Paniekindicator VIX op ultralaag niveau

De VIX (Volatiliy Index), ook wel paniekindicator genoemd, noteert momenteel op een zeer laag niveau van rond de 12. De VIX is een index die de impliciete volatiliteit van S&P 500 opties meet. Vuistregel is: als de VIX stijgt, dan prijzen de optiehandelaren toenemende volatiliteit (beweeglijkheid) en onzekerheid in, wat tot stijgende optieprijzen leidt.

VIX OptieAcademy
VIX OptieAcademy

Doorgaans daalt de aandelenmarkt als de VIX stijgt en vice versa. Aan de hand van de grafiek kunnen we concluderen dat de markt momenteel bijna geen beweging verwacht, maar of dat terecht is valt te bezien. Onderstaand gaan we wat dieper in op de VIX middels vraag (V) en antwoord (A).

V: Wat is de VIX?

A: De VIX is het ‘ticker symbol’ voor de volatiliteitsindex die de Chicago Board Options Exchange (CBOE) in het leven heeft geroepen om de impliciete volatiliteit van opties op de S & P 500-index (SPX) voor de komende 30 dagen te berekenen. De formele naam van de VIX is de CBOE Volatility Index. In Amsterdam kennen we bijvoorbeeld de VAEX en in Duitsland de VDAX.

Voorbeeld VIX

V: Hoe wordt de VIX berekend?

A: De CBOE maakt gebruik van een groot aantal uitoefenprijzen voor SPX calls en puts om de VIX te berekenen. Om te komen tot een 30 dagen impliciete volatiliteitswaarde (‘implied volatility’), combineert men optieprijzen en wordt een ingewikkelde formule gehanteerd. De CBOE maakt echter geen gebruik van het Black-Scholes optie prijsmodel. Details van de VIX berekeningen zijn verkrijgbaar bij de CBOE. Voor de wiskundigen onder ons en die geïnteresseerd zijn voor de exacte berekening, zie hier de link…

V: Waarom zou u moeten kijken naar de VIX?

A: Er zijn verschillende redenen om aandacht te besteden aan de VIX. De meeste beleggers die de VIX nauwlettend volgen, doen dit omdat het belangrijke informatie geeft over het sentiment onder beleggers, die kunnen helpen bij het evalueren van potentiële markt omkeerpunten. Een kleinere groep beleggers gebruikt VIX opties en futures VIX om hun portefeuilles af te dekken; anderen  gebruiken dezelfde opties en futures en de VIX Exchange Traded Notes (voornamelijk VXX) om te speculeren op een koersstijging (of daling) van de VIX.

V: Wat is de geschiedenis van de VIX?

A: De VIX werd oorspronkelijk gelanceerd in 1993, met een iets andere berekening dan de huidige methode die momenteel wordt gebruikt. De ‘originele VIX’ (die nog steeds wordt bijgehouden met het ‘ticker VXO) verschilt van de huidige VIX in twee opzichten: het is gebaseerd op de S & P 100 (OEX) in plaats van de S & P 500, en het richt zich op at-the-money opties in plaats van de brede waaier die gebruikt wordt voor de VIX. De huidige VIX werd geformuleerd op 22 september 2003, waarna op dat moment de originele VIX met het VXO ticker symbol verder door het leven ging.  Vanaf 26 maart 2004 kon in VIX futures worden gehandeld.  De handel in VIX opties volgde op 24 februari 2006; en twee VIX Exchange Traded Notes (VXX en VXZ) werden toegevoegd op 30 januari 2009.

V: Waarom wordt de VIX ook wel de “angst index” genoemd?

A: De CBOE heeft  het gebruik van de VIX als een instrument voor het meten van beleggersangst actief aangemoedigd in hun marketing van de VIX en VIX-gerelateerde producten. De CBOE stelt, “omdat de volatiliteit vaak financiële onrust betekent, wordt de VIX vaak aangeduid als de ‘Angst-index’.

V: Hoe werkt de VIX anders dan andere maatstaven van volatiliteit?

A: De VIX is de meest bekende van een aantal van de volatiliteit indices. De CBOE alleen erkent  er alleen al negen, de meest populaire zijn de VIX, de VXO, de VXN (voor de NASDAQ-100 index), en de RVX (voor de Russell 2000 small cap index). In aanvulling op de volatiliteit indices voor Amerikaanse aandelen, zijn er de indices voor buitenlandse aandelen (VDAX, VSTOXX, VSMI, VX1, MVX, VAEX, VBEL, VCAC, enz.) en minder bekende voor andere beleggingscategorieën zoals olie , goud en valuta’s.

V: Wat zijn normale, hoge en lage waarden voor de VIX?

A: Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, omdat sommige beleggers zich richten op een absolute VIX-waarde en anderen zich weer juist richten op de relatieve VIX-waarden. Op een absolute basis is te kijken naar een VIX zoals geformuleerd in 2003, maar met behulp van gegevens die teruggaan tot 1990, is  het gemiddelde rond de 20. De hoogste waarde boven 80 (2008/2009) en de laagste stand net onder 10. Op basis van de ‘oude VIX’, bereikte de VXO zelfs een piek van ongeveer 172 ten tijde van Zwarte Maandag op 19 oktober 1987.

V: Hoe kan op de VIX worden ingespeeld?

A: Het is het mogelijk de VIX te verhandelen middels futures (of Turbo´s) en/of CFD’s. Een andere manier om een positie in te nemen op de VIX is door het gebruik van de VIX opties en futures of op twee VIX ETN’s die gebaseerd zijn op VIX futures: (VXX), dat zijn VIX futures met een maand tot de vervaldag, en (VXZ), dat gericht is 5 maanden tot de vervaldag. Iets gecompliceerder: een inverse VIX futures ETN, (XXV), werd gelanceerd op 7/19/10. Dit product richt zich op VIX futures met 1 maands looptijd.

 

Inverse VIX OptieAcademy
Inverse VIX OptieAcademy

Als je dus een VIX-daling verwacht, zou je de XXV moeten kopen en andersom: als je een stijging van de VIX verwacht, dan zou je dit ETF short moeten gaan.

V: Hoe kan de VIX worden gebruikt als bescherming?

A: De VIX is uitermate geschikt als hedging instrument, omdat het een sterke negatieve correlatie heeft met de SPX (VIX omhoog, SPX naar beneden en vice versa). Over het algemeen is de VIX ongeveer vier keer zo volatiel. Om deze reden vinden portfolio managers vaak dat het kopen van out of the money opties op de VIX een relatief goedkope manier kan zijn om een ​​lange portefeuille posities af te dekken. Vergelijkbare hedges kunnen worden opgebouwd met behulp van VIX futures of de VIX ETN.

V: Hoe kunt u de VIX gebruiken om de markt te ‘timen’?

A: Dit is een onderwerp voor een veel bredere discussie, maar in het algemeen, heeft de VIX de neiging om op de zeer korte termijn naar het gemiddelde terug te keren en beweegt het in cycli voor een langere tijdsperiode. De precisie ligt natuurlijk in de details en het marktgevoel van de belegger zelf.

Momenteel noteert de VIX op een zeer laag niveau waardoor dus op een gunstig niveau rond 12 een positie kan worden ingenomen. Ter illustratie: tijdens de paniekdagen van 2008/2009 noteerde de VIX boven de 80. Een lage VIX is echter nog geen garantie dat de aandelenmarkt gaat dalen. De VIX kan nog tijden laag blijven, met dank aan de Fed.

Met dank aan Bill Luby, http://vixandmore.blogspot.com/

 

Laat een reactie achter