Aandeel van de Week: VXX ter portefeuille-bescherming tegen een crash

Deze week heeft OptieAcademy gekozen voor de VXX als Aandeel van de Week. VXX is het tickersymbool van de iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (Exchange Traded Note). Met de VXX kunt u indirect inspelen op een stijgende volatiliteitsindex VIX. Let wel, met de VXX volgt u indirect de VIX, aangezien de VXX in kortlopende VIX-futures handelt. Er spelen diverse krachten een rol die de prijs van de VXX beïnvloeden, waarover verderop meer.

VXX OptieAcademy
VXX OptieAcademy

Het komt erop neer dat als de paniek op de beurzen toeneemt, de VIX en dus ook de VXX stijgt. Dit is een andere mogelijkheid om uw portefeuille te beschermen tegen koersdalingen of een crash in plaats van conventionele put-opties op een index of aandeel te kopen. Zo ziet u dat OptieAcademy verder kijkt dan wat gebruikelijk is en u op meerdere mogelijkheden wijst om uw portefeuille af te dekken tegen calamiteiten. Over VXX
Het is goed om te beseffen dat de VXX een afgeleid product is, dat gebaseerd is op de VIX. De VIX is om het eenvoudig te zeggen een paniekindicator: des te groter de paniek op de markt, des te hoger de VIX noteert. De VXX biedt de belegger exposure in de VIX middels twee futures: de eerste en tweede maandsfutures op de VIX-futures.

Negatieve contango-invloed
Bij een contango-situatie noteren hebben de futures een oplopende prijsstructuur. De curve loopt dus op in een contango-situatie. In een situatie van backwardation, lopen de futuresprijzen per maand af.

Bij contango noteert bijvoorbeeld de juni-future hoger dan de mei-future, die weer hoger noteert dan de april-future. De futureprijzen lopen bijvoorbeeld op van 16 naar 18 naar 20 et cetera. Deze premie erodeert echter uit de futures. Aangezien de VXX de VIX-futures koopt, heeft een contango-situatie een negatieve invloed op de prijs van de VXX. De premie die voor elke opeenvolgende maand moet worden betaald als de futureposities worden doorgerold, werkt dus negatief door.

De bovenstaande week-grafiek illustreert de aanzienlijke downtrend van de VXX. Enerzijds had de VXX te lijden onder een dalende volatiliteit op de aandelenmarkt (met dank aan de Fed en de ECB) en anderzijds werden beleggers in de VXX ook nog eens gesneden vanwege het contango-effect. Uiteraard kan er geld worden verdient, als de VIX maar hard genoeg stijgt.

Desalniettemin vindt OptieAcademy de VXX op dit moment wel weer aantrekkelijk, gezien het historisch lage volatiliteits-niveau en de toenemende paniek op de beurzen. Er zijn meerdere ETN’s op de beurs, waarmee kan worden ingespeeld op een stijgende VIX. Daarover in een andere column meer. Meer info kunt u vinden op de website van iPath.

Daggrafiek VXX

VXX OptieAcademy
VXX OptieAcademy

 Bovenstaande daggrafiek illustreert de neergaande trend vanaf high rond $90 in juli 2013. De VXX daalde vervolgens ongeveer 55% naar een dieptepunt rond $40 begin dit jaar.

Dit niveau werd in april wederom getest, waarna de VXX weer opliep. Dit jaar bereikte de VXX dus een all time low, terwijl een meerjarige high van ver boven de $300 werd opgetekend in 2012.

De afgelopen dagen steeg de VIX echter weer, terwijl de VXX sterk opveerde vanaf de steunzone rond $40. De top van maart rond $48 is ons eerste koersdoel, terwijl de top rond $55 ons tweede koersdoel is. Een stop-loss leggen we onder $42.

Uurgrafiek VXX

VXX Hourly OptieAcademy
VXX Hourly OptieAcademy

De uurgrafiek geeft de brede range aan van ruim $15 sinds het begin van dit jaar. Een 4-tal voortschrijdende gemiddelden (10, 20, 40 en 47) zijn inmiddels stijgend, wat de opgaande trend weergeeft. De koers van VXX noteert boven deze gemiddelden, wat voor ons voldoende reden is om de VXX te kopen.

Een stop-loss leggen we in ieder geval onder deze gemiddelden rond $42. Vanaf het huidige niveau hebben we derhalve een ´risk´van ruim 5%, terwijl we een opwaarts potentieel hebben van 8% tot 23%. Let wel, we zijn afgelopen vrijdag al long gegaan in de VXX, waardoor we in ieder geval iets meer winstpotentieel hebben, evenals onze deelnemers aan de OptieAanbevelingen, dan wanneer nu de VXX zou worden gekocht. Desalniettemin zien we nog steeds voldoende stijgingspotentieel in de VXX. 

Levels
Eerste weerstand:       $45,74
Tweede weerstand:     $48,00
Eerste steun:             $40,87
Tweede steun:           $39,80

Opties verhandelbaar op VXX
U kunt eenvoudig met opties inspelen op de VXX inspelen die op de Amerikaanse beurs verhandeld worden. We zijn op dit moment aanzienlijk bearish gestemd ten aanzien van de aandelenmarkt en hebben dan ook vrijdag dekking gezocht door de VXX te kopen. Momenteel noteert de VXX $44,75. We kunnen onze positie altijd nog uitbreiden danwel de stukken als dekking houden om gedekt calls te schrijven. Let wel, de VIX en de afgeleide producten zijn behoorlijk volatiel, vandaar dat we liever sec met de stukken gaan handelen dan de posities vast te zetten met opties.

Zodra we onze positie in de VXX gaan aanpassen, zullen we dit uiteraard aan onze OptieAanbevelingen abonnees communiceren. Voor de basisbeginselen over opties verwijzen we u naar ons recente artikel: Opties een Veelzijdig instrument…

OptieAcademy OptieAanbevelingen
OptieAcademy OptieAanbevelingen

OptieAcademy OptieAanbevelingen: +32,07% rendement in 2013
In 2013 behaalden we een rendement van 32,07% met de abonnementservice OptieAanbevelingen. Dit jaar staat de teller alweer op ruim 13%.

Met vriendelijke groeten,
OptieAcademy
Voor een optie-maal resultaat

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: info@optieacademy.nl 

Disclaimer

Het OptieAcademy-team heeft een positie in VXX. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Geef een reactie