Uitoefenen calloptie niet alleen bij dividend

Wij hoorden van een collega-handelaar de stellige uitspraak dat een optie die ‘out of the money’ is niet wordt uitgeoefend in de praktijk niet altijd opgeld doet.

Het was hem meerdere keren overkomen dat een ‘waardeloze’ calloptie toch werd geëxercised (opgevraagd of uitgeoefend), waarna de koers van de onderliggende waarde fors omhoog ging.

Hij kwam er te laat achter dat hij geassigned was en alsnog de stukken (die hij niet had) duurder moest kopen, waardoor er een verlies resteerde.

Opmerkelijke zaken
Er zijn hierbij drie zaken opmerkelijk:

-Waarom zou iemand een ‘waardeloze’ calloptie uitoefenen als tegen een lagere koers de aandelen rechtstreeks kan worden gekocht? Dan ga je al snel aan voorkennis denken, bijvoorbeeld een exercise op vrijdag. Hoe vaak komt het niet voor dat in het weekend een overname wordt aangekondigd?

-Waarom zou je call opties kopen als je deze in feite niet nodig hebt, omdat je toch de aandelen wilt kopen? Je zou dan als optiebelegger beter  ‘at the money’ putopties kunnen schrijven.

-Als je wordt geassigned op je ‘out of the money’ callopties, dan hoef je niet te klagen, want je kan dan zelf ook goedkoper de aandelen snel terug kopen (als je die niet hebt)! Je krijgt immers meer voor de aandelen en dus winst.

De enige logische reden die ik kan bedenken is dat de persoon die uitoefent het concept nog niet begrijpt of een fout begaat.

Ontgroening nieuwe optiehandelaar
Op de optiebeurs was er een nieuwe optiehandelaar van een groot marketmakersbedrijf. Dit ‘groentje’ hebben we voor de grap verteld dat we de dag voor het exdividend gaan onze puts moesten exercisen. Hij had het bijna gedaan ook, want hij stond op het punt om de formulieren aan de clearing te geven voor de opdracht om putopties uit te oefenen.

Gelukkig voor hem heeft iemand van ons toch even zijn baas gevraagd het exerciseformulier even te checken. Het putformulier is toen snel vervangen door het call formulier.

Administratieve fout
Het kan ook zijn dat de optieclearing per ongeluk een fout heeft gemaakt door de verkeerde serie in te voeren, oftewel een administratieve fout.

Ik heb verhalen gehoord dat hiermee de nodige verliezen zijn gemaakt en dit ook zelf eens meegemaakt.

Dat de bank er totaal geen moeite mee heeft om de waardeloze opties uit te oefenen kan ik, hoewel niet klantgericht, nog begrijpen. Die is provisiegericht gericht en begrepen (althans vroeger) vaak onvoldoende wanneer het wel/niet zinvol is om voortijdig opties uit te oefenen.

Klant is koning?
Dat heb ik in de praktijk ook een keer meegemaakt, toen ik voor een klant van een bank een exercise moest uitvoeren. Toen ik de bank belde om te verwittigen dat de optie geen exercise was, werd dat niet echt op prijs gesteld, want het was de wens van de klant. De vraag is of de klant wel koning was van de bank, aangezien de bank voor de klant geld had kunnen besparen door de opdracht niet uit te voeren.

Als de aandelen vervolgens na de exercise toch de goede kant uitgaan kan dat toeval zijn, of is er sprake van een opzetje. Hoe dan ook, het blijft een raar verhaal. Ook hier geldt: als het je overkomt, vraag je niet af hoe het kan, maar profiteer er van.

Mei-maand, exdividend-maand
De komende maanden (vooral in de maand mei) zullen er weer veel dividenden worden uitgekeerd. Optiehandelaren, wij dus ook, weten precies of het verstandig is om voor het aandeel ex-dividend gaat, de ‘in the money’ call uit te oefenen.

We  kijken hiervoor voornamelijk naar de prijs van de soortgelijke putserie. Tevens spelen de rentekosten een rol. Vooral bij grote fondsen zoals DSM en AkzoNobel die hoge (absolute) dividenden uitkeren is dit aan de orde.

Oppassen met (diep) ‘in the money’ short call
Particuliere beleggers die calls short zitten, moeten dus goed opletten als de short call (diep) ‘in the money’ raken. Zeker als er (binnenkort) dividend wordt uitgekeerd. Dan is het verstandig om de positie te sluiten of door te rollen.

Laat een reactie achter