Amsterdamse AEX-index is 30 geworden op 4 maart 2013

De AEX-index, de bekende graadmeter van de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext, vierde vandaag alweer zijn 30e verjaardag. De AEX ging op 4 maart 1983 van start en was de allereerste nationale Blue Chip index van Europa.

Evaluatie

De AEX-index bestaat uit de 25 meest verhandelde fondsen op Beursplein 5, de Amsterdamse beurs. De index bevat ondernemingen uit het topsegment van de beurs, waaronder multinationals, zoals Royal Dutch (Shell), Unilever, ING , Philips. Ahold en ArcelorMittal. De AEX is de graadmeter voor het beursklimaat in Nederland en biedt internationale zichtbaarheid.  Met het oog op de toekomst zal er de komende maanden een consultatie plaatsvinden onder stakeholders, om te bezien of de huidige methodiek de komende jaren ook nog volledig voldoet of dat er aanpassingen nodig zijn.

Wat heeft 30 jaar AEX opgeleverd?

Nieuwe producten

De AEX-index werd in 1983 destijds gelanceerd om derivaten op te verhandelen, zoals opties en futures. Door de jaren heen groeide het aantal diverse producten op de index echter snel. Momenteel zijn er al meer dan 1000 producten aan de AEX gekoppeld. In de afgelopen vijf jaar is het aantal producten gestegen met 238% en vergeleken met 10 jaar geleden zelf maar liefst met 900%. Gemiddeld worden er dagelijks 85.000 AEX opties (maand-, week- en dagopties) en 45.000 AEX futures verhandeld op de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext. Door de jaren heen zijn er ook varianten op de AEX ontwikkeld, waaronder de AEX Equal Weight en de AEX Low Risk. Waarin een klein land groot kan zijn, ook al door de invoering van 5 jaar opties en later zelfs dagopties. “De AEX-index is onlosmakelijk verbonden met de Amsterdamse beurs, al 30 jaar lang,” zei Cees Vermaas, CEO van NYSE Euronext Amsterdam. “Onze bekendste index bestaat uit internationaal toonaangevende namen, waarmee het laat zien dat de Amsterdamse beurs zich in het centrum begeeft van de internationale kapitaalmarkt”.

Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van de Effectenbezitters (VEB), zei: “De AEX brengt de beurs bij de mensen thuis. In één getal geeft de index de stemming op de Amsterdamse beurs weer voor nieuwsbulletins, zoals RTLZ en economiekaternen van de dagbladen. De AEX is niet meer weg te denken, een echt Hollands instituut. Van harte gefeliciteerd!”

Van 13 naar 25 fondsen

In 1983 stelde toenmalig optiebeursdirecteur Tjerk Westerterp de allereerste index samen op de achterkant van een sigarendoosje. In de trein tussen Luik en Luxemburg kwam hij tot 13 fondsen: ABN Bank, Ahold, Akzo, Amro Bank, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Royal Dutch, Nationale Nederlanden, Philips, Unilever en Nedlloyd. De index heette destijds EOE-index (European Options Exchange). Later groeide dit lijstje uit tot 20 ondernemingen en uiteindelijk zouden het er 25 worden, wat het al weer jarenlang is. Van de oorspronkelijke dertien ondernemingen zijn er nog altijd negen die onderdeel van de index uitmaken, in dezelfde of in gefuseerde vorm.

Openingsgong

De opening van de markt stond vanochtend geheel in het teken van de 30e verjaardag van de index. Dit wordt overigens pas sinds enkele jaren gedaan. In mijn vorige functie als financieel directeur van Today’s Beheer & Brokers heb ik de openingsgong eens mogen meemaken. Helaas ging toen, net als vandaag oveerigens het geval was, de beurs bij opening naar beneden. Hoewel de weging van de AEX index niet evenwichtig is, is het toch mooi dat ons land al 30 jaar een index heeft, die in zijn historie al veel hoogte-  en dieptepunten heeft gekend, van 700 naar 200 en nu weer bijna 350 punten.

Bron: Analist

Laat een reactie achter