Aandeel van de Week: AkzoNobel komt niet uit de verf

Deze week heeft OptieAcademy gekozen voor AkzoNobel als Aandeel van de Week. Vanaf de low in 2011 rond €30 is het aandeel ruim 100% gestegen. Beleggers die op dat moment verf- en chemieconcern AkzoNobel (AKZ) in portefeuille hebben opgenomen kunnen terugkijken op een mooie rit. Of dit reden is om rustig achterover te leunen is nog maar de vraag. Het aandeel is de afgelopen weken niet omhoog te branden.

AkzoNobel Weekgrafiek OptieAcademy
AkzoNobel Weekgrafiek OptieAcademy

Beleggers die hun koerswinst willen vastklikken zouden een putoptie kunnen kopen om het neerwaarts risico te beperken. Een brandverzekering kost echter geld. Een alternatief is om gedekt calls te schrijven op de aandelen. Op deze manier kan extra rendement worden gerealiseerd. Op dit moment zijn wij niet positief gestemd ten aanzien van AkzoNobel. Hooguit is het technische beeld neutraal. OptieAcademy zet in ieder geval in op een beperkte daling of hooguit een consolidatie rond het huidige niveau. Met een stop-loss boven de high van dit jaar rond €61 hebben we vorige week (ongedekt) een call geschreven op AkzoNobel. We verwachten op termijn een daling richting €55 tot €52 zijnde de low van februari. We kunnen onze basispositie al naar gelang de marktontwikkelingen altijd nog uitbreiden danwel aanpassen naar bijvoorbeeld een driepoot short.Over AkzoNobel

AkzoNobel
AkzoNobel

AkzoNobel is een Nederlandse multinational met activiteiten op het gebied van verven en lakken en (specialty) chemicals. Het hoofdkantoor bevindt zich in momenteel Amsterdam (voorheen in Arnhem). Over 2013 bedroeg de geconsolideerde omzet bijna €15 miljard waarbij de winst ruim €700 miljoen bedroeg. De onderneming is actief in meer dan 80 landen en heeft ongeveer 50.000 werknemers in dienst. Het dividendrendement bedraagt ongeveer 2,5%. Op donderdag 17 april zal AkzoNobel de resultaten over het eerste kwartaal rapporteren en op 2 mei zal het aandeel ex-dividend gaan. Meer info kunt u vinden op de website van AkzoNobel.

Daggrafiek AkzoNobel

AkzoNobel Daggrafiek OptieAcademy
AkzoNobel Daggrafiek OptieAcademy

Op bovenstaande daggrafiek is duidelijk de uptrend te zien vanaf de steunzone rond €47 in oktober vorig jaar tot de top rond €61 in maart. In maart bereikte het aandeel een meerjarige high op €61,09 terwijl de all time high uit 2007 dateert rond een koers van €65,56.

De afgelopen weken kwam AkzoNobel wat af en vond steun rond €55,43. Dit niveau correspondeert met het 50%-Fibonacci Retracement Level gemeten vanaf de bovenkant van de gap in oktober rond €50,50 en de high van dit jaar. Op dit moment zitten we een call short op AkzoNobel en verwachten we op termijn een daling richting €55 tot €52 zijnde de low van februari. We wachten echter nog op een ´trigger´ om volle bak short te gaan. Dat zou een doorbraak van het €57-niveau kunnen zijn.

Uurgrafiek AkzoNobel

AkzoNobel uurgrafiek OptieAcademy
AkzoNobel uurgrafiek OptieAcademy

De uurgrafiek geeft aan dat Akzonobel in een driehoek zit met lagere toppen en hogere bodems. Het 180-uurs voortschrijdende gemiddelde laat inmiddels een neerwaartse curve zien terwijl de korte termijn gemiddelden (8- en 21-uurs) onder het lange gemiddelde noteert. Dit is voor ons voldoende om een lichte baisse positie in te nemen.

Een stop-loss leggen we in ieder geval boven de high van dit jaar rond €61. We kunnen in ieder geval al eerder aan de noodrem trekken als de lagere top rond €60 wordt doorbroken. In dat geval is dat een waarschuwingssignaal. Vanaf het huidige niveau hebben we derhalve ´speelruimte´naar boven tussen de 3% en 5%.  

Eerste weerstand: €59,95
Tweede weerstand: €61,09
Eerste steun: €56,27
Tweede steun: €55,43

Opties verhandelbaar op AkzoNobel
U kunt eenvoudig met opties inspelen op AkzoNobel dat deel uitmaakt van de AEX-index. We zijn gematigd bearish gestemd ten aanzien van het Nederlandse verf- en chemieconcern AkzoNobel (AKZ). Momenteel noteert AkzoNobel rond €58. Het aandeel is afgelopen weken verzwakt, waardoor we het afgelopen vrijdag wel aandurfden om 1 call te schrijven voor april.

De maximale winst op expiratie bedraagt de ontvangen premie voor de geschreven call. We schrijven op dit moment liever een call dan dat we een put kopen. Mocht AkzoNobel de komende weken rond het huidige niveau blijven hangen, dan verlies je premie op de put. Met een geschreven call heb je daarentegen de tijd in je voordeel. We kunnen onze positie altijd nog uitbreiden danwel aanpassen naar bijvoorbeeld een driepoot short.

Het verlies loopt evenwel op als Akzo (hard) gaat stijgen. We grijpen in als Akzo te hard gaat oplopen. De top van dit jaar ligt rond €61, terwijl rond €60 een lagere top ligt. Zodra we onze positie in AkzoNobel gaan aanpassen, zullen we dit uiteraard aan onze OptieAanbevelingen abonnees communiceren. Voor de basisbeginselen over opties verwijzen we u naar ons recente artikel: Opties een Veelzijdig instrument…

 

OptieAanbevelingen OptieAcademy rendement 2014
OptieAanbevelingen OptieAcademy rendement 2014


OptieAcademy OptieAanbevelingen: +32,07% rendement in 2013

In 2013 behaalden we een rendement van 32,07% met de abonnementservice OptieAanbevelingen. Dit jaar staat de teller alweer op ruim 14%.

Met vriendelijke groeten,
OptieAcademy
Voor een optie-maal resultaat

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: info@optieacademy.nl

 

Disclaimer

Het OptieAcademy-team heeft een positie in AkzoNobel. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Geef een reactie