Aandeel van de Week 40: Chevron Downstream

Deze week krijgt u van OptieAcademy het Amerikaanse Chevron als Aandeel van de Week gepresenteerd. Chevron is een zeer groot Amerikaans olieconcern dat in meer dan 180 landen actief is in de olie- gasindustrie.

Chevron Logo
Chevron Logo

Het concern behaalt met meer dan 64.000 werknemers een jaaromzet van ruim $200 miljard. Op 31 oktober publiceert Chevron de kwartaalcijfers.  Chevron (CVX) is op de Amerikaanse effectenbeurs NYSE genoteerd. Op de aandelen worden opties verhandeld.

Fundamentele analyse Chevron:
Chevron is een Amerikaanse ‘oil major’ dat deel uitmaakt van de Dow 30 fondsen. Echt schone handen heeft het oliefonds niet: jarenlang heeft Chevrons voorganger Texaco flink huisgehouden in Ecuador, met dramatische milieuschade tot gevolg. Chevron is uiteraard niet de enige oliemaatschappij met smerige handen, zo kleefde ook aan Exxon eind jaren ‘80 genoeg vuil. Een olietanker botste op Bligh Reef, waarbij ongeveer 1800 km aan kustlijn in Alaska werd vervuild. Recenter was ook BP schuldig aan flinke milieuschade door de olieramp van 2010 in de Golf van Mexico.

Onderstaande grafiek geeft de omzet, de winstmarge en de omzet op kwartaalbasis weer. De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Income Statement Chevron
Income Statement Chevron

Kengetallen:

– Marktkapitalisatie: $226 miljard.
– Omzet: $217 miljard.
– Dividendrendement: 3,6%.
– Koers/winst-verhouding: 11,2.
– PEG (koers/winst/groei) ratio: 1,96.

De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter. Meer informatie over Chevron vindt u op de corporate website…

Weekgrafiek Chevron

Chevron Weekly
Chevron

Op bovenstaande weekgrafiek is duidelijk te zien dat het aandeel sinds 2012 sterk is gestegen vanaf een low rond $95 richting $135. Sinds de zomermaanden van dit jaar zit Chevron echter in een sterk dalende trend. Aan de bovenkant ligt weerstand rond $122, terwijl de onderkant lijkt te zijn begrensd op $110. Gezien de downtrend waarin het aandeel zit, krijgt  het van ons daarom een nominatie voor een driepoot short: oftewel een combinatie van geschreven en calls met een gekochte putspread.

Daggrafiek Chevron

Chevron Daily
Chevron Daily

Het aandeel is sinds de top in juli rond $135 aanzienlijk gedaald met een lagere top rond $130 in augustus. Inmiddels heeft het oliefonds de belangrijke steunzone bij $122 doorbroken. De koers is de afgelopen week in een neerwaartse stroomversnelling geraakt, waarbij nog geen hogere bodem is gevormd. De eerstvolgende belangrijke steun ligt pas rond $110. We sluiten een tussentijds herstel niet uit, maar de trend blijft onder de $125 zwaar negatief. Het aandeel kan op weerstand stuiten bij de voormalige steungrens $122 wat nu een weerstand is geworden. Momenteel noteert het aandeel circa $117. Bij een herstel richting $122 zouden we graag een ‘baissepositie’ innemen. Onze lange termijn koersdoelen zijn: $110 respectievelijk $95.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $122.
Tweede weerstand: $125.
Eerste steun: $110.
Tweede steun: $95.

OptieAcademy:
Gezien de sterke downtrend waarin het aandeel zit, achten wij een baisse positie in de vorm van een driepoot short een geschikte strategie. We hebben nog geen positie ingenomen, maar wachten op een beter instapmoment. Zodra we een positie innemen, zullen we die exclusief aan de OptieAanbevelingen-abonnees communiceren.

Wilt u ook leren hoe kansrijke opties te selecteren of andere winstgevende optiestrategieën op te zetten? Kom dan naar onze Masterclass opties voor Gevorderden op donderdag 16 oktober.

OptieAcademy Masterclass Opties voor Gevorderden

Masterclass Opties voor Gevorderden donderdag 16 oktober in Bunnik, van 9:00 uur tot 17:30 uur. In deze volledig verzorgde dagsessie komen diverse factoren die de optieprijs bepalen aan bod, als ook geavanceerde optiestrategieën, waaronder ratiospreads, butterflies en driepoten. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan Money Management, Technische Analyse en hoe om te gaan met handelsstrategieën.

Dus wanneer in- en uit de markt te stappen en welke optiestrategie toe te passen. Een intensieve en interactieve dag waarop u veel zult leren over de eindeloze mogelijkheden van opties en hoe daarmee succesvol te beleggen!

Geheel verzorgde dag voor €397
Deze masterclass voor €397 is geheel verzorgd met lunch, koffie, thee, frisdrank en gratis parkeerplaats. 

Bonussen

  • 2 maanden Optie Aanbevelingen t.w.v. €151,-
  • 1 e-book naar keuze t.w.v. €77,

Totale waarde bonussen: €228

Heeft u interesse? Kijk hier voor het gehele programma en voor meer informatie.  

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: info@optieacademy.nl

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft (nog) geen positie in Chevron (CVX). Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Geef een reactie