Spanje: volgende PIIG aan het spit?

De situatie in Spanje wordt met de dag hopelozer: de Spaanse overheidsschuld is in het vierde kwartaal van 2011 gestegen naar het hoogste percentage in 12 jaar. De Spaanse centrale bank maakte vrijdag bekend dat de staatsschuld in de laatste drie maanden van vorig jaar naar 68,5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) steeg.

PIIGS
PIIGS

 

IBEX35
IBEX35

Hoogste staatsschuld sinds 1990

Het Spaanse staatsdeficiet heeft daarmee het hoogste niveau sinds 1990 aangetikt, toen de centrale bank begon met het bijhouden van deze statistieken. In het laatste kwartaal van 2010 bedroeg de overheidsschuld 61,2% van het BBP.

De Spaanse overheidsschuld is laag in verhouding tot het samengestelde cijfer van 87,4% van het BBP die voor de gehele eurozone werd gemeten in het vierde kwartaal van 2011. Ook is Spanje in dit opzicht beter dan bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Italie, maar deze landen kennen in verhouding een lager begrotingstekort.

23% werkloos

Bovendien stijgt de staatsschuld van Spanje wel harder in vergelijking tot andere Europese landen, hetgeen vooral terug te voeren is naar een daling in de belastinginkomsten en het werkloosheidspercentage van 23%; het hoogste percentage binnen de eurozone.

Het begrotingstekort van het Zuid-Europese land kwam in 2011 uit op 8,5% van het bbp, een daling ten opzichte van de 9,2% in 2010, maar nog steeds boven de 6% die eerder werd vastgesteld.

Economische krimp 2012: 1,7%

Spanje verwacht dat de economie in 2012 met 1,7% krimpt waardoor het begrotingstekort in 2012, wat geraamd is op 5,3% van het bbp, mogelijk hoger uit zal komen.

Alle shorts op Spanje

Als we naar de grafiek van de Spaanse beursgraadmeter IBEX 35 kijken dan is er maar 1 conclusie mogelijk: volle bak short! Terwijl veel Amerikaanse indices multi-jaarlijkse highs noteren, zit Spanje eerder bij de bodem van 2009 dan bij de top van 2011.

Banco Popular
Banco Popular

Zombie Banco Popular Español

We zullen eens kijken of er prachtige individuele shortkandidaten zijn, zoals een aantal ‘zombiebanken’. Banco Popular Español zou een prachtige short kunnen zijn, want het aandeel is niet zo populair getuige de grafiek. Sinds 2007 is er een slordige 80% van de koers afgegaan richting €3. Dat wil zeggen, er kan dus nog €2,99 van de koers af. Het fonds heeft nog dalingspotentieel van circa 99,7%.

Hou onze website scherp in de gaten voor een nieuw Aandeel van de Week

One thought on “Spanje: volgende PIIG aan het spit?

Geef een reactie