Aandeel van de Week: word met EEP een oliebaron

EEP

Enbridge Energy Partners LP, oftewel EEP, is deze week het Aandeel van de Week. Olie is booming business in Noord-Amerika. Teerzanden van Alberta, met 170 miljard vaten olie aan reserves, zijn de derde grootste ruwe olie reserves in de wereld.

Er wordt voorspeld dat de dagelijkse productie in 2020 met 50% zal zijn gegroeid vanaf de huidige 3 miljoen vaten per dag (mbpd). De regio Bakken en Three Forks formaties in Noord-Dakota en Montana zijn al snel uitgegroeid tot een toonaangevende olie-producerende regio waar de dagelijkse productie naar verwachting meer dan verdubbelt in 2020 ten opzichte van de huidige 700.000 vaten per dag.

Enbridge Energy Partners (EEP) is een grote ‘midstream’ MLP (Master Limited Partnership) en staat genoteerd aan de Amerikaanse beurs. Enbridge, Inc is een prominent Canadees energiebedrijf en de algemene partner voor EEP) en exploiteert het Canadese gedeelte van de pijpleiding die olie produceert uit teerzanden in Alberta, Canada. De gewonnen olie wordt vervolgens naar Illinois en naar het oosten van Canada getransporteerd.

Amerikaanse olie-import waren 8,7 miljoen vaten per dag (mbpd) in 2012 en Canada was de grootste buitenlandse exporteur voor Amerika met 2,4 mbpd. EEP transporteerde meer dan 50% van de olie, die goed is voor 15% van de Amerikaanse  invoer.

EEP enbridge Energy Optie Academy
EEP

In 2010, het Amerikaanse aardolie verbruik bedroeg ongeveer 17 mbpd en dat moet worden verlaagd naar 1 mbpd  in 2020, wanneer het buitenlandse aandeel (minus Canada) beneden 1 mbpd moeten vallen. Bovenstaand plaatje laat zien hoe belangrijk Canadese olie is in het maken van Amerika vrij zijn van het importeren van olie uit andere landen.

Naast de olie-infrastructuur, EEP heeft meer dan 10.000 kilometer aan pijpleidingen voor aardgas en NGL, grotendeels in Oklahoma en Texas, die vorig jaar goed waren voor 20% van de omzet.

Sinds 1992 heeft EEP zonder verlagingen uitkeringen gedaan. In 1993 bedroeg de uitkering $1,18 en steeg vervolgens naar $2,15 in 2012. Sinds 2008 is de distributie jaarlijks verhoogd van $1,86 tot boven $2 dit jaar. Het (dividend)rendement bedraagt rond de huidige koers dan circa 7%. Meer info kun je vinden op de website van EEP.

Weekgrafiek EEP

EEP Weekly
EEP Weekly

 

Bovenstaande weekgrafiek illustreert de fraaie opwaartse koersontwikkeling van EEP, met een all time high rond $33,48.

 

EEP
EEP

EEP weer in de aanval

Op de daily chart is er een fraaie bodem gevormd rond $29 en is EEP weer in de aanval gegaan. Met 2 steunlevels zijnde $28 respectievelijk $29 vinden we het wel een ‘gokje’ waard om long te gaan. Met een strakke stop-loss onder de recente low rond $29,00 zou een zeer kleine longpositie kunnen worden opgebouwd. Voor een rit naar $33,50 of hoger.

Levels

Eerste steun: $29
Tweede steun: $28

Eerste weerstand: $33,48
Tweede weerstand: –

 

Optiestrategie EEP mogelijk
Op EEP zijn verhandelbare opties voorhanden, zij het in Amerika. Bij Binck en Alex zijn deze opties niet verhandelbaar. Een goed alternatief is bijvoorbeeld Tradersonly. Open via deze link een gratis rekening en profiteer van de Laagste Transactiekosten.

Aan de hand van de huidige situatie kunnen we dus een haussestrategie opzetten met opties.

Zodra wij een optie-affaire gaan opzetten, dan zullen wij dit uiteraard exclusief aan onze deelnemers aan de Optie Offensief Strategie communiceren. Lees hier meer info betreffende deze portefeuille: https://optieacademy.nl/optie-aanbevelingen/

Uiteraard kunt u ook uw eigen suggestie voor een Aandeel van de Week danwel optiestrategie naar ons doormailen naar mailto:info@optieacademy.nl

 

Harry Klip en Jan Robert Schutte

 

Disclaimer

Het Optie Academy-team heeft (nog) geen positie in EEP. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

EEP

Geef een reactie