5 Redenen waarom beleggers geld verliezen

Er zijn vijf belangrijke redenen dat handelaren/beleggers geld verliezen:

– Zij hebben gewoon een verkeerde visie van de markt en zetten in op een ‘spel’ waar dat bepalend is.

– Zij verliezen hun discipline en geduld om hun eigen regels te volgen.

Beleggers worden in dat geval bevangen en geleid door emotie en niet door hun handelsplan. De grootste vijand bij het beleggen bent u in feite zichzelf.

– Zij begrijpen onvoldoende de aard van het risico en de kansen van een positie en hoe hun posities geoptimaliseerd kunnen worden door het verlopen van de tijd.

Met behulp van goed risicomanagement kunt u de ‘downside’ bepalen van uw aandelenportefeuille. U bepaalt dus zelf hoeveel u bereid bent maximaal te verliezen (per positie) door gebruik te maken van stoploss-orders. Met opties ligt dat moeilijker, omdat u overnight risico loopt en u dan niet kunt hedgen. 

– Beleggers laten verliezen vaak oplopen en nemen te snel winst. Bedenk dat ieder groot verlies met een klein verlies begint. Houd dan ook de verliezen kort en laat uw winsten doorlopen.

– De belegger is doorgaans zijn eigen risk manager, waardoor een objectief oordeel van zijn positie niet mogelijk is. Dit noemen we ook wel een ‘dubbele pet’ situatie. Een idee kan zijn om je vrouw/vriendin/partner of een goede vriend als ‘risk manager’ aan te wijzen.

Waarom verliezen kort houden?

Waarom is het zo belangrijk om uw vermogen te beschermen tegen grote verliezen? Wie 50% verliest op een aandeel moet zelfs een rendement zien te maken van 100% om weer op het break-even niveau te komen (zie figuur).

Afhankelijk van het verwachte rendement op uw beleggingen kan het dus jaren (of nooit) duren om uw beginvermogen weer terug te krijgen. Besef ook dat uw geld niet vrij voor andere beleggingen is.

Waar kijkt een goede trader/belegger naar?

– Trade

– Portefeuille

– Tradingsysteem
Bij een trade wordt er door een goede trader gekeken naar risico per trade, entry/target/stop van de trade en de risk/reward-verhouding (r/r-verhouding).

 

De trader bepaalt vooraf hoeveel kapitaal hij bereid is dat geriskeerd wordt per trade. Op welke koers hij wil instappen (de entry), welke koers hij wil bereiken met de trade (de target) en op welke koers hij verlies neemt (de stop).

Voordat de trade wordt aangegaan, wordt ook nog gekeken naar de risk/reward-verhouding, die aangeeft hoeveel er verdiend kan worden ten opzichte van hoeveel euro er geriskeerd word.

Stel u koopt 100 aandelen XYZ voor €10 per stuk. U gebruikt geen stoploss, dus uw potentieel verlies is €1.000. U verwacht dat het aandeel naar €15 gaat, wat een potentiële winst geeft van €500. Een rendement van 50% is niet verkeerd, zou u denken. Echter, u riskeert in dit voorbeeld €1000 om €500 te verdienen. Zou het niet veel interessanter zijn om €200 te riskeren (20% stoploss) om potentieel €500 te winnen? Dat kan door bijvoorbeeld een stoploss te plaatsen op €8. Met behulp van een goede risk/reward-verhouding kunt u dus rationeel bepalen of de potentiële trade wel zo’n goed idee is.

Wat is een goede risk/reward-verhouding? Daarvoor zijn uw persoonlijke voorkeuren van belang omdat bij elke ratio de strategie andere kenmerken krijgt. Wel zult u bij hogere r/r-ratio’s doorgaans vaker worden uitgestopt. Een algemene regel kan zijn om een ratio van minimaal 2 te hanteren. Dus hier betekent dat om €200 te riskeren om €400 te verdienen. 

Graag willen wij u op de aanstaande Masterclass Futures&CFD’s trading wijzen. Daarin komen trading technieken aan bod, met een goed moneymanagement en entry- en exitniveau’s bepalen

optieacademy.nl

Advanced Masterclass Futures&CFD’s: woensdag 12 juni Maarssen. Bij deze dagsessie voor gevorderden zullen diverse tradingstrategieën aan bod komen, met aandacht aan money management en het opstellen van een persoonlijk handelsplan. We gaan dan ook live handelen.

Onderwerpen die onder meer aan bod komen:

Programma

Futures en CFD’s trading

Contango/backwardation

Spread trading

(Eigen) Handelsplan opstellen

Timing technieken (entry en exit bepalen)

Money Management/Risico Management

Technische Analyse

Creëren van winstgevende mindset

System/algotrading

 

Live (of paper) trading (naar eigen wens)

Deze masterclass (van 09:00 uur tot 17:00 uur) is geheel verzorgd, met lunch, koffie, thee, frisdrank en gratis parkeerplaats.

Aanbieding is geldig tot zondagavond 12 mei 00:00 uur. Er zijn plaatsen beschikbaar tot maximaal circa 15 personen. Heeft u interesse? optieacademy.nl

Testimonial van deelnemer Peter Bartelds

De mannen van Optie Academy hebben overduidelijk kennis ter zake. Tijdens hun seminars wisselen ze praktijkvoorbeelden af met leerzame theorieën. Een beetje humor op zijn tijd zorgt ervoor dat mensen blijven opletten.

Ik kan de seminars van Optie Academy van harte aanbevelen, zowel voor de optieveteraan of het optiegroentje hebben ze opleidingen.

Uit alles blijkt dat het ‘no nonsens’ praktijkmannen zijn en ze brengen hun kennis op een goede wijze over.

Met vriendelijke groet,

Innodura

Taking care of durable energy

Peter Bartelds

Testimonial van deelnemer Martinus

25 mei ben ik op de masterclass opties advanced geweest. Voor de beginner misschien wat lastige materie maar voor de gevorderde optiebelegger een must!!

Er wordt diep ingegaan op de optiematerie, waarbij diverse strategieën besproken worden. De structurele opzet en aanpak van deze strategieën is zeer waardevol in de praktijk.

Door steeds per strategie vooraf te bepalen waar het BEP ligt, wat de maximale winst/verlies is en hoe de profit/loss chart zich ontwikkelt onder diverse scenario’s is goede de ontwikkeling per strategie te zien.

Meest waardevolle informatie is die van de optiegrieken en het effect op diverse strategieën. Als je dat eenmaal door hebt ben je ook in staat om structureel je positie te bewaken, uit te breiden of als het niet anders kan, te “hakken”.

Het werd mij al snel duidelijk dat Harry en Jan Robert weten waar ze over praten door hun vele jaren ervaring in de professionele handel.

Samenvattend: inhoudelijk zeer sterk, duidelijke uitleg, humor, het geld meer dan waard!

Een seminar over opties van dit niveau ben ik nog niet tegengekomen!

Groeten,

Martinus

 

Met vriendelijke groeten,

 

Optie Academy

Voor een optiemaal rendement

2 thoughts on “5 Redenen waarom beleggers geld verliezen

  1. Jan

    Alles is duidelijk uitgelegd en getoont ,maar ik mis een beetje gif in alles . Als men het heeft over een fonds om een stratechie te maken wordt er geen koersdoel vermeld ,vind ik jammer ,dan blijft het toch gokwerk .

    1. Harry Klip

      Hoi Jan, dankje voor je reactie. Het hele leven is een gok, maar op de beurs kun je wel geld verdienen mits je een goed systeem/goede strategie hebt. Tijdens onze masterclasses komt moneymanagement aan bod, koersdoel bepalen en stop-loss niveau;s. ook bij ons aandeel van de week is het zo dat we altijd targets en stoplosses hanteren.

Geef een reactie