MMM een lekkere geef

MMM een lekkere geef. Minnesota Mining & Manufacturing is een Amerikaanse multinational die producten maakt, die je overal wel tegenkomt. Het meest bekende product is wel de gele memostickers, de Post-its.

MMM Weekly
MMM Weekly

‘Geven’ is jargon op de beurs voor verkopen/short gaan. MMM wist niet door de $95-weerstand te breken en gaf vorige week middels een ‘gap down’ een verkoopsignaal. Kortom, we zijn flauw gestemd  (dus negatief) betreffende MMM en hebben voor u dan ook een baissestrategie opgetuigd, jawel: een driepoot.

Profiel Minnesota Mining & Manufacturing

3M staat voor Minnesota Mining & Manufacturing Company die in Minneapolis, Minnesota, Verenigde Staten is gevestigd. Het bedrijf opereert wereldwijd als conglomeraat en werd in 1902 opgericht.

Bekendheid kreeg het bedrijf onder meer met de introductie van de Post-it notitievelletjes. In de jaren ‘20 vond het bedrijf watervast schuurpapier uit. Ook bekend door hun Scotch®Tape, magneetbanden (cassettes, videobanden), (plakband, isolatietape en dergelijke). Klik op de volgende link voor meer informatie: http://solutions.3mnederland.nl/wps/portal/3M/nl_NL/EU2/Country/?WT.mc_id=www.3m.nl

De marktkapitalisatie van Minnesota Mining & Manufacturing bedraagt bijna $60 miljard. Minnesota Mining & Manufacturing wordt op de NYSE verhandeld met tickersymbol MMM en maakt deel uit van de Dow 30-fondsen. Onderstaande video geeft een aardige impressie van dit concern.

Technische staat MMM

De (week)grafiek illustreert een zijwaartse trend van MMM sinds 2011, waarbij echter de laatste 2 weken het startsein lijkt te zijn gegeven voor het ‘grote geven’. De lange termijntrend is nog steeds opwaarts gericht, maar er zijn inmiddels wel haarscheurtjes gekomen in de opwaartse trend sinds 2009.

Daggrafiek MMM

MMM Daily Chart
MMM Daily Chart

De daggrafiek van Minnesota Mining & Manufacturing Company illustreert duidelijk een gap down op 23 oktober tussen $91,50 en $90,50. Zolang deze gap niet is gesloten, is dit een negatief signaal.

De indicatoren zijn de afgelopen weken aanzienlijk verslechterd. De Double Stochastics gaven weliswaar in september een cyclusbodem aan, maar het herstel was van korte duur. De Quick Indicator (middelste grafiek op basis van MACD) is ook verslechterd, terwijl de RSI 2 nog voor de gapvorming een startsein gaf tot verkopen. Het minimale koersdoel is circa $60 (80-(95-80)) mits de $80-grens wordt doorbroken.

Daling richting $67 mogelijk

MMM Hourly
MMM Hourly

Bovenstaande grafiek geeft de koersontwikkeling aan van MMM op uurbasis. Een fraaie downtrend werd ingezet van circa $95 tot circa $87. We verwachten een forse verdere daling, waarbij het aandeel echter enige steun kan verwachten rond $82. Een verdere daling tot onder $80, of zelfs $67 zijnde de low van 2011, achten we mogelijk.

Bij een onverhoopte stijging, waarbij het aandeel boven $95 gaat uitstijgen, nemen wij echter ons verlies. Een eerste signaal om te ‘hakken’, zou een herstel tot boven $93 zijn. In dat geval zal het technische beeld weer verbeteren en komt dan het negatieve scenario te vervallen.

Optiekansen MMM

Optiebeleggers kunnen zich uitleven met MMM, want er zijn opties op MMM verhandelbaar. Offensieve optietraders zouden een 90c/87,50p/80p-driepoot op kunnen zetten in de januari-serie met $88,03 in de stukken. De driepoot bestaat in dit geval uit een short JAN 90 Call @ 1,80 waarvoor een JAN 87,50/80 putspread kan worden gekocht @ 2,15 (3-0,85). Er wordt dus per saldo nog wel $35 betaald (exclusief) kosten.

Maximale winst driepoot MMM

De maximale winst van deze driepoot op MMM bedraagt dus $750 (87,50 – 80 * $100) als het aandeel in januari onder $80 expireert. In dat geval loopt de geschreven JAN 80 Put waardeloos af en is die long Put 87,50 $750 waard. Daarvan trek je nog de betaalde premie van $35 vanaf en natuurlijk nog de (relatief lage) kosten.

Risico ligt boven $90
Naast deze geweldige winsten, staan natuurlijk ook de nodige risico’s. Namelijk dat MMM door de $90 knalt. In dat geval werkt de geschreven JAN 90 Call tegen je in en kan het verlies per punt dus $100 oplopen.

De optieprijzen moeten uiteraard met 100 worden vermenigvuldigd. We hebben geen rekening gehouden met transactiekosten. Beleggers die toevallig MMM in portefeuille hebben en willen aanhouden zouden hun ‘plukje aandelen’ kunnen beschermen door een put te kopen, danwel een call te geven.

Meer analyses en (optie)strategieën kun je vinden elders op onze website www.optieacademy.nl. Uiteraard kunt u ook uw eigen suggesties naar ons doormailen naar mailto:info@optieacademy.nl

Ook verzorgen wij masterclasses waarvan de inschrijving inmiddels openstaat:

Masterclass optie trading zaterdag 3 november

Leer handelen in opties als een professional

Uw investering: €397,- per persoon (incl. BTW). Beperkt risico, onbeperkt rendement.
Wanneer: zaterdag 3 november
Aanvang: 10:00 uur tot 17:30 uur.
Locatie: BounceSpace, Weteringschans 28, 1017 SG Amsterdam.

Onderwerpen die we behandelen:

 • Soorten opties en (hefboom)werking
 • Theorie van opties en hoe u deze toepast in de praktijk
 • Optiegrieken: delta, gamma, vega, rho
 • Optiestrategieën: extra rendement, bescherming, aandelen met korting verwerven
 • Straddles, Strangles, Butterflies, Driepoten en andere optieconstructies
 • Hefboom, dynamisch (delta’s) hedgen
 • Hoe stel je een beleggingsportefeuille samen?
 • Psychologie van beleggen
 • Money management
 • Hoe dek je je risico’s af (Riskmanagement)?
 • Technische Analyse, timing tools
 • Actuele strategieën in de markt
 • 7 gouden beleggingsregels

https://optieacademy.nl/contact/ via info@optieacademy.nl en reserveer. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Tot slot willen we onderstaand graag nog een ervaring van 1 van onze deelnemers Lourens Zonneveld met u delen:

Training Optie Academy ervaring van deelnemer Zonneveld

Onlangs gaven Harry Klip en Jan Robert Schutte een basiscursus beleggen. Laurens Zonneveld was een van de gedrevenen betrokken participanten van de workshop. Hierbij zijn ervaring die hij met u wel wilde delen. Wij danken Lourens dan ook voor zijn evaluatie.

Ik (Lourens)  ben reeds jaren bekend met het handelen in aandelen en obligaties, maar futures daar wilde ik tot voor kort mijn vingers niet aan branden.

Opties als bescherming van portefeuille

Via andere beleggers en via de media echter vernomen dat zelfs in een conservatieve portefeuille opties een plaats behoren te hebben. Al is het alleen maar ter bescherming van ………….

Professionele traders

Zodoende heb ik afgelopen week toch een eerste stap in de futures gemaakt. Ik heb een basistraining gevolgd bij de Optie academy voor het traden in opties en turbos. Deze cursus gegeven door professionele traders gaf me een goed overzicht in de verschillende optiestrategien die je kunt gebruiken zodat je zowel in een bear, in een bullmarket als in een market die zijwaarts beweegt.

Ook hoe je de juiste posities kunt innemen om je portefeuille je eigen touch te geven en het portefeuille rendement te optimaliseren.

Ik kijk nu uit naar de masterclass van begin (3) november om deze materie beter onder de knie te krijgen en daarna zelfstandig aan de slag te gaan.

Met vriendelijke groet,

Lourens Zonneveld, Amstelveen

U kunt uw ideeën, suggesties en tips mailen naar info@optieacademy.nl

www.optieacademy.nl

Harry Klip en Jan Robert Schutte

Disclaimer

Het Optie Academy-team heeft (nog) geen positie in MMM. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

One thought on “MMM een lekkere geef

Geef een reactie