Aandelen die u beschermen tegen de komende renteverhoging!

Deze week kan de beslissing vallen. Op donderdag 17 september vergadert de Fed over de vraag of de rente voor het eerst sinds onheuglijke tijden weer stapsgewijs verhoogd wordt. Welke aandelen beschermen u tegen renteverhoging?

Fed

Overigens mag het niemand verbazen als de verhoging opnieuw uitgesteld gaat worden. Een meerderheid van analisten denkt nu, dat de eerste renteverhoging pas in december van dit jaar zal plaatsvinden.Economische groei VS meer dan 3%
Hoewel de economie in de VS weer meer dan 3% groeit en de werkgelegenheid zich naar tevredenheid blijft ontwikkelen, blijft het buitenland zorgen baren. Dit keer zijn het niet de spanningen binnen de eurozone, die de centrale bankiers van de Fed uit hun slaap houden. Dat doet wel de aanhoudende koersval op de Chinese aandelenbeurzen en de afzwakkende economie van dat land.

Goldman Sachs: renteverhoging op zijn vroegst in december
Goldman Sachs behoort tot de groep die van mening is, dat de renteverhoging op zijn vroegst in december een feit zal zijn. Dat neemt niet weg, dat de analisten van de bank het zekere voor het onzekere nemen en nu al hun klanten op maat willen bedienen. De bank heeft een rapport naar buiten gebracht, waarin het aangeeft welke aandelen het best presteren bij een renteverhoging en welke aandelen u beter van de hand kunt doen of links laten liggen.

Aandelen die profiteren van renteverhoging
De analisten hebben vast gesteld, dat zogeheten kwaliteitsaandelen – aandelen van bedrijven met een gezonde balans – de markt in de drie maanden na de renteverhoging zullen verslaan. Ze hebben voor deze conclusie gekeken naar de gevolgen van eerdere renteverhogingen in respectievelijk 1994, 1999 en 2005. Bedrijven met een gezonde balans zagen hun aandelen het gemiddeld 5% beter doen dan de markt. Tot de selectie van Goldman Sachs behoren ook in Nederland bekende namen als Pepsico, BlackRock, Google, Apple, Priceline en Oracle. 

Financieringskosten omhoog
Om te bepalen welk aandeel u beter links kunt laten liggen, hebben de bankiers gekeken naar bedrijven die heel veel schuld hebben met een variabele rente. Hun financieringskosten gaan omhoog, zodra de Fed de rente verhoogt. De analisten hebben een lijst van 50 namen opgesteld van dit type bedrijven. Die zijn het afgelopen jaar al 300 basispunten achtergebleven bij de Goldman Sachs Financial Conditions Index. De analisten claimen nu, dat de duurdere dollar en de volatiliteit op de markten voor deze bedrijven dezelfde gevolgen hebben als een renteverhoging en dus sterk oplopende financieringskosten.

Aandelen die last hebben van renteverhoging
aandelen last renteverhoging

Tot deze lijst behoren bekende namen als eBay, Coca Cola, Ford, McDonalds General Motors, Time Warner en Apple. De oplettende lezer moet het nu opvallen, dat Apple in beide lijstjes voorkomt. Sommige bedrijven kunnen een sterke balans hebben, maar tegelijkertijd ook een hoge schuld met een variabele rente. Het is ook mogelijk dat een bedrijf een zwakke balans heeft met een hoge variabele schuld, maar tegelijkertijd in liquiditeiten zwemmen. Apple is een van de uitzonderingen, waarop elk scenario van toepassing is. De belegger moet zelf kiezen!

Cor Wijtvliet
Hoofdredacteur Beurshalte.nl

Over Beurshalte:
Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen.� Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Bovenstaand artikel is geen professionele beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengen kosten en risico’s met zich mee. Het is louter de persoonlijke mening van de auteur. Voor de goede orde, de auteur heeft geen positie in een van de genoemde bedrijven.

Geef een reactie