Na 7 maanden van daling, lijkt oktober dan een positieve maand te worden voor de aex. De maand is nog niet om, maar er waren al 4 positieve weken achter elkaar. De beurzen proberen de neerwaartse trend te verlaten voor de korte termijn. Week 42 stond niet alleen in het teken van een flinke reeks kwartaalcijfers, maar bovenal van de Eurotop die dit weekend in Brussel plaatsvond. De vraag die centraal staat: komt er een adequaat reddingsplan voor de eurozone? De AEX-index steeg deze week met 1% naar 305,70 punten.
De rally van hoop is nog altijd in volle gang. De banken gingen er tot nu toe van uit dat ze 21% van hun geleende gelden aan Griekenland af zouden moeten schrijven. Inmiddels is bekend dat er minimaal 50% van deze leningen aan Griekenland zouden moeten worden afgeschreven. En als dat laatste gebeurt, dan kan Griekenland over 10 ! jaar weer aan haar verplichtingen voldoen aldus Griekenland.
De laatste weken komen er steeds berichten dat er een snelle oplossing zal komen voor alle problematiek rondom de eurozone. Geruchten die de beurzen doen jubelen. Anders omschreven: pappen en nathouden. De oplossing wordt telkens uitgesteld. Aanstaande woensdag zal het dan zover zijn; een allesomvattende oplossing komt er.
De AEX-index begon optimistisch aan de beursweek, in navolging van de slotwinst op Wall Street, de vrijdag ervoor. Ook de uren erna zette de graadmeter de opmars voort, ondanks weinig opwekkende opmerkingen van Philips bij het derdekwartaalbericht.
Wondermiddel
In de loop van de middag koelde het sentiment abrupt af. De Duitse bondskanselier Angela Merkel temperde de hoog oplopende verwachtingen ten aanzien van het reddingsplan dat op de Europese top op tafel moet liggen, met de mededeling dat het niet gezien moet worden als wondermiddel en ook niet als een alles oplossend concept. Later op de dag kwam er nog een tegenvallende index voor de industriële activiteit in de regio New York over oktober bij. Hierdoor dook de AEX-index onder de 300-puntengrens.
Dinsdag leek het niet veel beter te worden. De AEX reageerde op het verlies op Wall Street en de Aziatische beurzen en weinig overtuigende kwartaalcijfers van IBM. Ook kondigde de Amerikaanse ratingsbeoordelaar Moody’s aan dat zij Frankrijk, nu nog AAA, nog eens onder de loep zal nemen. Verder bleek dat de economische groei in China in het derde kwartaal licht was afgezwakt en maakte Goldman Sachs een groter kwartaalverlies bekend dan was verwacht. Toch bleef het verlies voor de AEX-index beperkt, met dank aan een herstel op Wall Street.
Ratingverlagingen
Woensdag lieten diverse ratingbureaus weer van zich horen. Moody’s verlaagde de rating voor Spanje, waar de huizenprijzen nog steeds flink onder druk staan. Standard & Poor’s deed hetzelfde voor 24 Italiaanse financiële instellingen. Ook werd er druk gespeculeerd over een mogelijke uitbreiding van het tijdelijke Europese noodfonds EFSF, wat niet meehielp de gemoederen op de beurzen te kalmeren. Desondanks wist de AEX-index de dag 1% hoger af te sluiten.
Die winst verdween donderdag grotendeels. Beleggers verwerkten het Beige Book van de Federal Reserve, waarin een zeer gedempt beeld werd geschetst van de economische vooruitzichten, met op zijn best lichte groeiperspectieven. Ook werden de contouren van de Europese maatregelen ter leniging van de schuldenlast beetje bij beetje zichtbaar, waarbij het EFSF een cruciale rol toebedeeld leek te krijgen.
Optimisme
Vrijdag opende de AEX-index met winst, onder invloed van een opleving op Wall Street. Daarna liep de index verder op. “Het optimisme zegeviert”, gaf een handelaar van Keijser Capital als verklaring. Hij doelde hierbij op optimisme over een mogelijke oplossing voor de Europese schuldencrisis.
In de weekgrafiek van de aex is te zien dat deze index in korte tijd van bearish patroon in positief patroon probeert te geraken. De aex sloot vrijdag precies op een belangrijk weerstandpunt. (fibonaccilevel).
In de daggrafiek ziet u dat de aex naar boven is uitgebroken door boven de 296 punten te sluiten. Van een krachtige uitbraak is echter geen sprake; de hele week dwarrelde de aex rond de 300 punten. Rond expiratie vrijdagmiddag kwam er koopdruk; de aex sloot op het hoogste punt van de dag.
In de uurgrafiek is deze opwaartse uitbraak ook goed te zien. De druk naar boven is aan het toenemen en de RSI en MACD geven koopsignalen.
Verwachting komende week:
Sinds de bodem rond 256 van een maand geleden is de aex inmiddels 20% gestegen. Slechte macronieuwssignalen wordt aangezien als koopmoment. Het heeft er wat mij betreft alle schijn van dat het een rally van hoop is. Een typisch gevalletje van: buy the rumors and sell the facts. Puur technisch bekeken kun je door de stijging niet anders dan positief zijn. Er ligt nog een gap open tussen 316 en 320 punten. Ook ligt er sinds de uitbraak boven de 285 punten al een tijdje een omgekeerd kopschouderpatroon in de daggrafiek van de aex wat een koersdoel heeft van circa 315 punten. In de weekgrafiek is het de aex net als vorige week echter niet gelukt om te sluiten boven de belangrijke fiboweerstand. Mijn verwachting is dat we die hogere koersen wel kunnen gaan zien, maar dat daarna (of eerder) de weg naar beneden weer vervolgd zal gaan worden. Het is nog altijd niet uitgesloten dat de aex op korte termijn nogmaals richting de 285 punten en lager zal gaan. De eerste steun is vooralsnog 296. Het wordt in ieder geval weer een spannende beursweek.