Aandeel van de Week 41: VXX als brandverzekering

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Amerikaanse ETN VXX als Aandeel van de Week gepresenteerd. VXX is het tickersymbool van de iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (Exchange Traded Note). Met de VXX kunt u indirect inspelen op een stijgende volatiliteitsindex VIX.

VXX OptieAcademy Weekly Chart
VXX OptieAcademy Weekly Chart

Let wel, met de VXX volgt u indirect de VIX, aangezien de VXX in kortlopende VIX-futures handelt. Er spelen diverse krachten een rol die de prijs van de VXX beïnvloeden, zoals het contango-effect van de VIX-futures, waarbij de futureprijs boven de vergelijkbare ‘spotprijs’ noteert.

VXX (VXX) is op de Amerikaanse effectenbeurs NYSE genoteerd. Op de aandelen worden opties verhandeld.

Achtergrondinformatie VXX:

Het gemakkelijkst om te onthouden is, dat als de paniek op de beurzen toeneemt, de VIX en dus ook de VXX stijgt. Dit is dus een andere mogelijkheid om uw portefeuille te beschermen tegen koersdalingen of een crash in plaats van conventionele put-opties op een index of aandeel te kopen. Zo ziet u dat OptieAcademy verder kijkt dan wat gebruikelijk is en u op meerdere mogelijkheden wijst om uw portefeuille af te dekken tegen calamiteiten.

Het is echter wel goed om te beseffen dat de VXX een afgeleid product is, dat gebaseerd is op de VIX. De VIX is om het eenvoudig te zeggen een paniekindicator: des te groter de paniek op de markt, des te hoger de VIX noteert. Via de VXX kan een belegger exposure hebben in de VIX middels twee futures: de eerste en tweede maandsfutures op de VIX-futures. Omdat met futures wordt gewerkt door de VXX-fondsmanagers, is er een aanzienlijke hefboomwerking en dus een hoger risico.

OptieAcademy heeft de volgende gegevens gevonden over de VXX:

– Gemiddelde omzet (3 maanden): 41 miljoen stuks per dag.
– Hoogste koers afgelopen 52 weken: $62,64.
– Laagste koers afgelopen 52 weken: $26,81.
– Net Assets VXX: $1,4 miljard.

Er zijn meerdere ETN’s op de beurs verhandelbaar, waarmee kan worden ingespeeld op een stijgende VIX. Meer info over de VXX kunt u vinden op de website van iPath.

Weekgrafiek VXX

Op bovenstaande weekgrafiek is duidelijk te zien dat de VXX aanzienlijk is gedaald. Sinds begin 2013 is de VXX gedaald vanaf een high rond $140 tot onder $30 dit jaar. Sinds de zomermaanden van dit jaar zit de VXX echter alweer in de lift. Aan de bovenkant ligt weerstand rond $40, terwijl de onderkant begrensd lijkt te zijn op $30.

Daggrafiek VXX

VXX Daily Chart OptieAcademy
VXX Daily Chart OptieAcademy

De daggrafiek geeft het bodemproces aan sinds juli, waarna de VXX vorige week eindelijk hard steeg richting $36. Een aantal voortschrijdende gemiddelden zijn inmiddels stijgend. De koers van de VXX noteert boven deze gemiddelden, wat voor ons voldoende reden is om de VXX long te zitten. Uiteraard kan de VXX nog wel wat terugvallen zodra de aandelenmarkten weer wat tot rust komen.

Een stop-loss leggen we in ieder geval onder de gemiddelden rond $30. Onze koersdoelen zijn: $40 respectievelijk $50. Deze niveau’s zijn nog niet eens zo spectaculair gezien de hoge niveau’s die eerder werden genoteerd. Alleen als de rust weer terugkeert, zal de VXX weer aanzienlijk kunnen dalen. Wij achten de kans echter groter dat de VXX weer naar de $40 gaat dan dat de VXX het dieptepunt van dit jaar gaat opzoeken.

VXX OptieAcademy Hourly
VXX OptieAcademy Hourly

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $40.
Tweede weerstand: $46,35.
Eerste steun: $28,67.
Tweede steun: $26,81.

OptieAcademy positie VXX:

Vanwege de relatief lage volatiliteit van de afgelopen maanden, hebben we al een geruime tijd een longpositie in de VXX genomen door middel van gekochte VXX en een short put. Vorige week kochten we de VXX nog op een koers van $30,15. De short put hadden we al op 12 september ingenomen, waarvan de premie inmiddels bijna geheel binnen is. Deze protectie hebben we reeds exclusief aan de OptieAanbevelingen-abonnees gecommuniceerd.

Wilt u ook leren hoe kansrijke opties te selecteren of andere winstgevende optiestrategieën op te zetten? Kom dan naar onze Masterclass opties voor Gevorderden op donderdag 16 oktober.

OptieAcademy Masterclass Opties voor Gevorderden

Masterclass Opties voor Gevorderden donderdag 16 oktober van 9:00 uur tot 17:30 uur.

In deze volledig verzorgde dagsessie komen diverse factoren die de optieprijs bepalen aan bod, als ook geavanceerde optiestrategieën, waaronder ratiospreads, butterflies en driepoten. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan Money Management, Technische Analyse en hoe om te gaan met handelsstrategieën.

Dus wanneer in- en uit de markt te stappen en welke optiestrategie toe te passen. Een intensieve en interactieve dag waarop u veel zult leren over de eindeloze mogelijkheden van opties en hoe daarmee succesvol te beleggen!

Geheel verzorgde dag voor €397
Deze masterclass voor €397 is geheel verzorgd met lunch, koffie, thee, frisdrank en gratis parkeerplaats.

Bonussen

  • 2 maanden Optie Aanbevelingen t.w.v. €151.
  • 1 e-book naar keuze t.w.v. €77.

Totale waarde bonussen: €228.

Heeft u interesse? Kijk hier voor het gehele programma en voor meer informatie.  

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: info@optieacademy.nl

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft (nog) geen positie in VXX (VXX). Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

One thought on “Aandeel van de Week 41: VXX als brandverzekering

Laat een reactie achter