De nieuwe president van de VS, Donald Trump, is er in korte termijn in geslaagd overal voor verwarring te zorgen. De financiële sector is in dit opzicht geen uitzondering. De euforie na de verkiezingsoverwinning is weggeëbd. Steeds meer beleggers vragen zich af waar Trump voor staat. Een ding is al wel duidelijk. Zijn beleid in combinatie met de republikeinse meerderheid in het Congres zal waarschijnlijk van grote invloed zijn op aandelenkoersen van een groot aantal bedrijven.
Het probleem is, zoals gezegd, dat onduidelijk is waar Trump precies voor staat. Hij is daar schimmig over en hij lijkt zichzelf vaak tegen te spreken. Hoe gaat de deregulering van de financiële sector er nu precies uitzien en wat gaat er gebeuren met de prijs van medicijnen? Gaat de president daadwerkelijk geld uit trekken voor het herstel van de infrastructuur en gaan de belastingen voor bedrijven echt omlaag. Het zijn vragen die om een antwoord vragen dat maar niet komt. Onzekerheid is daarmee troef.
Wel is duidelijk, dat de koers van veel aandelen de komende maanden en misschien wel jaren beïnvloed zal worden door de beleidsbeslissingen van deze president. Beurshalte heeft vijf namen van bedrijven geselecteerd die naar verwachting of profijt zullen hebben van het beleid van deze president of eronder zullen lijden! In deze column bespreekt Cor Wijtvliet JPMorgan Chase.
JPMorgan Chase
Hoe zal de deregulering van de financiële sector eruit zien? Dat is een kwestie die niet alleen de sector bezighoudt. De president heeft al een decreet getekend dat een einde moet maken aan de huidige Dodd-Frank wet. Dat wil echter niet zeggen, dat dat ook daadwerkelijk gebeurt. Daar heeft de president de instemming voor nodig van het Congres. Het is twijfelachtig of er in de Senaat de benodigde 60 voorstemmers zijn. De democraten zijn helemaal niet enthousiast over het intrekken van de Dodd-Frank wet.
Het goede nieuws is weer wel, dat de nieuwe president geen voorstander is van het opbreken van de grootbanken. Veel Republikeinen zien wel brood in het weer invoeren van de zogeheten Glass-Steagel Act, dat het samengaan van investment banking en commercial banking verbiedt. Onder president Clinton is deze wet bij het oud vuil gezet en zodoende zijn grootbanken als JP Morgan Chase ontstaan. Trump lijkt echter weinig zin te hebben de wet opnieuw van stal te halen in tegenstelling tot veel Republikeinen. Het is afwachten wat er echt gaat gebeuren, als er al iets gaat gebeuren.
Cor Wijtvliet
Hoofdredacteur Beurshalte.nl
Over Beurshalte: Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!
Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.