Whale-affaire levert JPMorgan $1 miljard boete + $6 miljard verlies

Bijna $1 miljard boete en meer dan $6 miljard verlies levert de Whale-affiare JPMorgan op. Washington Post (WP) meldde dat JPMorgan heeft geschikt in de ‘Whale-affaire’. De Amerikaanse zakenbank zal $920 miljoen boete lappen voor het illegaal handelen. Dat illegaal traden werd gedaan door de beruchte Bruno Iksil, die als bijnaam the London Whale, oftewel ‘Londense Walvis’ had.

Optie Academy walvis

Verlies van $6,2 miljard
De bank moest vorig jaar een aanzienlijk handelsverlies incasseren van $6,2 miljard. Dit kwam voort uit slecht geplaatste, complexe transacties van credit default swaps die verbonden zijn aan bedrijfsobligaties.
Positie escaleert
De positie werd uiteindelijk zo groot dat de belangrijkste handelaar werd omgedoopt tot “London Whale”. Twee medewerkers van de bank zijn door de aanklagers in de VS aangeklaagd voor fraude en samenzwering voor het vervalsen van documenten met betrekking tot de verliezen. Eén van hen heeft zichzelf recent in Spanje aangegeven.

Bekentenis
Ook heeft de bank toegegeven illegaal te hebben gehandeld. De schuldbekentenis deed JPMorgan tijdens de schikking met de beurstoezichthouder, die recentelijk wil afstappen van de mogelijkheid om boetes te betalen zonder dat de aangeklaagde partijen schuld bekennen, aldus de WP.

Politieke en Symbolische waarde
‘Voor de beurstoezichthouder heeft de schuldbekentenis vooral een politieke en symbolische waarde’, zei Erik Gerding, professor aan de Universiteit van Colorado. ‘De toezichthouder komt hiermee zijn belofte na om meer schuldbekentenissen te krijgen’, aldus Gerding in WP.

Liever voor de rechter
De reden dat de beurstoezichthouder vaak geen schuldbekentenis krijgt wanneer in een zaak wordt geschikt heeft vooral een praktische reden – vaak willen de aangeklaagde partijen alleen schikken en betalen als ze geen schuld hoeven te bekennen.  Ze brengen de zaak anders liever voor de rechter zodat ze zich niet hoeven bloot te stellen aan nog meer rechtszaken, volgens WP.

Boetes aan toezichthouders
JPM werd in de ‘Walviszaak’ aangeklaagd voor het publiceren van valse cijfers in het eerste kwartaal van 2012 en het gebrek aan toezicht op zijn handelaren. De bank betaalt nu $200 miljoen aan boetes aan de beurstoezichthouder en de rest van de $ 920 mln gaat naar de Amerikaanse federale bank, het kantoor van de FOREX en de SFA, de Britse AFM.

Aanpassen gedrag
JPM’s CEO Jamie Dimon stuurde deze week een memo naar zijn werknemers waarin hij uitlegt wat de risk en compliance ‘uitdagingen’ waren en dat hij heeft besloten om niet langer krediet verzekeringen (credit default swaps) te verkopen.

Vos verliest zijn haren, maar…
Banken zeggen vaak dat ze hun leven gebeterd hebben, eerst maar eens zien of het dit keer echt het geval is. Een vos verliest zolas het spreekwoord zegt, immers niet gauw zijn streken.

optieacademy.nl

Op vrijdag 30 augustus verzorgen wij voor een beperkte groep van circa 10 deelnemers een live trading sessie, waarbij je de strategieën kunt uitproberen. De geheel verzorgde dag zal plaats vinden bij Golfclub Kromme Rijn in Bunnik: optieacademy.nl

Professionele (ex) market makers en traders zullen aanwezig zijn om je daarbij te ondersteunen.

20% theorie/80% praktijk
We zullen aandacht schenken aan circa 20% theorie (handelsstrategieën/bepalen entry en exit niveau’s).

80% zal dan live trading zijn waarbij we actief met de deelnemers aan de slag gaan met trading setups, optiestrategieën.

Beperkt risico, onbeperkt winstpotentieel. 

Programma

Futures (evt CFD’s) en optie trading

Spread trading

(Eigen) Handelsplan opstellen

Timing technieken (entry en exit bepalen)

Money Management/Risico Management

Winstgevende mindset

Live (of paper) trading (naar eigen wens)

Bonussen:

  • 3 maanden Optie Aanbevelingen t.w.v. 227,- euro
  • 1 e-book naar keuze t.w.v. 77 euroTotale waarde 304 euro

Met vriendelijke groeten,

Optie Academy
Voor een optiemaal resultaat

One thought on “Whale-affaire levert JPMorgan $1 miljard boete + $6 miljard verlies

Geef een reactie