Long Strangle uitgelegd door Finodex

Deze week besteden we aandacht aan de Long Strangle. Deze optiestrategie wordt keurig helder uitgelegd door Herbert Robijn van Finodex. We kijken allemaal in de kristallen beursbol; continueert de bull-market en stomen we door naar 375-400 niveau, of krijgen we een scherpe correctie omlaag? Hoe loopt het Cyprus-euro-event af? 

Long Strangle Finodex
Long Strangle Finodex

In verschillende analyses en artikelen komen we beide scenario’s tegen. Hoe kunnen we daar op inspelen? Voor onze optiebeleggers vandaag de Long Strangle. Een optiestrategie waarmee u aan twee kanten geld kunt verdienen.  Je kunt het Finodex-pakket gratis 30 dagen op proef uitproberen. Klik hier voor meer informatie.

Samenstelling Long Strangle

De Long Strangle bestaat uit twee poten; het kopen van een calloptie, en het kopen van een putoptie met dezelfde expiratie datum en een lagere uitoefenprijs. We leggen deze strategie uit met een praktijkvoorbeeld AEX-Index.

De Long Strangle lijkt veel op de Long Straddle. Alleen liggen de uitoefenprijzen nu uit elkaar.

Toepassing

Een Long Strangle kunt u op verschillende manieren toepassen:

  • U verwacht een grote koersverandering omhoog of omlaag;
  • U verwacht een sterke stijging in volatility;

Bijvoorbeeld rondom een event, zoals de Cyprus-euro. Vóór dat event investeert u in een Long Strangle in de verwachting dat de koers en/of de volatility van de index heftig zal reageren.

Een koerswijziging dient dermate groot te zijn dat de waarde toename van de ene optie groter is dan de waarde afname van de andere optie.

Indien de volatility sterk stijgt, stijgen de waarde van zowel de call en de put optie.

Blijf bij een Long Strangle niet tot expiratie zitten. Dagelijks loopt er optiepremie uit.

Praktijkvoorbeeld AEX-Index

De index noteert EUR 354 (lunchkoersen woensdag 20 maart).

Stel u denkt dat de koers van AEX-Index de komende maand fors gaat bewegen, maar u heeft geen idee of dat een grote koersdaling of koersstijging wordt. U wilt inspelen op een koerswijziging van minimaal 5-10%.

Investering

De investering bedraagt: aantal optiecontracten dat u handelt * contract size * (prijs gekochte Call plus prijs gekochte Put).

Stel u koopt 1 Call optie AEX Mei-13 355 voor 3,85 en u koopt 1 Put optie metdezelfde expiratie en lagere uitoefenprijs 345 voor 6,10. Dan betaalt u per saldo EUR 995  (= 1 * 100 * (3,85 + 6,10)).

Winst & verlies-grafiek

De Simulatie grafiek voor deze Long Strangle ziet er als volgt uit (zie bovenstaande grafiek). 

De blauwe lijn laat het theoretische rendement zien per vandaag.

De oranje lijn toont het rendement op expiratie.

Maximaal Verlies

Noteert de koers op expiratie tussen de 345 en 355 dan realiseert u maximaal verlies met deze strategie. Het maximale verlies bedraagt uw investering (-100%).

Break-even

U kunt de break-even punten op expiratie eenvoudig zelf op de achterkant van de sigarendoos uitrekenen door de Put uitoefenprijs minus de investering (345,00 – 9,95 = 335,05) en de Call uitoefenprijs plus de investering (355,00 + 9,95 = 364,95) te doen.

Winst

Noteert de koers op expiratie beneden de 335,05 (-5,4%) of boven de 364,95 (+3,1%) dan realiseert u winst met deze strategie.

Noteert de koers op expiratie 325,10 (-8,2%) of 374,90 (+5,9%) dan realiseert u 100% winst met deze strategie.

De maximale winst is onbeperkt. De statistische kans daarop is klein.

Nadelen

Nadeel van de Long Strangle is dat u bij beperkte koerswijzigingen dagelijks geld op uw positie verliest. Dat komt door de Theta. Hoeveel dit verlies bedraagt kunt u vooraf zien. In de grafiek ziet u dat deze 12 euro per dag kost.

 

Nadelen Long Strangle
Nadelen Long Strangle

Dit bedrag zal oplopen naarmate de resterende looptijd afneemt.

Een tweede nadeel is dat als de volatility daalt, de waarde van de optiepremies zal afnemen.

Let hier vooral op bij events. Open geen Long Strangle op een te hoge volatility. In de aanloop naar een event gaat de volatility omhoog. Te laat een Long Strangle kopen heeft als nadeel dat indien de grote koersbeweging komt, het resultaat regelmatig teniet wordt gedaan omdat na het event de volatility sterk afneemt en de optiepremies in elkaar zakken.

Voordelen

Het voordeel van de Long Strangle is dat u aan twee kanten geld kunt verdienen. Zowel een grote koersstijging als een grote koersdaling kunnen winstgevend zijn. ‘Als er maar wat gebeurt’.

Daarnaast bent u gebaat bij een hogere volatility. Onrust in de markt zal de volatility doen toenemen en dat resulteert in hogere optiepremies.

In onderstaande grafiek ziet u de invloed van de volatility:

Voordelen Long Strangle

 

Bij de actuele koers is de Positie Vega nu meer dan 107 euro.

Dit betekent dat als de volatility met 1 procent punt stijgt, de waarde van de Long Strangle met 107 euro (in uw voordeel!) toeneemt. Op een investering van EUR 995.

Lage Volatility

De Implied Volatility Index van de AEX noteert 11,6%. Het Percentiel 5%. De Volatility is historisch laag. Een positief signaal voor premie-long positie.

Valkuilen

Enkele valkuilen bij een Long Strangle zijn:

  • Te duur openen; kopen op een te hoge Volatility.
  • Te snel winst nemen.
  • Te lang in de positie blijven zitten zonder resultaat.

Let op, dit voorbeeld is zonder transactiekosten en enkel ter illustratie en educatie. Dit voorbeeld is geen advies.

Webinar voor Pilot

Volgende week verzorgt Finodex een webinar van nieuwe features. Als je wilt kijken: https://www.finodex.com/info/Webinar/landing/index/ID/46

Herbert Robijn is oprichter en directeur van FINODEX (www.finodex.com). FINODEX ontwikkelt online beleggingstools voor particuliere en professionele beleggers in opties, hefboomproducten en aandelen. Met de tools kunnen beleggers met 1 druk op de knop complete analyses, berekeningen en selecties maken.

 

Geef een reactie