call’.

Buy Call Optie Academy
Buy Call Optie Academy

Anderzijds, als je een ‘deep in de money’ call short zit, dan moet je er voorzichtig mee zijn en alert zijn dat deze call niet wordt uitgeoefend oftewel dat je de stukken moet leveren (en dus dividend moet missen). Er zijn methodes om te berekenen of een call een early exercise is ja of nee. Dit voert hier nog te ver, maar we zullen dit onderwerp in onze trainingen behandelen.

Sell Call Optie Academy
Sell Call Optie Academy

Anecdote: puts exercisen

Tot slot nog een leuke anekdote. Vroeger op de optiebeurs hebben wij wel eens een nieuwe handelaar gedold. Dat deden wij door hem bijvoorbeeld een dag voor ex-dividend te waarschuwen dat hij de nog puts moest ’exercisen’ oftewel uitoefenen.

Wij hebben de baas van het groentje er natuurlijk daarna wel op gewezen dat hij op het punt stond om puts uit te oefenen. Dat ging vroeger via een zogenaamd exerciseformulier dat moest worden aangeleverd bij de ´clearing.

Het vervroegd uitoefenen van opties in geval van dividenden, speelt vooral een rol bij calls en niet bij puts. Vandaar dat wij het ´dividendalarm´ aan u verstrekken. Dus als u bovenstaande fondsen in portefeuille heeft en dan met name (short of long) calls, houd dan rekening mee met de dividenden.

Voor meer informatie betreffende dividendata, verwijzen wij u naar onze dividendpagina.

Met vriendelijke groeten,

www.optieacademy.nl

Harry Klip en Jan Robert Schutte

Geef een reactie