10 tips om een succesvolle trader te worden

Er zijn veel mensen die een succesvolle trader willen worden. Maar zoals u weet, het is niet zo eenvoudig als het lijkt! Wij krijgen veel e-mails van beleggers die ons vertellen dat ze veel geld hebben geïnvesteerd in systemen en strategieën van anderen. Daarnaast hebben zij vaak ontelbare uren voor hun handelsschermen doorgebracht om de charts te bestuderen…en toch hebben veel traders moeite om te kunnen leven van hun trading activiteiten.

Buy and Sell OptieAcademy
Buy and Sell OptieAcademy

Onderstaand treft u een aantal  Youtube filmpjes aan van de One million dollar trader, traders die zo van de straat zijn geplukt. In dit artikel geven we u 10 tips hoe u een succesvolle trader kunt worden. Op woensdag 3 december verzorgen wij met Rombout Kerstens een Masterclass Live trading met Opties waarin ook de befaamde Turtle Strategie wordt behandeld: meer informatie vindt u op onze website.

One million dollar trader Deel 1

Hoe kan het dat er heden ten dage zoveel (zichzelf benoemde) “goeroes” bereid zijn om hun “trading geheimen” te delen voor slechts een paar euro’s of erger soms voor duizenden euro’s?

Wij weten niet hoe het u vergaat, maar wij krijgen vrijwel dagelijks e-mails over onwaarschijnlijk goede systemen die veel geld verdienen van “het nieuwe geheime systeem”, trading robots en nieuwsbrieven die gouden bergen beloven. Als deze systemen zouden bestaan, waarom zouden die dan aan iedereen zomaar worden verkocht? Bedenk als u een winstgevend systeem zelf hebt ontwikkeld, zou u dat systeem zelf houden of aan iedereen willen verkopen?  En als u geen winstgevend systeem hebt, zou u dat toch eerder wel willen verkopen. Wij geloven niet in een ‘holy grail’.

Belegger is zelf zijn grootste vijand

Emoties die de overhand hebben bij een belegger is één van de redenen waarom beleggers niet succesvol zin. Doorgaans worstelen beleggers met een “negatieve mind-virus”. Een mind-virus is een ‘geïnfecteerde manier van denken’ die ervoor zorgt dat traders onbewust zelf-destructieve acties nemen. En de zelfbenoemde “beleggingsgoeroes” kunnen daar goed van profiteren. Natuurlijk zijn er ook goede beleggers en traders die wel kennis van zaken hebben.

De manier waarop deze malafide goeroe’s mensen ‘leren’ een goede trader te worden is niet de juiste. U kunt het beste van professionals het vak leren dan van amateurs en zogenaamde goeroe’s.

Wilt u een succesvolle trader worden en het succes, rijkdom en vrijheid die u wenst en verdient bereiken? Dan dient u over een positieve mindset te beschikken en de juiste stappen ondernemen.

Stop in ieder geval met het geloven dat u een systeem kunt kopen waarmee altijd geld wordt verdiend! Stop dus met het kopen van “magic black-box-indicatoren” die u ‘beloven’ te vertellen wat de volgende move van de markt wordt!

Trading is een vak. En net als elk ander vak moet u dat leren en moet er een planning zijn: strategische planning.

Systematische manier om winstgevende en succesvolle trader te worden
Normaliter geven wij geen tips, want ‘tips are for waiters’. Desalniettemin onderstaand een systematische manier om een succesvolle trader te worden:

1.Beslis wat voor soort trader u wilt zijn

Wilt u een dag trader of een swing trader zijn? Wilt u in aandelen, futures, forex of opties handelen? Wilt u fundamentele analyse of technische analyse gebruiken? Vindt u het leuk om te vertrouwen op patronen uit de grafiek of op indicatoren?

Er is geen “goede” of “foute” methode bij het traden. Elke trader is anders. Voor sommige handelaren is daghandel eenvoudig. Andere beleggers daarentegen nemen liever geen snelle beslissingen en nemen liever de tijd om de grafieken te analyseren in de avond. Let op: Dit is waarschijnlijk de belangrijkste stap! – Dus zorg ervoor dat u weet wat voor trader u wilt zijn: dus een korte termijn trader of een iets langere termijn (swing) trader.

 1. Zoek een strategie die bij uw persoonlijkheid aansluit

Er zijn honderden winstgevende tradingstrategieën. Maar u dient een passende en winstgevende strategie te zoeken die bij u past. Er zijn bijvoorbeeld snelle scalp strategieën en langzamere trendvolgende strategieën.

Zorg ervoor dat de trading strategie bij u past, anders zult u nooit de discipline hebben om u aan de regels van de strategie te houden.

 1. Kies juiste software en dito handelsplatform

Als u de eerste twee stappen heeft voltooid, kunt u vervolgens in kaart brengen welke software en een welk trading platform uw trading stijl en tradingstrategie ondersteunt. Doe het dus niet andersom! We heb vaak van onze deelnemers gehoord dat zij eerst hun software selecteren en zich vervolgens afvragen welke trading strategie zij willen volgen.

 1. Test de trading strategie

Vertrouw nooit blind op een systeem, tenzij het uw eigen ontwikkeld systeem is of dat u er de vinger achter kunt krijgen. Vervolgens dient de tradingstrategie te worden getest:

 1. Zorg ervoor dat u de regels begrijpt en u de strategie kunt uitvoeren.
 2. Zorg ervoor dat u comfortabel en tevreden bent met de strategie.
 3. Controleer dat de strategie daadwerkelijk winstgevend is!
 1. Leer markt goed te lezen

Een tradingstrategie is ofwel trendvolgend of trend-fading (tegen de trend in). Met opties kunt u overigens ook in zijwaartse markten geld verdienen. Tot op heden hebben we niet een “hybride”-strategie gezien.

Een trend-volgende strategie presteert goed in trending markten, maar kent meer verliezende trades in zijwaartse markten. Daarom is het belangrijk dat u de markt goed leest (d.m.v. charts b.v.) om vast te stellen of de markt gaat omhoog, omlaag of zijwaarts beweegt.

 1. Pas money management strikt toe

Het is een bewezen feit dat zonder het juiste money management u geld kunt verliezen, ondanks het feit dat u een winstgevende trading strategie volgt. Pas money management goed toe als u een professionele trader wilt worden. Larry Williams heeft ooit van $10.000 binnen 12 maanden $1.000.000 gemaakt. Hij liet echter weten dat hij dat niet had kunnen bereiken zonder een strikt money management. Reeds eerder hebben wij een 2-tal artikel geschreven met betrekking tot money management https://optieacademy.nl/algemeen/money-management-word-een-beter-belegger/

 1. Stel uw handelsplan samen

Stel uw eigen handelsplan samen die bij uw persoonlijkheid past. Dit is een dynamisch proces en verdient regelmatige updates om tot verdere verbetering te komen. Dit belangrijke onderdeel komt uitgebreid aan bod bij onze masterclasses.

 1. Simuleer uw handelsplan

Een gesimuleerd account is niet hetzelfde als handelen met echt geld omdat er dan geen emoties om de hoek komt kijken. Maar bedenk dat als u geen geld kunt verdienen op een paper trading account, dan is de kans zeer klein dat u wel opeens geld gaat verdienen op een echt account! Neem dus de tijd voor het samenstellen en updaten van uw handelsplan.

 1. Voer uw handelsplan uit met echt geld

Begin klein en ga stap voor stap groter handelen! Besef wel dat het traden met echt geld anders is dan traden op een paper trading account. Zelfs als u een klein bedrag investeert, zult u merken dat u een emotionele binding voelt. Als u groter gaat handelen, gaat u ook toenemende emotionele druk ervaren. Het is belangrijk om dermate grote posities te hebben, waarbij u rustig slaapt. Ooit was er een handelaar van de optiebeurs, die tegen ons stelde: “ik zit 200 FTI futures short, want dan slaap ik wat rustiger”.

 1. Beheer uw handelsaccount prudent

Een trader kan niet eeuwig klein blijven handelen, anders wordt hij nooit groot! Wilt u ook een succesvolle trader worden, dan zult u in de loop van de tijd posities moeten vergroten. Zonder het toepassen van juist money management kunt u echter geld verliezen ondanks het feit dat het een winstgevende trading strategie is. Dus zorg ervoor dat u een solide geldbeheer toepast om uw account te laten groeien. U kunt bijvoorbeeld als regel hebben: “ik verlies niet meer dan 2% van mijn handelskapitaal op 1 positie”. We stellen dan ook: “Risk is what you manage, return is what you get”.

Zoals u kunt zien, zijn er geen ‘short cuts’, oftewel korte routes die u snel geld zullen opleveren!

Een woord van waarschuwing tot slot: bijmiddelen van verliesgevende posities is vaak de snelste weg naar het opblazen van uw rekening! Dus wij raden aan geen verliesgevende posities uit te breiden.

One million dollar trader Deel 2

Het is niet gemakkelijk om een succesvolle trader te worden, want je zult er veel voor moeten doen, zoals veel studie en hard werken. Wij zijn eigenlijk blij dat dat het geval is, omdat anders iedereen het zou kunnen. Trading is een vak. Het vereist hard werken, veel leren in de praktijk, dus met vallen en opstaan. Echter, hanteer een systematische aanpak die bij u past, zodat ook u een succesvolle trader zal worden.

One million dollar trader Deel 3

Fouten blijven maken om te leren
Wij zijn door de wol geverfde optiehandelaren, hebben jarenlang op de optievloer gehandeld, eerst als market maker en later als futureshandelaar.

Zelfs met onze gecombineerde ervaring van meer dan 40 jaar, maken wij ook nog fouten (niets menselijks is ons vreemd). Dat hoort erbij: traden is een proces van vallen en opstaan, waarbij je alleen maar groeit. Het gaat erom dat je per saldo geld verdient. Naar wij hopen, heeft deze column u op weg geholpen om een succesvolle trader te worden.

Als u graag meer informatie wilt krijgen over hoe u een trader kan worden, blijf ons dan volgen en wellicht is een praktijkgerichte masterclass voor u geschikt.

Wilt u ook leren hoe in te spelen op stijgende of dalende markten of hoe andere winstgevende strategieën op te zetten? Kom dan naar onze Masterclass Live Trading Futures op woensdag 5 november met als speciale gast tophandelaar Jurjen Damsté.

 

Optie Trading Service: OptieActief
Banner OptieActief oktober 2015

We zijn gestart met een gloednieuwe praktijkgerichte Optie Trading Service: OptieActief. Dit is een actieve Optie Trade Service met 3 mogelijkheden, waarbij u naast concrete optie trades onder meer persoonlijke coaching krijgt en Live Trading webinars & seminars kunt volgen.

OptieActief is: 

 • Actief met concrete Optie Trades
 • Actief inspelen op de markt en events
 • Actief positiemanagement
 • Actief gecoacht worden door professionele optietraders
 • Actief deelnemen aan Live Trading Masterclasses
 • Actief opdoen van optiekennis in webinars en seminars
 • Actief oplossen van uw beleggingsproblemen

Bij de services Eerste Divisie en de Eredivisie krijgt u korting bij het volgen van seminars. Bij Champions League voor Elite Traders hanteren we een all inclusive tarief, zodat u gebruik kunt maken van al onze services voor een vast bedrag.

Voor meer informatie, kijk op onze website: https://www.optieacademy.nl/aanmelding-optieactief/

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: info@optieacademy.nl

2 thoughts on “10 tips om een succesvolle trader te worden

Geef een reactie