Lanxess: met gierende banden naar de top

Lanxess: met gierende banden naar de top. Lanxess AG (Frankfurt: LXS) is een marktleidende Duitse fabrikant van synthetisch rubber, plastics, kleurstoffen, insecticiden, en andere specialty chemicals.

Lanxess aandeel van de week
Lanxess aandeel van de week

Het bedrijf is een afsplitsing van de chemie activiteiten van het duitse Bayer en werd in 2005 als zelfstandig bedrijf aan de beurs genoteerd. Om de gelegenheid te vieren kregen de aandeelhouders van Bayer  elk 1 aandeel Lanxess  cadeau. Met een dergelijke ‘injectie middel’ is het niet verwonderlijk dat Lanxess goed op de poten staat en zich binnen korte tijd heeft ontwikkeld tot het vierde chemieconcern van Duitsland.

Lanxess produceert hoofdzakelijk synthetisch rubber voor autobanden (60% van de operationele omzet), maar ook andere chemicaliën. Veel van het rubber wordt gebruikt voor vervangende autobanden. Die markt is groter dan de markt voor nieuwe autobanden. Het afgelopen jaar hebben veel aan de auto-industrie gerelateerde bedrijven flink ingeteerd op voorraden. De vraag in China en Europa was daardoor niet sterk, maar daar gaat verandering in komen.Vooral het aanscherpen van de vele milieu-eisen die de autoindustrie worden opgelegd is een gunstige ontwikkeling voor Lanxess.

Een goed voorbeeld is het verplichte ‘tire labeling’ in Europa. Er is in Brussel bepaald dat bandenfabrikanten vanaf November 2012 verplicht zijn om hun banden te voorzien van labels die een indicatie geven over de mate van brandstofbesparing, remweg en geluid.En ook de plastics van de Polymeer divisie zullen flink profiteren van alle milieubewuste en energiebesparende trends.

Exposure schaliegasmarkt

Het bedrijf is ook positief blootgesteld aan de schaliegasmarkt. Het maakt gebruik van butadieen, een grondstof voor synthetische rubber en bijproduct van gas- en olieraffinage. De laatste jaren zijn de beschikbare markthoeveelheden butadieen scherp teruggevallen, terwijl de vraag vanuit de bandenindustrie en andere industrieën bleef stijgen. Dat heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de prijzen en zette de marges van Lanxess onder druk. Wij verwachten dat Lanxess binnenkort deze hogere prijzen kan doorbereken aan haar klanten en zo weer meer marge kan realiseren.

Kwalitatief hoogwaardige banden
Goedkope autobanden uit China lijken Lanxess te bedreigen maar strenge wetgeving en importbeperkingen in zowel de Verenigde Staten en Europa stuwen de vraag naar kwalitatief hoogwaardige banden. Deze kwaliteitsnorm zal op termijn op in opkomende markten de standaard worden.Lanxess verhoogde de 2014e EBITDA onlangs naar € 1,4 miljard, en voor 2018 werd zelfs een verwachting van 1,8 miljard afgegeven. Gemeten over deze periode van vijf jaar zou dit een jaarlijkse toename van 10% in de winst per aandeel betekenen.

Verder wordt Lanxess gewaardeerd als een gewoon chemieconcern dat algemeen verhandelde artikelen produceert voor een brede markt. Dat is onjuist en verdient volgens ons een hogere waardering dan een huidige KW multiple van 10 op een koers van €65. Het bedrijf is juist een specialty chemicals fabrikant in belangrijke niche markets. Met de opname in de DAX 30 index sinds september heeft  Lanxess aandelen zeker toenemen en verwachten wij een verdere koersstijging tot  €80.

Technische staat Lanxess

 

Lanxess Weekly
Lanxess Weekly

 

De (week)grafiek illustreert een mooie uptrend van Lanxess sinds eind 2011: een eclatante stijging van ruim 100%. Rond €60 ligt een cruciaal steunniveau, waarbij een doorbraak het luik weer open kan gaan richting €50. Longposities zouden dus zeker onder €60 moeten worden gesloten om het verlies te beperken. Een doorbraak van de low rond €26 zou al een veeg teken aan de wand zijn.

Daggrafiek Lanxess

Lanxess Daily

De daggrafiek van Lanxess illustreert een duidelijk downtrend van mei tot en met eind juni, met vervolgens een draai naar boven sinds juli. De lows van oktober en november rond €60 is een fraaie steunzone, wat een positief signaal is. De indicatoren zijn de afgelopen maanden aanzienlijk verbeterd. Bij een opwaartse uitbraak boven €68,90, kunnen we een rally verwachten richting €78 (€9 + €69) wat een all time high betekent. Kortom: met gierende banden naar de top!

Bij een onverhoopte daling, waarbij het aandeel ver onder 60 gaat dalen, dan is het raadzaam om verlies te nemen. In dat geval vliegt Lanxess hard uit de bocht en zal het technische beeld weer verslechteren en is dan het positieve scenario op dat moment niet meer geldig. Voor meer informatie over het bedrijf: http://lanxess.com/

Driepoot Lanxess
Er is voor optiebeleggers goed nieuws, want er zijn opties op Lanxess genoteerd, zij het wel op de Eurex (DTB). Offensieve optietraders zouden een short 64 put/ long 70/74 call-driepoot op kunnen zetten in de februari-serie met €68,03 in de stukken.

De driepoot bestaat in dit geval uit een short FEB 64 Put @ 1,46 (je ontvangt dus €146) waarvoor een FEB 70/74 callspread kan worden gekocht @ 1,20 (2,13-0,93). Er wordt dus per saldo €26 (0,26*100) ontvangen, exclusief kosten. Dit bedrag zullen we gemakshalve wegstrepen tegen de kosten, dus komen we op even money uit.

Maximale winst driepoot Lanxess

De maximale winst van deze driepoot op Lanxess bedraagt dus €400 (74-70 maal €100) als het aandeel in februari op of boven €74 expireert. In dit geval maak je dus een mooi rendement op de margin. Afhankelijk van de margin die je moet aanhouden, varieert het rendementspercentage.

Verliespotentie driepoot bij uit de bocht vliegen Lanxess

Een negatieve keerzijde is er natuurlijk ook! Als Lanxess fors wegzakt tot beneden de uitoefenprijs van de geschreven put ad €64,- loopt het verlies op: €100 per puntdaling. Tussen €64 en €70 heb je geen investering en vlieg je dus (nog) niet uit de bocht. Als Lanxess wegzakt onder €64 dient dan de short put zeker te worden teruggekocht.

De optieprijzen moeten uiteraard met Lanxess worden vermenigvuldigd. We hebben geen rekening gehouden met transactiekosten. Meer analyses en (optie)strategieën kun je vinden elders op onze website www.optieacademy.nl. Uiteraard kunt u ook uw eigen suggesties naar ons doormailen naar mailto:info@optieacademy.nl

Tijdens masterclasses en trainingen komen dergelijke constructies ook aan bod natuurlijk: kijk voor het programma op Diensten OptieAcademy en de kerstaanbieding op: https://optieacademy.nl/algemeen/kerst-aanbieding-3-dagen-biedenlaten-met-derivaten/

U kunt uw ideeën, suggesties en tips mailen naar info@optieacademy.nl

www.optieacademy.nl

Harry Klip en Jan Robert Schutte

Disclaimer

Het Optie Academy-team heeft (nog) geen positie in Lanxess. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Geef een reactie