Midcap-index Arseus rijker per 24 maart 2014

Euronext, een dochteronderneming van IntercontinentalExchange Group, kondigde onlangs de jaarlijkse herweging aan van de AEX®, de AMX® en de AScX®. De herweging heeft vandaag nabeurs plaatsgevonden, waarbij op de valreep het Belgische Arseus een plaats wist te bemachtigen in de Midcap-index.

Arseus Resultatenrekening
Arseus Resultatenrekening

We hebben onlangs op deze plaats reeds aandacht geschonken aan de ´reshuffle-ing´van Neêrlandse indices. De wijzigingen in de samenstelling van deze indices worden dus effectief vanaf aanstaande maandag 24 maart 2014. www.euronext.com/

Koninklijke Boskalis Westminster, Delta Lloyd, OCI promoveren
Koninklijke Boskalis Westminster, Delta Lloyd en OCI promoveren naar de AEX. De degradanten uit de AEX zijn Air France KLM, PostNL en Koninklijke Imtech. Deze fondsen degraderen dus naar de Jupiler League van de Nederlandse beurs.

Arseus promoveert naar de Midcap- oftewel de AMX-index. Arseus staat sinds 2007 genoteerd aan Euronext en maakt zelfs vanaf 2010 deel uit van de Amsterdam Small Cap Index (AScX). Vorig jaar december kreeg Arseus zelfs een optienotering, wat het OptieAcademy-hart sneller deed kloppen.

De totale marktkapitalisatie van Arseus bedraagt ruim €1,1 miljard. Naar verwachting zal de verhandelbaarheid en liquiditeit van het aandeel Arseus door opname in de AMX-index verder toenemen.

De onderneming heeft zich ontwikkeld tot een puur wetenschappelijke R&D-onderneming die innovatieve oplossingen en concepten levert aan bereidingsapotheken wereldwijd en totale ICT-oplossingen aan medisch professionals in België, Nederland en Frankrijk.

Arseus op alltime high in de Midcap-index

Arseus Daggrafiek OptieAcademy
Arseus Daggrafiek OptieAcademy

Het is opvallend om te lezen in de media “het aandeel wordt nu ook interessant voor institutionele beleggers die in de top-50 beleggen”. Het aandeel is naar de stratosferen gestegen en noteerde zelfs een alltime high rond €36,40. Niet zelden komt een fonds in een index op een top om vervolgens weer snoeihard te dalen.

We gaan op dit moment niet direct short in dit aandeel, maar kopen doen we op dit niveau in ieder geval niet. Beleggers die dit fonds in portefeuille hebben, feliciteren we van harte en raden we aan om in ieder geval een putje te kopen om de (gigantische) winst vast te klikken. Calls schrijven voor extra rendement is natuurlijk ook een optie.

Onderstaand tot slot de herwegingen van de Midcap- en Smallcap-index.

Herweging AMX:

  • Opname: Accell Group, Air France KLM, Arseus, Exact Holding, PostNL, Koninklijke Imtech en Sligro Food Group
  • Verwijdering: AMG, Koninklijke Boskalis Westminster, Delta Lloyd, Heijmans, OCI, Pharming Group en Unit4

Herweging AScX:

  • Opname: AMG, DPA Group, Groothandelsgebouwen, Heijmans, HES Beheer, Neways Electronics, Oranjewoud en Stern Groep
  • Verwijdering: Accell Group, AND International Publishers, Arseus, Exact Holding, Holland Colours, Kardan en Sligro Food Group

Onderstaand geven we de samenstelling van de AEX, Midcap en de Smallcap weer, gebaseerd op informatie van www.behr.nl. Als u de actuele stand van zaken wilt weten, raden wij u aan om naar behr.nl te gaan.

Belangrijkste conclusie die we uit deze tabel kunnen trekken is dat de zwaargewichten per 24 maart worden:

  • Royal Dutch Shell (weging: 15%)
  • Unilever (weging: 13,56%)
  • ING (weging: 11,69%)
  • ASML (weging: 6,89%)
  • Philips (weging: 7%)

RDSA, Unilever en ING maken samen meer dan 40% van de AEX-index uit. Voeg daarbij ASML en de ‘Flippen’ (Philips), dan heb je ruim 54% van de AEX-index te pakken.

Met vriendelijke groeten,
OptieAcademy
Voor een optie-maal resultaat

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: info@optieacademy.nl

Geef een reactie