De cijferregen VS begint weer: nieuwe spelen, nieuwe kansen

In de VS is de cijferregen voor het 4de kwartaal van 2016 alweer losgebarsten. De markt worstelt met het gegeven, dat het aantreden van Trump voor een ongekende koersrally heeft gezorgd.

De huidige koerswinstverhouding van de S&P roept onzalige herinneringen op aan de zogeheten dotcomcrisis aan het begin van deze eeuw. De markt zal daarom in zijn kijk op het 4de kwartaal en de nabije toekomst meerdere overwegingen laten meewegen. De vraag is dan: is het glas halfvol of halfleeg?Vooralsnog overheerst optimisme. De gemiddelde winststijging van de bedrijven in de S&P 500 kan 11,5% bedragen, zo denkt Wall Street. De energiesector profiteert het meest dankzij het prijsherstel, maar ook talloze andere sectoren zullen een groei van de winst laten zien. Wall Street zal niet alleen oog hebben voor de cijfers, maar ook goed luisteren naar de outlook van bedrijven met in het achterhoofd de eis van Donald Trump, dat Amerikaanse bedrijven meer in de VS moeten investeren. Ze zullen daarom met gespitste oren speuren naar toespelingen op investeringen in R&D en in gebouwen en daar de eigen verwachtingen voor de omzet- en winstontwikkeling aan koppelen.

‘Gedwongen’ investeringen zullen ze niet als positief ervaren. Echter de verwachte bovengemiddelde winstgroei kan meer dan een doekje voor het bloeden zijn. Beleggers hopen en denken dat de mogelijke fiscale stimulering een stijging van het vertrouwen bij bedrijven zal ontketenen. Dat zal positief zijn voor winsten in 2017. Hoger winsten leiden onvermijdelijk tot meer acceptabele waarderingen. Niet iedereen is echter even optimistisch. Bij Citi Group waarschuwen ze voor teleurstellingen, omdat het volstrekt onduidelijk is wat de nieuwe regering precies van plan is. Dan is het nog maar de vraag of het Congres al die plannen als zoete koek gaat slikken.

Een van die plannen is om de belasting voor bedrijven te verlagen. Ook zullen toezichthouders soepeler worden, zo is de communis opinio. Daar staat tegenover dat de dollar steeds weer nieuwe hoogtes aantikt. Dat is mede he gevolg van de verwachting dat de Fed het komend jaar de rente weleens sneller kan verhogen om de dreigende inflatie de kop in te drukken. In 2015 kwam ongeveer twee vijfde van de omzet van bedrijven van buiten de VS. Ongunstige valutaverhoudingen kostten bedrijven $ 100 miljard. De dure dollar kan de komende kwartalen de feestvreugde bij bedrijven en beleggers behoorlijk bederven. Belastinghervormingen en een sterkere binnenlandse groei in 2017 kunnen hier wellicht tegenwicht aan geven. Zo denkt de optimist.

In de financiële sector lijkt het tijd om weer eens een feestje te vieren. Sinds de uitslag van de verkiezingen lijken de vooruitzichten dramatisch verbeterd. De koersontwikkeling geeft daar blijk van. De S&P 500 bank index is sinds de verkiezingen met meer dan 20% gestegen. De meer voorzichtige belegger wil echter bevestigd horen of het uiig positieve klimaat houdbaar is en of renteverhogingen ook hier als spelbreker kunnen optreden. FactSet ziet vooralsnog vooral de zon schijnen in 2017.

Winstgevendheid financiële sector zal in 2017 met 11% verbeteren
De winstgevendheid van de sector zal in 2017 met 11% verbeteren, dankzij een verbeterde rentemarge. Voor het 4de kwartaal hebben ze een verbetering van 4,5% in gecalculeerd. Voor de energiesector lijkt voorlopig alleen maar hallelujagezang alleen maar zijn plaats. Winsten gaan verdrievoudigen in 2017. De kritische belegger zal zich wel moeten afvragen of oliemaatschappijen weer meer gaan produceren en investeren. Zo niet, dan breken er over enkele jaren weer zorgelijke tijden aan!

Bedreiging 2017: loonstijging Er is nog een factor die in 2017 de winststijging kan bedreigen en dat is de loonstijging. Al in het 3de kwartaal hebben verschillende CEO’s gewezen op loonstijgingen als bedreiging voor de marge-ontwikkeling. Trump heeft in veel toespraken zich hard gemaakt voor een betere loonontwikkeling. Beleggers moeten dan maar hopen dat die verbeterde inkomens ook tot meer uitgaven leiden. Betere lonen betekent ook, dat bedrijven in staat zijn hogere kosten aan de klant door te geven. Daarmee zou een herstel van de pricing power eindelijk een feit zijn. Het glas is of halfvol of halfleeg. Het is maar hoe de belegger naar de feiten kijkt! 

Cor Wijtvliet Hoofdredacteur Beurshalte.nl

Over Beurshalte: Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen � Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden! 

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

Laat een reactie achter