Money Management: word een betere belegger Deel 2

Money Management

Vorige week hebben we aandacht geschonken aan Money Management: https://optieacademy.nl/algemeen/money-management-word-een-beter-belegger/ Dit is een zeer belangrijk aspect bij het beleggen, wat door veel beleggers wordt onderschat. Iedere ‘aap’ kan als het ware een positie innemen, maar het belangrijkste is natuurlijk wanneer de positie moet worden gesloten. Een transactie op de beurs, of je nu in aandelen handelt, opties, futures of andere producten, kent slechts drie uitkomsten: een winst, verlies of een ‘scratch’.

Word een betere belegger

Wij besteedden toen vooral aandacht aan het opstellen van een Money Management Plan. Nu gaan we op dit onderwerp verder voortborduren, om een betere belegger te worden. Om een betere belegger te worden, moet je in ieder geval een goed Money Management systeem hanteren en goed de risico parameters definiëren.

Dit moet je niet onderschatten, want met een goed Money Management plan, verhoog je de kansen om een goed rendement te maken op de beurs. Je zal moeten beginnen met het vaststellen wat je kunt permiteren om te handelen (kapitaal) en of je in staat bent om een serie verliesgevende trades (losing streak) te ‘incasseren’.

De enige manier hoe je dit kunt vaststellen om te beseffen welke risico’s er zijn bij het beleggen en hoeveel dat je bereid bent om kwijt te raken voordat je begint.

Beleg met 50% van je kapitaal

Een van de manieren om ervoor te zorgen dat je in serie verliezen kunt overleven, is om met de helft van je kapitaal beleggen. Mocht je onverhoopt deze helft verliezen, dan heb je nog altijd die andere helft over.

Hoeveel risico per trade?

Ook is het belangrijk om van tevoren vast te stellen hoeveel procent je maximaal wilt verliezen per trade, gerelateerd aan het kapitaal waarmee je belegt. Stel dat je €20.000 handelskapitaal hebt (waarvan je 50% gebruikt) en je wilt maximaal 5% verliezen per positie, dan mag je dus maximaal €500 verliezen per trade. Gerelateerd aan je totale kapitaal, betekent dat dus een maximaal verlies per positie van 2,5%.

Welke markten wil je handelen?
Vervolgens ga je bepalen in welke markten je wilt handelen, bijvoorbeeld aandelen, futures (grondstoffen, obligaties, indexen et cetera). Iedere markt heeft zo zijn eigen specifieke risico aspecten.

True ranges van een markt
Iedere markt heeft zo zijn eigen karakteristieken en de zogenoemde ‘true ranges’, oftewel bewegingsruimtes, waarbinnen de markt beweegt. Stel dat de AEX een true range heeft van 6 punten, dan moet je ervoor zorgen dat je stoploss niveaus bijvoorbeeld niet binnen diverse punten worden geplaatst, want je moet de markt de bewegingsruimte gunnen. Dit uiteraard invloed op het risico wat je per trade kunt lopen. Aan de hand van de ‘true range’, kun je dus het aantal contracten of aandelen bepalen die je dan mag handelen binnen jouw Money Management Plan.

Positie niet laten toenemen tot meer dan 30% van portefeuille

Het is aan te bevelen om een positie niet meer dan 30% van je capital at risk te laten worden. Stel dat je capital at risk €20.000 is, dan zou een positie in dit geval dus niet tot meer dan €6000 mogen uitgroeien. Dat zou kunnen dat je de aanvangspositie €2000 en uitgegroeid is tot €6000, dan is het raadzaam om deze positie af te bouwen.

Technieken voor entry en exit

Er zijn heel veel mogelijkheden om in de markt te stappen, gestaffeld c.q. piramiden en natuurlijk weer uit de markt te stappen, je zogenoemde exitstrategie. Je kunt je winst gedeeltelijk nemen of geheel af en je kunt eventueel ook opties gaan toepassen.

Risk/reward Ratio

Het is ook belangrijk om een realistische Risk/reward Ratio vast te stellen, bijvoorbeeld 1:2 of 1:3. Ratio’s zul je als belegger zelf moeten bepalen. Als je een Risk/reward Ratio van 1 verlies en 2 winst hebt bepaald, dan zul je een trade waarbij je €1 kunt verdienen en €1 kunt verliezen dus moeten laten lopen.

Plan your Trade en Trade your Plan

Zonder handelsplan en zonder discipline, ben je verloren als belegger. Plan your Trade en Trade your Plan dus. Wees dus altijd gefocust op je discipline om jezelf opgesteld handels plan te volgen, met inbegrip van het Money Management Plan.

Nuttige vragen

Tot slot nog een aantal nuttige vragen dat je jezelf zou kunnen stellen:

  1. Heb ik goede risicoparameters?
  2. Weet ik hoeveel contracten of aandelen in een bepaalde markt kan/mag handelen?
  3. Neem ik te veel risico?
  4. Wat mag ik maximaal per dag verliezen?
  5. Heb ik te veel verloren?
  6. Moet ik mijn handelssysteem/plan/methodiek herevalueren?

Naar wij hopen, hebben wij hierbij enige richting gegeven aan je denkwijze ten aanzien van Money Management en handelsdiscipline. Dit om je op de juiste weg te helpen om een betere, succesvollere en winstgevender belegger te worden. Tijdens onze masterclasses komt het risico management en Money Management uiteraard ook uitgebreid aan bod. Zie deze webpagina: Diensten OptieAcademy

 

 

Money Management

Geef een reactie