Spaanse SlachtBankia crasht verder: -14%

Bankia: SlachtBankia

Maanden geleden hebben we de grote problemen in Spanje aan de kaak gesteld in onder meer onze column Spaanse Crisis Casas: https://optieacademy.nl/algemeen/spaanse-crisis-casas-prijzen-50-tot-70/  De afgelopen weken werd pijnlijk duidelijk hoe groot de problemen in Spanje werkelijk zijn. De hele Spaanse (slacht)bankensector staat onder druk.

 

Bankia
Bankia

Afgelopen vrijdag kwam de derde grootste bank van Spanje Bankia, met de mededeling dat ze nog eens €19 miljard nodig hebben. Eerder kregen ze al viereneenhalf miljard toegestopt, wat dus niet voldoende bleek.

De Spanjaarden proberen de Europese Centrale Bank, alias ‘Europese Carrousel Bank’, voor het karretje te spannen. Spaanse overheid probeert Bankia te redden met Spaanse staatsobligaties die worden ingeruild voor aandelen Bankia. Met deze staatsobligaties willen de Spanjaarden naar Frankfurt gaan om deze in onderpand te geven aan de ECB. De ECB zit al tot aan zijn nek vol in de Griekse banken en voelt er weinig voor om in het slinkse plan van de Spanjaarden mee te gaan.

 

Bankia staat al maanden onder druk en verloor al meer dan 70%. Vandaag daalde het aandeel nog eens meer dan 10% en mag hierdoor van ons zeker het predikaat slachtbank krijgen. Het lijkt erop dat Bankia een soort ‘ABN Amro2.0’ wordt dat ook met circa 17 miljard moest worden gered.

 

Griekse bankentragedie

De Griekse banken hebben deze week nog eens €18 miljard van het Hellenic Financial Stability Fund, onderdeel van een al eerder afgesproken programma dat de noodlijdende banken van Griekenland in staat moet stellen om weer bij de ECB aan te kloppen voor financiering. Hieruit blijkt dat de ECB inderdaad een soort carrousel-Bank, waar al die zombiebanken aan kunnen kloppen

 

Grieks Drama voor Spaanse banken

Liberbank, Ibercaja en Caja 3 zouden samen de op zes na grootste bank van Spanje willen vormen. De zogenoemde spaarbanken (caja’s) zitten zwaar in de problemen vanwege vanwege torenhoge leningen aan de ingestorte Spaanse vastgoedsector. De drie banken hebben samen ongeveer 12 miljard euro aan slechte leningen op de balans staan. Eerder vormden deze zombies banken samen fusiebank Bankia.

Noodsteun Spanje

Door de kwetsbare positie van veel Spaanse banken is het eigenlijk niet meer dan logisch dat Spanje in navolging van Griekenland, Ierland en Portugal noodsteun moet vragen aan de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Premier Mariano Rajoy benadrukte maandag echter nog dat Spanje de problemen in de bankensector zonder hulp van buiten te boven kan komen.

Spaanse banken hebben tot 11 juni de tijd om aan te geven hoe ze aan nieuwe, strengere kapitaaleisen denken te voldoen en kunnen tot 30 juni kunnen fusieplannen worden gepresenteerd.

Politici zijn slechte handelaren

Eigenlijk kan een kind van drie wel uittekenen hoe dit zal eindigen, maar de heren politici van Europa houden tegen beter weten in Europese burgers voor de gek. Zij houden de illusie dat Europa kan worden gered. Op de keper beschouwd zijn politici eigenlijk zeer slechte handelaren: zij weten niet wanneer zij moeten ‘hakken’, oftewel afscheid nemen van een verliesgevende positie.

 

 

 

 

Geef een reactie