Psychologie van beleggers: zware zelfoverschatting

Een enquête wijst uit: beleggers zijn vol zelfvertrouwen. Amerikaanse beleggers zijn optimistischer dan goed voor hen is. Ze hebben geen doel, geen financieel plan, maar zijn wel vol vertrouwen, blijkt uit een onderzoek waarop MarketWatch zich heeft gebaseerd.

Optie Academy veiling naar overkant
Optie Academy veiling naar overkant

89% volste vertrouwen
Maar liefst 89% van de Amerikanen in de enquête van Natixis Global Asset Management, heeft er het volste vertrouwen in dat ze met hun investeringstechnieken hun pensioendoelen zullen behalen.

Natixis heeft 750 Amerikaanse beleggers met een vermogen van minimaal $200.000 ondervraagd. Bijna 75% geeft daarin toe dat hun beleggingskennis ontoereikend is, ruim de helft heeft geen financieel plan en 45% heeft zelfs geen financiële doelen. Beleggers overschatten zichzelf dus schromelijk.

Geen plan, wel zelfvertrouwen
De risico’s zijn wel duidelijk: 80% van de ondervraagden zegt de risico’s die beleggen met zich meebrengt te begrijpen, misschien doordat bijna de helft van de Amerikanen een doorlopend contact met hun financieel adviseur onderhoudt.

Volgens Marketwatch kan het Amerikaanse optimisme weleens zijn vergroot door de aantrekkende aandelenmarkten. De S&P500 noteert al een tijdje rond de all time high van 1700 punten, een niveau wat ruim 2 keer zo hoog als de ‘low’ van 735 punten die in maart 2009 werd bereikt.

Schijnzekerheid
‘De sterke aandelenmarkten van de laatste jaren, kan een gevoel van schijnzekerheid geven,’ vindt David Giunta van Natixis. Hij zegt dat het belangrijk is tijd te besteden aan het opstellen van een goed onderbouwd financieel plan, omdat het onvermijdelijk is dat je in een cyclische markt onderweg met tegenvallers te maken krijgt.

De psychologie van een professionele belegger
Hedgefunds gebruiken niet alleen behavioral finance om de markt te analyseren, maar analyseren nu ook de gedachten van hun eigen professionals. De Financial Times meldt over een computerprogramma dat hun door psychologische inzichten ondersteunt in het maken van de meest optimale keuzes.

Successen herhalen
De software werd ontwikkeld door Clare Flynn Levy, een in de jaren ‘90 succesvolle handelaar van Morgan Grenfell. De informatie die het programma oplevert, varieert van de tijd waarop een trade wordt gedaan tot de ‘mood’ waarin de betrokken handelaar zich dan bevindt.

Ook kunnen lifestyle factoren zoals dieet en de sportieve activiteiten worden bijgehouden. http://www.ft.com/intl/cms/s/0/16433a18-1b9f-11e3-b678-00144feab7de.html?siteedition=uk#axzz2fAEBZOrQ

Doel van de methode is om performance en vaardigheden op elkaar af te stemmen en toeval uit te sluiten, door de omstandigheden rond de beste en de slechtste beslissingen te analyseren. Zo kan in theorie successen herhaald worden en fouten voortaan vermeden worden.

Emoties spelen een rol
Flynn Levy: ‘Emoties en stemming spelen een grote rol bij de performance. Ik had maar wat graag toegang gehad tot deze technologie toen ik nog handelde, want zij is eigenlijk een soort checklist voor een topprestatie. Ik werkte altijd de hele zomer door, tot ik me realiseerde dat het beter was een pauze in te lassen en fris en gemotiveerd terug te komen. Iedereen is anders, dus de beste prestaties krijg je als je jezelf goed kent. Daarvoor zorgt deze software’.

Zelf was ik ook altijd in de zomer ook actief, maar toch merk je dat je af en toe een weekje vakantie nodig hebt. Lastig is dat wel als je in je eentje handelt, reden te meer om een ‘buddy’ te hebben met wie je ook mentaal stoom kunt afblazen.

Traden is topsport

Man Group is een van de eerste hedgefunds die dit programma gebruiken. Simon Savage: ‘Dit is een ontwikkeling die net voor dat extra zetje kan zorgen binnen een sector waar steeds hardere strijd heerst. Sporters gebruiken deze technieken al jaren, en daarom is het logisch dit ook in de handelskantoren te gebruiken’.

Geld verdienen met Optie Academy
Geld verdienen met Optie Academy

Masterclass Optiemaal Presteren
Optie Academy vindt ook dat traden topsport is en heeft daarom een topsporter, die bovendien gediplomeerd sportpsycholoog is, Drs. Merijn de Bruin van Bureau Optimaal Presteren, bereid gevonden hierover uitleg te geven. Dit gebeurt op zaterdag 12 oktober op een speciaal voor de particuliere belegger georganiseerde Masterclass: Optiemaal Presteren in Bunnik. https://optieacademy.nl/masterclass-optiemaal-presteren-2/

One thought on “Psychologie van beleggers: zware zelfoverschatting

Geef een reactie