Novo Nordisk: farmacieaandeel met een mooi dividendrendement!

Beleggers, die op zoek zijn naar inkomsten uit aandelen, kiezen bijna per definitie ‘utilities’ (nutsbedrijven) en consumentengoederen. Die keuze is terecht volgens Cor Wijtvliet (hoofdredacteur van Beurshalte). Keer op keer blijkt dat deze sectoren niet heel gevoelig zijn voor recessies. Het dividend dat deze ondernemingen aan beleggers uitkeren is daarom hogelijk betrouwbaar.

Aandelen van bedrijven uit de farmacie-sector hebben dit imago niet. Medicijnen zijn weliswaar niet erg cyclisch, maar farmacie-aandelen hebben vaak last van nieuwe regelgeving en zijn afhankelijk van de kracht van de portfolio of pijplijn.Dat is de theorie, maar in de praktijk blijkt dat de grote namen uit de sector zeer degelijke uitkeerders van dividend zijn. Deze grote namen zijn en blijven in staat om een gezond dividend uit te keren, omdat die dankzij hun omvang goed in staat zijn hun portfolio aan medicijnen op niveau te houden.

In de VS bedraagt het gemiddelde dividendrendement van de grote farmaceuten 2,35%. Dat is wel minder dan de gemiddelde 4% van de ‘utilities’, maar daar staat tegenover dat die laatste sector weinig mogelijkheden heeft voor koersstijgingen!

Novo Nordisk

Beurshalte heeft voor de belangstellende belegger vijf bedrijven geselecteerd die een mooi dividendrendement in de aanbieding hebben. Het rapport ad €49 kan worden aangevraagd bij de redactie. In deze column bespreekt Cor Wijtvliet Novo Nordisk, dat een koers/winst-verhouding heeft van 16,3 en waarvan het dividend-rendement 3,8% bedraagt.

Wie kent een medicijn dat deze Deense farmaceut op de markt brengt? Dat zullen niet veel mensen zijn, ondanks dat Novo een vlijtige producent is. Zeker op het gebied van diabetes biedt het een aantrekkelijk portfolio met als bekendste uitschieter Victoza.

Onbekend maakt onbemind, maar dat past niet bij Novo Nordisk. Ondank die onbekendheid slagen de Denen erin om omzet en winst gestaag te laten groeien, soms zelfs met dubbele cijfers. De marges mogen er ook zijn. De afgelopen vier kwartalen noteerde Novo een winstmarge van 34%. Daar komt geen enkele concurrent zelfs maar bij in de buurt.

Een ander opmerkelijk wapenfeit is dat het bedrijf stelselmatig de helft van zijn groeiende winst uitkeert aan aandeelhouders. Het huidige rendement mag er al zijn, maar ook als het gaat om het laten groeien van de payout-ratio (het percentage dat van de winst wordt uitgekeerd als dividend, red.) laat Novo Nordisk de concurrentie zijn hielen zien!

Cor Wijtvliet
Hoofdredacteur Beurshalte.nl

Over Beurshalte:
Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Geef een reactie