Spaanse Crisis Casas: prijzen -50% tot -70%

Afgelopen vrijdag stelden we “Spanje: volgende PIIG aan het spit?”, waarin we stelden dat de situatie in Spanje met de dag hopelozer wordt. De Spaanse overheidsschuld steeg in het vierde kwartaal van 2011 naar het hoogste percentage in 12 jaar.

Afgebrand Huis Crisis Casa Spanje
Afgebrand Huis Crisis Casa Spanje

Spaanse huizenprijzen vierde kwartaal: -11,2%

We stuitten op een artikel op http://www.welingelichtekringen.nl/ waarin werd gesteld dat het prijzenslag in Spanje is op de huizenmarkt. De huizenprijzen daalden er in het vierde kwartaal in het snelste tempo ooit: met 11,2%. Maar Spaanse banken laten de prijzen steeds verder zakken, soms tot 80%, in wanhoopspogingen er vanaf te kunnen komen en de kas te vullen.

Spaanse huizenbubbel

De huizenprijzen bereikten hun piek in het eerste kwartaal van 2008. Toen kwam de enorme expansie van de Spaanse huizenmarkt abrupt tot stilstand. Vervolgens belandde Spanje in de diepste economische crisis sinds de jaren zeventig van de vorig eeuw.

Spaanse slachtbank

Banco Banesto heeft 4.600 huizen in de ramsj gedaan voor een gemiddelde prijs van € 638 per vierkante meter. Dat is hetzelfde niveau als de gemiddelde vierkante meterprijs in 1992. De bank biedt via Casaktua.com ruim 1.500 huizen te koop aan tegen kortingen van 50%, 1.800 tegen kortingen van 50 tot 70% en meer dan 1.100 tegen kortingen van 70% of zelfs meer.

Banco Santander wanhoop nabij

Banco Santander biedt zijn huizenvoorraad aan via Altamira Real Estate en verkocht onlangs alle appartementen in Seseña (Toledo) eerst voor €89.000. Dit bleek nog veel te hoog, want de vraagprijs ging verder omlaag naar €69.000.

CDS Europe
CDS Europe

Standard & Poor’s: Spaanse huizenprijzen blijven dalen

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zullen de huizenprijzen in Spanje blijven dalen tot februari 2013.

CDS geen overbodige luxe

Het lijkt een kwestie van tijd dat het Spanje kaartenhuis gaan schuiven. Een verzekering in de vorm van een Credit Default Swap (CDS) lijkt ons geen overbodige luxe.

CDS Spain
CDS Spain

Een CDS is te koop voor slechts 400 basispunten per jaar. Met 1 contract heeft de koper $10.000.000 aan Spaanse obligaties afgedekt. In concreto betaal je dan $400.000 per jaar om $10 miljoen te hebben verzekerd.

One thought on “Spaanse Crisis Casas: prijzen -50% tot -70%

Geef een reactie