Money Management: word een betere belegger

Money Management is een aspect bij het beleggen van, wat door veel beleggers wordt onderschat. Iedere ‘aap’ kan als het ware een positie innemen, maar het belangrijkste is natuurlijk wanneer de positie moet worden gesloten. Een transactie op de beurs, of je nu in aandelen handelt, opties, futures of andere producten, kent slechts drie uitkomsten: een winst, verlies of een ‘scratch’.

Money Management

Als je te veel hooi op je vork neemt, door bijvoorbeeld alle chips op 1 hand te zetten, door ‘all in te gaan, dan is het vragen om problemen. Stel dat je als belegger een te grote positie had ingenomen in Fugro boven €50 dan zag je afgelopen maandag ineens 20% van het kapitaal verdampen. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Money Management zeer belangrijk

Money Management is zeer belangrijk, want alleen met prudent risico management is de belegger in staat om ‘in de markt te blijven’. Natuurlijk is het ook belangrijk om de timing goed te hebben, door op het juiste moment in of uit de markt te stappen.

Money Management: een noodzakelijke stap

In deze sectie gaan we nader in op Money Management: een noodzakelijke stap om een succesvolle belegger te worden.

Er zijn natuurlijk duizenden wegen die naar Rome leiden en iedere belegger heeft zo zijn eigen risicoprofiel, maar we doen een poging om een soort richtlijn aan te reiken bij het opstellen van een Money Management plan.

Het Money Management plan kan zo uitvoerig worden opgesteld, waaronder bijvoorbeeld een aantal handelsregels die je als belegger zelf opstelt. Zo zou je jezelf kunnen verbieden om bij verlies bij te middelen: nooit doen dus! Iedere belegger heeft verschillende stijlen en handels ideeën die hij in het plan kan incorporeren.

Money Management Plan

  1. Bepaal hoeveel kapitaal je wilt inzetten.

Stel dat je €30.000 hebt om te handelen, dan zou je bijvoorbeeld 50% apart op een rekening kunnen zetten en het resterende bedrag van €15.000 kunnen aanwenden om te traden. Stel dat je dermate grote risico’s hebt genomen en je verliest €15.000, dan heb je nog altijd €15.000 op de plank liggen.

  1. Bepaal het risico per trade

Je kunt vervolgens bepalen hoeveel geld je maximaal wilt verliezen per trade. Sommige beleggers die hanteren een maximum verlies van 2% van het handelskapitaal per trade, maar in dit geval zou je kunnen volstaan met 5% per trade. 5% van €15.000 = €750 is dan het maximum risico wat je per positie zou mogen riskeren. Gebaseerd op het totale kapitaal kom je dan uit op 2,5% risico per positie.

Bepaal hoeveel risico je wilt lopen op alle openstaande posities.

Dit is een listige, waarop ook geen eenduidig antwoord voor is te geven. Stel dat je een aantal posities hebt ingenomen, waarvan de winsten zijn toegenomen, dan zou je dus ook het risico op basis van het handelskapitaal kunnen vaststellen.

Een regel zou kunnen zijn dat je bijvoorbeeld niet meer dan 7 openstaande posities zo hebben en/of dat je niet meer dan 20% van je handelskapitaal aan openstaande posities wilt hebben. Een ander aspect is: posities in markten die met elkaar correleren. Je kunt bijvoorbeeld stellen dat je niet meer dan 7,5% in totaal wilt riskeren als je posities in correlerende markten.

Bepaal je positie op basis van risico

Nadat je het bepaalt hoeveel je kunt riskeren per positie, dan zou je de niveaus kunnen bepalen op basis van technische analyse. Op basis van de stoploss niveaus zou je het aantal te (ver)kopen aandelen kunnen bepalen.

Bepaal je risk/reward-ratio

Het is ook belangrijk om je risk/reward-ratio te bepalen. Je kunt bijvoorbeeld een r/r-ratio van 3:1 hanteren, wat wil zeggen dat je voor elke euro risicoeen winst wilt van €3. Als dat niet in het vat zit dan zou je zo’n trade moeten laten lopen. We zijn echt wel iets pragmatischer in dezen, want we kijken ook naar de waarschijnlijkheid van een trade. Als een aandeel bijvoorbeeld uitbreekt en je kunt €2 pakken bij het risico van €1 dan zullen die positie toch innemen.

Bepaal je ‘hakpunt’ per dag

Ook is het belangrijk om een ‘hakpunt’ te bepalen per dag. Stel dat je dag handelaar bent, dan kun je bijvoorbeeld stellen dat je niet meer dan €500 wilt verliezen per dag. Sta je op een gegeven moment €500 in de min, dan trek je gewoon de stekker eruit voor de dag: je sluit alle posities en gaat morgen weer verder.

Overall ‘hakpunt’

Tot slot zou je een overall ‘hakpunt’ kunnen bepalen op basis van je accountgrootte. Stel dat je niet meer dan 30% van je kapitaal wilt verliezen, dan zou je bijvoorbeeld op basis van €15.000 een maximum verlies mogen hebben van €4.500,- waarna je even stopt met het handelen. In dat geval als je een pauze in en je evalueert je handelssysteem. Je kunt jezelf dan afvragen wat er fout is gegaan en wat je kunt veranderen.

Naar wij hopen, hebben wij hierbij enige richting gegeven aan je denkwijze ten aanzien van Money Management. Tijdens onze masterclasses komt het risico management en Money Management uiteraard ook uitgebreid aan bod.

 

 

2 thoughts on “Money Management: word een betere belegger

Geef een reactie