Turbo is geen Optie

Turbo

TurboDe Turbo is een beleggingsinstrument dat op het eerste gezicht ook traders in opties aanspreekt. Een optie heeft namelijk net als een Turbo een onderliggende waarde zoals bijvoorbeeld een aandeel. Als belegger in opties kunt u in twee soorten opties handelen: calls en puts. De gekochte call laat zich het beste vergelijken met de Turbo Long: als de koers van de onderliggende waarde stijgt, dan verdient u normaliter met calls geld. De gekochte put is een verkooprecht en laat zich het beste vergelijken met een Turbo Short: als de koers van de onderliggende waarde daalt, dan verdient normaliter u met puts geld.

Opties kunt u schrijven, Turbo’s niet

Naast het kopen van opties, is het mogelijk om opties te verkopen, ook wel ‘schrijven’ genoemd. Als u opties schrijft ontstaat er, in tegenstelling tot de koop van opties, een plicht. Zo betekent het schrijven van calls dat u de verplichting aangaat om aandelen tegen een bepaalde koers (de uitoefenprijs) te leveren. Het schrijven van puts betekent dat u een verplichting aangaat om aandelen tegen een bepaalde koers af te nemen.

Praktijkvoorbeeld ING

In de praktijk betekent dit dat als u honderd aandelen ING  koopt, u op deze aandelen een call optie ING kunt schrijven. Als de koers van ING op expiratie is gestegen tot boven de uitoefenprijs  zult u aangewezen worden om de aandelen te leveren, maar dat kunt u probleemloos doen omdat u  de aandelen in bezit heeft. Echter ook als u de aandelen ING niet heeft, kunt u een calloptie ING schrijven. Wel heeft u dan een margin nodig als dekking.

Een veel gestelde vraag van beleggers in Turbo’s  of een Turbo’s Long als dekking gebruikt kan worden voor het schrijven van calls. Hierboven is eigenlijk al het antwoord gegeven, maar toch blijken veel grootbanken er een andere mening op na te houden. Positietechnisch is het duidelijk dat beide haussegericht zijn en daarom een perfecte hedge zou moeten zijn. De grootbanken redeneren echter heel ouderwets: als deze belegger aangewezen wordt en de aandelen moet leveren, dan heeft hij/ zij de aandelen die daarvoor nodig zijn, hier de aandelen ING, niet in bezit. Zij bezitten slechts een fractie van de aandelen: de Turbo Long.

Afhankelijk van bank

Een ander nadeel van het handelen in Turbo’s is dat u afhankelijk bent van slechts 1 partij, namelijk de uitgever van de Turbo, dat is RBS (en ABN Amro) en ING voor de Sprinter. Vooral bij het publiceren van economische cijfers is er een grote bied- en laatspread en de handel begint ook niet al om 9.00 uur.

Afnemende hefboom

Opties en turbo’s hebben een zogenaamde hefboom werking. Dit betekent dat je met een klein bedrag relatief hoge rendementen kunt behalen, maar ook grote verliezen kunt lijden. Hoe verder out of the money (uit het geld) de optie is, des te groter de hefboom is. Bij een gekochte optie werkt de hefboom als je visie uitkomt in je voordeel, door de hoge delta die een in the money optie krijgt. Bij een Turbo  werkt de hefboom dan juist  in je nadeel doordat de Turbo zich als een aandeel gaat gedragen.

Financieringskosten: de bank verdient altijd

Heel belangrijk bij het beleggen met een hefboom is dat u zich bewust bent van de rentecomponent die een voorname rol heeft.  Voor elke Turbo is er een tegenpartij die (het grootste deel van) de onderliggende waarde koopt. Deze aankoop moet gefinancierd worden en de kosten daarvan worden doorberekend aan de koper. Als u een Turbo Long koopt betaalt u daarvoor een behoorlijke rente.

Looptijd

De looptijd van een Europese styl optie is bekend, maar bij een turbo is onbekend hoe lang deze loopt, want dat is afhankelijk of de stoploss geraakt wordt. Als u een Turbo met een hoge hefboom hebt gekozen, loopt u een risico dat de Turbo snel uitgestopt wordt en heeft u extra kosten om opnieuw een affaire op te zetten.

Stoploss

Bij een Turbo is er een vastgestelde stoploss, waardoor de tegenpartij er belang bij kan hebben om deze even aan te stippen, zodat de Turbo beeindigd wordt. Alleen al het idee dat u niet weet wanneer u Turbo eindigt, vinden wij geen goede situatie. We hebben het liever in eigen hand. Bij het schrijven van call opties, kunt u ook soms bij Amerikaanse stijl opties voor het dividend ‘geassigned’ worden, maar dat kunt u zien aankomen, de dividenddatum (en dividendbedrag) is immers vooraf bekend.

Combinatie

Opties kunnen zowel defensief als offensief worden toegepast, afhankelijk van de doelstelling van een belegger. Een defensieve belegger zal van andere opties, bijvoorbeeld het schrijven van calls op aandelen, gebruik maken dan een offensieve trader, die bijvoorbeeld een at the money call koopt. Ook zijn er door de combinatie van opties veel mogelijkheden, die u niet met turbo’s heeft.

Tijdswaarde

Sommigen vinden het een nadeel met opties dat de tijds-  of verwachtingswaarde (wat een belangrijk onderdeel van de optiepremie is) langzaam in de tijd verdampt.  Dat kan vervelend zijn als de verwachte stijging of daling dan nog niet heeft plaatsgevonden. Dit is eenvoudig op te lossen door een langere looptijd te kiezen en geen optie die out of the money is.

Met foute visie toch geld verdienen

Het interessante aan de handel in opties is echter dat er diverse strategieën met opties mogelijk zijn waarmee geld kan worden verdiend zelfs als je visie op het onderliggende aandeel niet juist is geweest. Dat kan alleen met opties en niet met Turbo’s, omdat de optiepremie afhankelijk is van vele factoren en niet evenredig (niet lineair) beweegt. Als u een put Feb 6.5 schrijft op ING en ING blijft op de Februari expiratie boven de €6.50, dan loopt deze waardeloos af en verdient u als schrijver geld, zelfs als u dat oorspronkelijk deed bij €7.50 in ING en de koers gezakt is naar €6.60. Fout gezien, maar wel geld verdiend. Dat is de kracht van opties.

Turbo is geen optie

Ook kun je met opties cashflow genereren, terwijl dat met Turbo’s dat niet mogelijk is. Ook kun je met opties in neutrale markten geld verdienen en bij Turbo’s heb je beweging nodig. Ook zijn driepoten, butterflies en spreads niet mogelijk bij Turbo’s. Voor ons is een Turbo dus geen optie.

Masterclass Opties: Valentijnsactie

Crowd Masterclass Opties

Wilt u meer leren over  de mogelijkheden met opties, dan kunt u onze website bekijken over een Masterclass opties. Op zaterdag 2 maart is er weer een exclusieve  Masterclass in Hoofddorp: Diensten OptieAcademy  Hierin worden opties aan de hand van praktijkvoorbeelden uitvoerig behandeld. Er is een maximumaantal van 18 deelnemers en er is nog  een aantal plaatsen beschikbaar. Valentijnsactie: 2 personen voor € 397,-.

Turbo

Geef een reactie